Αναφερόμενη η ΑΧΕ στο διεθνές περιβάλλον αναφέρει:
-Τα μέσα δημοσιονομικής και νομισματικής πολιτικής από τις κεντρικές τράπεζες έφεραν αποτέλεσμα: Τα πρώτα σημάδια εξόδου από την κρίση.
-Η σχετική αναθέρμανση σημαντικών μακροοικονομικών μεγεθών στην Αμερική (μείωση ΑΕΠ κατά 1% κατά το Q209 εν συγκρίσει με το -6,4% του Q109 και το -5,4% του Q408,διατήρηση του ομοσπονδιακού επιτοκίου στο 0,25% για 6ο συνεχόμενο μήνα, αύξηση λιανικών πωλήσεων κατά 2.7% τον Αύγουστο- ο υψηλότερος ρυθμός της 3ετίας) αντικατοπτρίζουν πρωτίστως το σταδιακό «σβήσιμο» των πτώσεων στους τομείς της ιδιωτικής επένδυσης και των εξαγωγών, την ενδυνάμωση των δημοσίων δαπανών και τις μειώσεις των εταιρικών αποθεμάτων.
-Στο πλαίσιο αυτό, η διατήρηση του ρυθμού με τον οποίο αυξάνονται μηνιαίως τα επιδόματα ανεργίας (προσεγγιστικά των 550k, στο 9,7% η ανεργία τον Αύγουστο), οφείλεται στην μείωση της υπερβάλλουσας ζήτησης εργασίας προς τα επίπεδα ισορροπίας της οικονομίας, αυξάνοντας το ενδεχόμενο εμφάνισης της «ανάκαμψης εν μέσω χαμηλής απασχόλησης» (jobless recovery).
-Σε εταιρικό επίπεδο, επισημαίνουμε τη σταδιακή ενδυνάμωση της εταιρικής κερδοφορίας (κατά 67,6 δις. δολάρια το Q2 '09 και κατά 59,1 δις. δολάρια το Q1 '09), καθώς και τη μείωση των spreads των εταιρικών ομολόγων στα επίπεδα Ιανουαρίου 2008 (λίγο χαμηλότερα από τις 300 μ.β.), αρκετά υψηλότερα πάντως από τις < 200 μ.β. του Οκτωβρίου 2007.
-Στην Ευρώπη, η οικονομική κρίση εμφανίζεται με μία σχετική χρονική υστέρηση (με την εξαίρεση του Ηνωμένου Βασιλείου), τόσο στο επίπεδο «έναρξής» της, όσο και στην αρχή έλευσης των εκτιμώμενων μηνυμάτων εξόδου από την ύφεση. Είναι, όμως, και πιο ήπια, με το ΑΕΠ της Ευρωζώνης να μειώνεται 1,32% στο Q4'09, 2,36% στο Q1'09 και 0,23% στο Q2'09, εμφανίζοντας σαφή ανοδική τάση.
-Η ανεργία παραμένει αυξημένη από το 8.2% (12Μ 2008) στο 9% (Q109) και στο 9,4% (Q209) Από την άλλη, οι δείκτες τιμών καταναλωτή και παραγωγού βαίνουν μειούμενοι, αλλά η συρρίκνωση του ρυθμού πτώσης τους ενδεχομένως να σημαίνει την αντιστροφή της τάσης.
-Οι απόψεις διίστανται ανάμεσα στις εκτιμώμενες ανακάμψεις σχήματος ''V'' και ''L''. Σε οποιαδήποτε περίπτωση, η ουσιαστική ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας δεν προμηνύεται να ξεκινήσει πριν τα τέλη του 2010 και θα συνοδεύεται από την ολοκλήρωση της διαδικασίας μείωσης των αποθεμάτων, καθώς και τη, μικρή έστω, επανέναρξη ανάπτυξης της παραγωγής.
-Η διατήρηση των ποσοστών ανεργίας σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα σε συνδυασμό με την επιθυμία/ανάγκη για αύξηση της αποταμίευσης (υπό την αβεβαιότητα και της μελλοντικής απασχόλησης), εκτιμάται ότι θα έχουν αρνητικές επιπτώσεις στην ιδιωτική καταναλωτική δαπάνη.
-Σύντομα θα τεθεί θέμα αύξησης των επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες προκειμένου να μη δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις εμφάνισης μίας νέας φούσκας στις αγορές αξιών που θα ασκούσαν πληθωριστικές πιέσεις στις οικονομίες.
-Ειδικότερα για την Ευρωπαϊκή Ένωση, ο τραπεζικός τομέας αναμένεται να συνεχίσει να εμφανίζει ιδιαίτερα συντηρητικούς ρυθμούς πιστωτικής επέκτασης, ενδεχόμενο το οποίο δε διαφαίνεται πως θα ολοκληρωθεί πριν η ανάπτυξη εμφανίσει αυτοτροφοδοτούμενα χαρακτηριστικά.
Για τους εγχώριους δείκτες σημειώνει:
Τα μέσα δημοσιονομικής και οικονομικής πολιτικής τα οποία εφαρμόσθηκαν προκειμένου η ελληνική οικονομία να αντιμετωπίσει τη οικονομική κρίση δεν έχουν ευοδωθεί ακόμη:
-Ανεργία
Το ποσοστό ανεργίας στην Ελλάδα το μήνα Απρίλιο διαμορφώθηκε στο 9,4%.
Οι μέσες εκτιμήσεις για το έτος 2009 τοποθετούν το παραπάνω ποσοστό στο 9,5%.
-Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν
Η οριακή πτώση της ιδιωτικής κατανάλωσης, η καθίζηση των ιδιωτικών επενδυτικών δαπανών και των εξαγωγών αντισταθμίστηκαν το 1ο τρίμηνο από την επέκταση των δημόσιων δαπανών με αποτέλεσμα το ΑΕΠ να σημειώσει μικρή αύξηση 0,3% έναντι 3,2% τη αντίστοιχη προηγούμενη χρονική περίοδο.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της κυβέρνησης εφόσον ο πληθωρισμός δεν υπερβεί το 2% το ΑΕΠ αναμένεται να διαμορφωθεί στα 250 δις. ευρώ. Πιο απαισιόδοξη παρουσιάζεται η Ευρωπαϊκή Επιτ
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr