Πηγές στην ΤτΕ αναφέρουν ότι «είναι πιθανό την επόμενη χρονιά λόγω του ετεροχρονισμού μεταξύ της κρίσης στην οικονομία και των επιπτώσεων που προκαλεί τα προβληματικά δάνεια θα κορυφώσουν στο 2010. Είναι πιθανό να φθάσει το NPL έως το 13%» Οι επισφάλειες υφιστάμενες και μελλοντικές αποτελούν το μεγαλύτερο πρόβλημα για το τραπεζικό σύστημα.
Είναι ενθαρρυντικό ότι κεφαλαιακά οι ελληνικές τράπεζες είναι ισχυρές ενώ και σε επίπεδο ρευστότητας προφανώς και έχουν βελτιωθεί αισθητότατα, ωστόσο οι επισφάλειες συνεχίζουν να προβληματίζουν τραπεζίτες και την ΤτΕ. Όμως τι σημαίνει 9% για το 2009 και τι σημαίνει 13% για το 2010; Είναι ξεκάθαρο ότι οι επισφάλειες θα συνεχίσουν να επηρεάζουν δυσμενώς το τραπεζικό σύστημα. Παράλληλα αναμένεται να πληγεί η αγορά και οι τράπεζες από τις επισφάλειες που θα προκύψουν από τον τουριστικό κλάδο.
Είναι κατανοητό ότι οι ακάλυπτες επιταγές θα πλήξουν περαιτέρω την αγορά ενώ είναι πιθανό να φθάσουν ή και να ξεπεράσουν τα 3 δισ. ευρώ. Το δίμηνο Οκτωβρίου με Νοέμβριο θεωρείται κρίσιμο για την αγορά και την συμπεριφορά των ακάλυπτων επιταγών. Υπό αυτό το προφανώς αρνητικό πρίσμα οι επισφάλειες στο τραπεζικό σύστημα θα αναρριχηθούν στο 9% το 2009 που σημαίνει 22,5 δισ. ευρώ προβληματικά δάνεια από 17,8 δισ. ευρώ στο α' 6μηνο του 2009.
Όμως και ενώ οι επισφάλειες στις τράπεζες θα αυξηθούν περαιτέρω το 2009 δεν θα κορυφώσουν την τρέχουσα χρονιά αλλά θα επηρεάσουν δυσμενώς και το 2010. Σε μια τέτοια περίπτωση είναι πιθανό οι επισφάλειες να φθάσουν με βάση ένα όχι και πολύ ακραίο σενάριο έως το 13% επί του συνόλου των δανείων δηλαδή 33 δισ. ευρώ που προφανώς αποτελεί ιστορικό ρεκόρ όλων των εποχών για το τραπεζικό σύστημα.
Ποιοι παράγουν επισφάλειες;
Η λιανική τραπεζική και εν συνεχεία οι επιχειρήσεις αποτελούν τους δύο βασικούς πυλώνες επισφαλειών στο σύστημα. Οι κάρτες και τα καταναλωτικά δάνεια έχουν αναδειχθεί ο ισχυρότερος μηχανισμός παραγωγής επισφαλειών. Στο παρελθόν κάρτες και καταναλωτικά ήταν ο ισχυρότερος μηχανισμός παραγωγής εσόδων. Αυτό και αν αποτελεί μεγάλη ανατροπή. Είναι πασίδηλο ότι η λιανική θα ταλαιπωρήσει το τραπεζικό σύστημα και το 2010 καθώς καταναλωτικά , κάρτες και εσχάτως και στεγαστικά θα συνεχίσουν να παράγουν επισφάλειες.
Διαγραφές ρεκόρ 15 δισ. τα επόμενα χρόνια
Προ της κρίσης η ΤτΕ είχε ζητήσει από τις τράπεζες να μειώσουν το συνολικό NPLs στο 3,5%. Αν το 2010 φθάσει στο 13% αυτό σημαίνει ότι θα έχουν προστεθεί 24 με 25 δισ. ευρώ νέα προβληματικά δάνεια στο διάστημα 2008 με 2010. ’ρα οι τράπεζες όταν ολοκληρωθεί ο ανοδικός κύκλος των επισφαλειών θα πρέπει να ξεκινήσουν την διαγραφή δανείων. Στο διάστημα 2011 με 2015 οι τράπεζες αν δεν υπάρξουν άλλες αρνητικές εκπλήξεις θα πρέπει να διαγράψουν τουλάχιστον 15 δισ. ευρώ.
Είναι ξεκάθαρο ότι τα κατάλοιπα της κρίσης θα συνεχίσουν να βαρύνουν τις τράπεζες για πολλά χρόνια ακόμη όχι καθοριστικά αλλά θα συνεχίσουν να επηρεάζουν το σύστημα.
Πέτρος Λεωτσάκος
[email protected]
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr