• ΓΔ: 00
  • FTSE/ΧΑ LARGE CAP0
  • FTSE ΧΑ MID CAP0
  • Τζίρος0
  • €/$ 0 €/£ 0
    BTC 0 ETH 0 XRP 0
Image on Reporter.gr
0
0
  • Nasdaq00%
  • S&P 50000%
  • CAC 4000%
  • DAX00%
  • FTSE 10000%
  • Nikkei 22500%

Τέσσερα «μέτωπα» στην Ενέργεια: Aγωγός, ΔΕΠΑ, ΔΕΗ, λιγνίτες

15:02 - 08 Οκτ 2009 | Επιχειρήσεις
Τέσσερις «καυτές πατάτες» από το χώρο της ενέργειας παραλαμβάνει στα χέρια της η νέα κυβέρνηση.Την αποκρατικοποίηση της ΔΕΠΑ, την ενδυνάμωση της ΔΕΗ, το άνοιγμα ή μη της αγοράς λιγνίτη σε ιδιώτες και το μέλλον του αγωγού Μπουργκάς- Αλεξανδρούπολης. Για το τελευταίο αυτό θέμα, πριν από τις εκλογές, ο κ. Γιώργος Παπανδρέου είχε μιλήσει για «λεόντειο» συμφωνία υπέρ τρίτων, και όχι υπέρ της ελληνικής πλευράς, αφήνοντας να εννοηθεί ότι εφόσον το ΠΑΣΟΚ κερδίσει την αναμέτρηση θα γίνει επαναδιαπραγμάτευση των περιβαλλοντικών όρων.

Το βέβαιο είναι πως για οτιδήποτε γίνει, οι χειρισμοί θα είναι λεπτοί καθώς το έργο διανύει μια κρίσιμη φάση, και η Σόφια δεν έχει ξεκαθαρίσει τη στάση της. Το καλοκαίρι, με την ανάληψη της εξουσίας από τη νέα φιλοδυτική κυβέρνηση Μπορίσοφ, τέθηκαν αμφιβολίες για το μέλλον σχεδόν όλων των ρωσικού ενδιαφέροντος ενεργειακών έργων που γίνονται στη χώρα.

Ειδικά στο θέμα του πετρελαιαγωγού, η Σόφια άφησε να εννοηθεί ότι δεν την ενδιαφέρει η προώθησή του και ότι θεωρεί το έργο μη βιώσιμο, γεγονός που ενόχλησε έντονα τη Μόσχα. Η τελευταία δεν άργησε να στείλει μήνυμα στο νέο Βούλγαρο Πρωθυπουργό Μπορίς Μπορίσοφ ότι «με ή χωρίς εσάς, εμείς θα παρακάμψουμε τα Στενά του Βοσπόρου για την εξαγωγή των πετρελαίων μας στη Δύση». Έτσι, τον Αύγουστο η Ρωσία συμφώνησε με την Τουρκία για την κατασκευή ενός ανταγωνιστικού προς τον αγωγό Μπουργκάς- Αλεξανδρούπολη πετρελαιαγωγού, τον Σαμψούντα- Τσειχάν.

Σήμερα, και παρ’ ότι η Σόφια έχει ξεκινήσει επαφές με ρώσους εμπειρογνώμονες για να βελτιωθούν επιμέρους όροι της συμφωνίας (περιβαλλοντικοί εν προκειμένω), εντούτοις η τύχη του αγωγού παραμένει ακόμη ασαφής.

ΔΕΠΑ

’λλη σημαντική εκκρεμότητα στα ενεργειακά, αφορά στην τύχη της ΔΕΠΑ, όπου επικρατεί ασάφεια για το δρόμο που θα επιλεγεί: Θα αναζητηθεί στρατηγικός επενδυτής ή θα επιλεγεί η είσοδος της εταιρείας στο Χρηματιστήριο, όπως συζητείτο να γίνει παλαιότερα. Το βέβαιο πάντως είναι πως εφόσον επιλεγεί το σενάριο του στρατηγικού επενδυτή, θα ακολουθηθεί διαφορετική διαδικασία από εκείνη που είχε ξεκινήσει η κυβέρνηση της ΝΔ (με μόχλευση των ιδίων κεφαλαίων της εταιρείας, κλπ). Υπενθυμίζεται πως στις αρχές του 2004, η τότε κυβέρνηση Σημίτη είχε συμφωνήσει με τους Ισπανούς της Gas Natural, αλλά η συμφωνία ακυρώθηκε από τη Νέα Δημοκρατία.

Πιο «πράσινη» ΔΕΗ

’λλο στοίχημα αφορά στη ΔΕΗ. Ο μάνατζερ που έφερε η κυβέρνηση της ΝΔ, παρά τις περγαμηνές που είχε στη διεθνή αγορά αυτοκινήτου, δεν τα κατάφερε με τα μεγαβάτ, και η αντικατάστασή του θεωρείται βέβαιη, πιθανότατα πριν από τη λήξη της σύμβασής του, (30 Ιανουαρίου 2010).

Από εκεί και πέρα, το επενδυτικό σχέδιο Αθανασόπουλου έμεινε στο ράφι, λόγω των έντονων αντιδράσεων της ΓΕΝΟΠ για όσα προέβλεπε σχετικά με τη συνεργασία με ξένες ιδιωτικές επιχειρήσεις (βλέπε RWE). Επιπλέον, και ενώ οι ιδιώτες επενδυτές προχωρούν στην κατασκευή των δικών τους σταθμών παραγωγής, οι καθυστερήσεις της διοίκησης της ΔΕΗ να τρέξει τους διαγωνισμούς για τις νέες της μονάδες, έβαλε βόμβα στο συνολικό της επενδυτικό πλάνο.

Το βέβαιο είναι πως ο διάδοχος του κ. Αθανασόπουλου θα κληθεί να διοικήσει μια πιο "πράσινη" ΔΕΗ, που θα ποντάρει περισσότερο στις επενδύσεις σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Επίσης θα κληθεί προφανώς να υλοποιήσει μία διαφορετική πολιτική, που δεν θα προκαλεί εντάσεις στο εσωτερικό της επιχείρησης και θα δίνει μία νότα αναπτυξιακής αισιοδοξίας στη ΔΕΗ.

Λιγνίτες- Βεύη

Τέλος, άγνωστο παραμένει το τι θα γίνει με το άνοιγμα της αγοράς λιγνίτη σε ιδιώτες. Στελέχη του ΠΑΣΟΚ προεκλογικά είχαν εκφράσει την αντίθεσή τους για την μακροχρόνια παραχώρηση κοιτασμάτων λιγνίτη σε ιδιώτες, παρ' ότι η Κομισιόν δια της Επιτρόπου Ανταγωνισμού Νέλι Κρούζ έχει καλέσει την Ελλάδα να άρει το μονοπώλιο της ΔΕΗ στον εν λόγω τομέα.

Όλοι ωστόσο οι μεγάλοι ενεργειακοί παίκτες στην Ελλάδα (ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ, ΑΚΤΩΡ από κοινού με τον όμιλο Μυτιληναίου στο πλαίσιο παλαιότερης συμφωνίας τους που παραμένει σε ισχύ, και ο όμιλος Κοπελούζου μέσω της HORIZON Μεταλλευτική) έχουν από κοινού συμπράξει και καταθέσει αίτημα ενδιαφέροντος για τη μακροχρόνια εκμίσθωση του ορυχείου της Βεύης. ’ραγε τώρα, το αίτημα αυτό, μαζί με εκείνα που έχουν επίσης καταθέσει τα ΕΛΠΕ μέσω της Elpedison (ΕΛΠΕ, Edison), ο όμιλος Βαρδινιογιάννη μέσω της εταιρείας παραγωγής και εμπορίας βωξίτη ΕΛΜΙΝ- Μεταλλευτικές Επιχειρήσεις, και ο όμιλος Εμφιετζόγλου μέσω της εταιρείας του Μηχανικής, θεωρούνται ως μη υποβληθέντα;

Τα ερωτήματα αυτά, όπως και τα προηγούμενα ζητούν σύντομα απάντηση...

Ο Ενεργειακός
Ακολουθήστε το reporter.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr
Reporter.gr on Google News

Image on Reporter.gr Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman