Σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες, το σχετικό σχέδιο εισήγησης διανεμήθηκε στα μέλη του Δ.Σ. της επιχείρησης την περασμένη Πέμπτη, μια ημέρα δηλαδή μετά την προκήρυξη εκλογών από τον Πρωθυπουργό.
«Δεν είναι δυνατόν μια κυβέρνηση, στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, να επιχειρεί να δεσμεύσει για ένα τόσο σοβαρό θέμα, την επόμενη», αναφέρουν οι συνδικαλιστές της ΓΕΝΟΠ, που προειδοποιούν ότι ο εκπρόσωπος των εργαζομένων στο Δ.Σ. θα καταψηφίσει τη σχετική εισήγηση.
Υπενθυμίζεται ότι μαζί με το 28,56% της ΔΕΗ, ο στόχος της κυβέρνησης είναι να διατεθεί στους επενδυτές και το ποσοστό που κατέχει η Εθνική Τράπεζα στην εταιρεία, το 36,43%.
Και η «οψιόν» της ΔΕΗ στη ΔΕΠΑ
Eνα δεύτερο θέμα που περιλαμβάνει η ατζέντα του σημερινού Δ.Σ. της ΔΕΗ, αφορά στην αποτίμηση της «οψιόν» για το 30% που κατέχει η επιχείρηση στη ΔΕΠΑ. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, θα συζητηθεί το σχέδιο της συμφωνίας στην οποία έχει έρθει η ΔΕΗ με την Εθνική Τράπεζα και την BNP- Paribas, για την παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών σχετικά με την αποτίμηση της «οψιόν» της και την απόκτηση ποσοστού στο μετοχικό κεφάλαιο της ΔΕΠΑ και του ΔΕΣΦΑ. Τη σχετική συμφωνία με τις δύο τράπεζες, ανακοίνωσε η ΔΕΗ την περασμένη Τετάρτη, ημερομηνία προκήρυξης των εκλογών.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, το σχέδιο σύμβασης με τους δύο συμβούλους, προβλέπει μια κλιμάκωση της αμοιβής τους, ανάλογα με τις εξελίξεις και το επίπεδο των συμβουλευτικών υπηρεσιών που θα απαιτηθεί να δώσουν. «Αν, για παράδειγμα, η ΔΕΗ πέραν της «οψιόν» αποκτήσει επιπλέον ποσοστό στη ΔΕΠΑ, τότε θα τους δοθεί επιπλέον αμοιβή», λένε οι πληροφορίες αυτές.
Κάποιοι λοιπόν στη ΔΕΗ, θεωρούν ότι αυτή η παράμετρος της κλιμακωτής αμοιβής, παραπέμπει σε σχέδιο της επιχείρησης για συνεργασία με τον στρατηγικό επενδυτή της ΔΕΠΑ προκειμένου να διεκδικήσουν από κοινού την επιχείρηση...
Η τύχη της ΛΑΡΚΟ
Η άλλοτε κραταιά ΛΑΡΚΟ που ελέγχεται κατά 35% από το Δημόσιο, 36,43% από την Εθνική Τράπεζα, 28,56% από τη ΔΕΗ και 1,51% από την κρατική εταιρεία κινητών αξιών ΔΕΚΑ, αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες παραγωγούς σιδηρονικελίου παγκοσμίως.
Τα τελευταία ωστόσο χρόνια έχει οδηγηθεί στην πλήρη απαξίωση και στο χείλος της οικονομικής καταστροφής. Πέρα από τη μεγάλη πτώση της τιμής του νικελίου από το 2008, που προβάλλεται ως η αιτία που η εταιρεία βρίσκεται στη σημερινή της οικονομική κατάσταση, τρεις σημαντικοί λόγοι για τους οποίους βρίσκεται στη σημερινή θέση είναι το ακριβότερο ηλεκτρικό ρεύμα που πληρώνει στη ΔΕΗ, η προπώληση νικελίου στο διάστημα 2006- '08 σε χαμηλότερες τιμές από αυτές των διεθνών αγορών και τα διαχρονικά χρέη της στις τράπεζες.
Παρ' όλα αυτά συνεχίζει, όπως φαίνεται και από το ενδιαφέρον των 9 υποψήφιων «μνηστήρων», να συγκεντρώνει πάνω της τα βλέμματα του ιδιωτικού κεφαλαίου, καθώς είναι μία από τις λίγες παγκοσμίως εταιρείες που παράγουν νικέλιο. Προφανώς οι ενδιαφερόμενοι εκτιμούν ότι με ένα σωστό μάνατζμεντ, θα μπορέσει και πάλι να περάσει στην κερδοφορία...
Ο Ενεργειακός
[email protected]
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr