-Αφορούν και στα νοσοκομειακά συμβόλαια, οι διαβεβαιώσεις Παπαθανασίου ότι δεν θα χάσει κανείς ασφαλισμένος τα δικαιώματα και τα χρήματά του στον κλάδο Ζωής ; Μάλλον όχι, εκτιμούν στελέχη της ασφαλιστικής αγοράς. Κι αυτό διότι τα νοσοκομειακά συμβόλαια δεν προβλέπουν τον σχηματισμό κάποιου αποθέματος για το οποίο να κληθεί να εγγυηθεί το Δημόσιο, όπως συμβαίνει στα συνταξιοδοτικά. Αυτό που ισχύει με τα νοσοκομειακά είναι ό, τι ακριβώς και στον κλάδο αυτοκινήτου : δηλαδή στην ετησια επέτειο του συμβολαίου, ο ασφαλισμένος πληρώνει το ασφάλιστρο που του αναλογεί, αν φυσικά επιθυμεί να το ανανεώσει. Σημειωτέον ότι από τα 240.000 συνολικά συμβόλαια ζωής της Ασπίς, τα μισά σχεδόν εκτιμάται ότι αφορούν σε συμβόλαια υγείας.
-Τι θα ισχύσει επομένως για τους κατόχους συμβολαίων Υγείας της Ασπίς; Αντί να πληρωθούν οι κλινικές με τις οποίες συνεργάζεται η Ασπίς απευθείας από την ίδια, όπως συνέβαινε μέχρι πριν κλείσει, στο εξής και σε περίπτωση άμεσης νοσηλείας ενός ασφαλισμένου της σε αυτές, θα χρειαστεί ο ίδιος να καταβάλλει το ποσό από την τσέπη του. Εν συνεχεία, θα πρέπει να προσκομίσει τις αποδείξεις στον επόπτη που ορίστηκε για το χαρτοφυλάκιο ζωής της εταιρείας, και να περιμένει να πάρει τα χρήματα όταν τελειώσει η εκκαθάριση της εταιρείας, με την εξής σειρά προτεραιότητας: πρώτα αποζημιώνονται οι εργαζόμενοι, ακολουθούν οι πιστωτές, και τελευταίοι εισπράττουν οι ασφαλισμένοι.
-Τι να κάνει λοιπόν ο ασφαλισμένος αν του προτείνει ο πράκτοράς του, να τον ασφαλίσει σε άλλη εταιρεία για νοσοκομειακή κάλυψη; Να ζητήσει πρώτα να μάθει, πριν κάνει την οποιαδήποτε βιαστική κίνηση, τους όρους ασφάλισης της νέας εταιρείας, και ποιές παροχές τους αναλογούν. Απαιτείται πολύ προσοχή, διότι τις τελευταίες ημέρες οι ασφαλιστικοί πράκτορες έχουν αρχίσει να προτρέπουν πελάτες τους με συμβόλαιο στην Ασπίς, να συνάψουν πρόγραμμα σε άλλη εταιρεία, χωρίς ωστόσο να τους λένε όλη την αλήθεια. Δεν τους αποσαφηνίζουν δηλαδή, αν με τα ίδια χρήματα που πλήρωναν στην Ασπίς, θα έχουν τις ίδιες παροχές και στη νέα τους εταιρεία. Διότι αν για παράδειγμα ένας άνδρας ηλικίας 40 ετών σήμερα, που είχε συνάψει συμβόλαιο υγείας στην Ασπίς στα 30 του, υποβλήθηκε στο μεταξύ σε εγχείρηση ανοικτής καρδιάς, θεωρείται ότι ανήκει στην επικίνδυνη κατηγορία ασφαλισμένων. Αν λοιπόν απευθυνθεί, σε άλλη εταιρεία, η εν λόγω επέμβαση θα θεωρηθεί ως "προϋπάρχουσα ασθένεια" και θα αναγκαστεί να τη δηλώσει πριν την υπογραφή του συμβολαίου. Σαν συνέπεια, για να συνεχίσει να απολαμβάνει τις ίδιες καλύψεις που του παρείχε το συμβόλαιο της Ασπίς, θα του ζητηθεί πολύ υψηλότερο ασφάλιστρο απ' αυτό που πλήρωνε...
Εγγυήσεις, αλλά μέχρι ποιού ύψους...
-Το Δημόσιο θα εγγυηθεί όλες τις αποδόσεις των επενδυτικών προϊόντων της Ασπίς, χωρίς να υπολογίζει το ύψος τους ; ’ραγε η εγγύηση αναφέρεται στο μέσο επιτόκιο που για τα παραδοσιακά συνταξιοδοτικά προγράμματα είναι της τάξης του 3,35% ή δεν υπάρχει κάποιο "πλαφόν"; Υπήρχαν παλαιά επενδυτικά προϊόντα της Ασπις με αποδόσεις υψηλότερες, θα καλυφθούν κι αυτά ; Το ζήτημα είναι πολύ κρίσιμο αλλά δεν έχει διευκρινιστεί ακόμη.
-Πότε θα πληρωθούν όσοι έχουν ζητήσει εξαγορά του συμβολαίου τους στον κλάδο ζωής ; Πρόκειται για ασφαλισμένους που λόγω της παύσης πληρωμών από την Ασπίς κατά τους τελευταίους μήνες, δεν έχουν ακόμη ικανοποιηθεί, ενώ παραμένει άγνωστο πότε αυτό θα γίνει, και με ποιό τρόπο. Το πιθανότερο είναι ότι θα πρέπει και αυτοί να απευθυνθούν στον επόπτη που έχει ήδη οριστεί από το υπ. Οικονομίας για να αναλάβει τη λειτουργία της εταιρείας, γεγονός που θα απαιτήσει κάποιους μήνες. Ακόμη περισσότερος χρόνος θα χρειαστεί μέχρι να ολοκληρωθεί η αποτίμηση και να υπολογιστεί το ύψος της εγγύησης που θα κληθεί να δώσει το Δημόσιο.
-Το Δημόσιο εγγυάται και για τα συμβόλαια του κλάδου πυρός; Όχι, δεν υπάρχει σχετική νομοθετική ρύθμιση για τα συμβόλαια αυτά, επομένως οι ασφαλισμένοι θα πρέπει να απευθυνθούν σε άλλη εταιρεία. Όσοι έχουν εκκρεμείς ζημιές από συμβόλαια του κλάδου γενικών ασφαλίσεων π.χ. πυρός θα πρέπει και εκεί
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr