-Όσοι δανειολήπτες έχουν περιέλθει σε διαπιστωμένη και μόνιμη αδυναμία να αποπληρώσουν τα χρέη τους, θα μπορούν να πληρώνουν ένα σταθερό ποσό κάθε μήνα το οποίο θα καθορίζεται από το δικαστήριο. Το ποσό αυτό θα καταβάλλεται για χρονικό διάστημα 3-5 ετών. Στη συνέχεια ο δανειολήπτης θα απαλλάσσεται από την καταβολή των υπόλοιπων χρεών του.
-Η υπαγωγή ή μη ενός δανειολήπτη στη ρύθμιση θα αποφασίζεται από το δικαστήριο. Πριν την προσφυγή στα δικαστήρια θα υπάρχει ένα αρχικό στάδιο κατά το οποίο θα προβλέπεται η εξωδικαστική επίλυση της διαφοράς.Δηλαδή, ο δανειολήπτης θα εξαντλεί κάθε πιθανότητα να βρει συμβιβαστική λύση με την τράπεζα πριν καταλήξει στα δικαστήρια για να ζητήσει υπαγωγή στη ρύθμιση.
-Ο δανειολήπτης πρέπει, πριν υπαχθεί στη ρύθμιση, να ρευστοποιήσει τα περιουσιακά του στοιχεία ώστε να αποπληρώσει όσο το δυνατόν μεγαλύτερο μέρος της αρχικής οφειλής. Η όποια απαλλαγή από χρέη, θα γίνεται αφού ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία.
-Ο πολίτης, μπορεί να κρατήσει την ιδιοκτησία της πρώτης του κατοικίας. Για να γίνει αυτό, ο δανειολήπτης θα αναλαμβάνει μια πρόσθετη οικονομική υποχρέωση απέναντι στην τράπεζα: θα πληρώνει ένα σταθερό ποσό κάθε μήνα για 20 χρόνια για ποσό που θα αντιστοιχεί στο 85% της αξίας του ακινήτου. Δηλαδή, για διαμέρισμα αξίας 100.000 ευρώ, ο δανειολήπτης για να σώσει την πρώτη του κατοικία, πρέπει να καταβάλλει στην τράπεζα το ποσό των 85.000 ευρώ μέσα σε μία 20ετία.
-Αφού τελειώσει η ρευστοποίηση των περιουσιακών στοιχείων, τότε ο δανειολήπτης μπαίνει στην 3ετία ή 5ετία κατά την οποία θα πληρώνει δόσεις στις τράπεζες. Ο δανειολήπτης πρέπει υποχρεωτικά να αποπληρώνει το ένα δέκατο της συνολικής του οφειλής. Για εξαιρετικές περιπτώσεις, το δικαστήριο θα μπορεί να απαλλάσσει τον δανειολήπτη και από την υποχρέωση αποπληρωμής του 10%.
-Το δικαίωμα υπαγωγής στη ρύθμιση θα δίδεται άπαξ σε κάθε δανειολήπτη.
Θ.Τσ.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr