Σημειώνεται ότι Berkshire Hathaway κατέχει ομόλογα συνολικής αξίας εκτός ΗΠΑ περίπου 11 δις δολάρια εκ των οποίων περίπου 500 εκατ δολάρια έχουν τοποθετηθεί στα ελληνικά ομόλογα. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι αποδόσεις ελληνικών ομολόγων είναι οι υψηλότερες στην Ευρώπη και από την στιγμή που πριν από μήνες εξέλειπε ο κίνδυνος για την οικονομική σταθερότητα της χώρας , τα ελληνικά κρατικά ομόλογα έγιναν ανάρπαστα παγκοσμίως.
Μάλιστα οι διεθνείς τράπεζες προέτρεπαν τους περισσότερους πελάτες τους να αγοράσουν ελληνικά ομόλογα καθώς διέβλεψαν μεγάλη μείωση του spread. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότιμόνο 3 τράπεζες η Βρετανική Barclays και οι αμερικανικές Citigroup και J P Morgan λειτουργώντας για λογαριασμό τρίτων αλλά και δικών τους χαρτοφυλακίων έχουν αγοράσει τους τελευταίους 6 μήνες περίπου 6 με 7 δις ευρώ σε ελληνικά ομόλογα.
Μάλιστα όσοι υιοθέτησαν αυτές τις προτροπές εξήλθαν με εντυπωσιακές υπεραξίες για τα δεδομένα της αγοράς ομολόγων λόγω της μείωσης του spreads. Είναι ενδεικτικό να τονιστεί ότι το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών και γερμανικών ομολόγων από τις 315 μονάδες βάσης διαπραγματεύεται στις 108 μονάδες βάσης. Είναι προφανές ότι αυτή η μεγάλη μείωση ευνοεί τους κατόχους ομολόγων του ελληνικού δημοσίου.
Ως παράδειγμα τονίζεται ότι αν κάποιοςξένος θεσμικός κατέχει 500 εκατ σε ομόλογα και τα είχε αγοράσει με διαφορά απόδοσης 10ετων ελληνικών και γερμανικών ομολόγων στις 300 μονάδες βάσης η μεγάλη μείωση του spread στις 108 μονάδες βάσης την τρέχουσα περίοδο , έχει δημιουργήσει κέρδοςμαζί με την ετήσια απόδοση που λαμβάνει περίπου 40 εκατ ευρώ. Με βάση εκτιμήσεις περίπου 130δις ευρώ ελληνικά ομόλογα βρίσκονται σε χαρτοφυλάκια ξένων επενδυτών αποδεικνύοντας αφενός την τεράστια διασύνδεση και εξάρτηση της Ελλάδος από τους ξένους αφετέρου το ενδιαφέρον των αλλοδαπών funds να στηρίξουν το δημόσιο χρέος.
Σύμφωνα με έρευνα στους primary dealers και σε ξένους επενδυτές προκύπτει ότι desks , επενδυτές από το Λονδίνο καλύπτουντο 60% των δημοπρασιών ομολόγων , το 20% από χώρες της Benelux , περίπου 10% η Γαλλία και 10% ο υπόλοιπος κόσμος. Οι ΗΠΑ που συμπεριλαμβάνονται στο Λονδίνο αγοράζουν συνήθως το 20% των δημοπρασιών. Οι ευρωπαίοι είναι οι πιο σταθεροί επενδυτές των ελληνικών ομολόγων. Όσον αφορά το είδος των επενδυτών περίπου 40% τράπεζες και κεντρικές τράπεζες. Οι funds managers αγοράζουν το 35% , τα pension funds 20% και τα Hedge funds περίπου 5%.
Ποιοι διαθέτουν ελληνικά ομόλογα;
Πέραν των 21 βασικών διαπραγματευτών αγοράς 5 ελληνικές και 16 ξένες τράπεζες π.χ. Citigroup , J P Morgan , Morgan Stanley , Merrill Lynch , Nomura , HSBC, Barclays,Royal bank of Scotland κ.α. που κατέχουν σε μέσους όρους από 200 εκατ έως 1 δις ευρώ , συμμετέχουν ενεργά και πολλά funds. Θα πρέπει να σημειωθεί ότιοι 16 ξένες τράπεζες που συμμετέχουν στην Ελλάδα ως βασικοί διαπραγματευτές αγοράς κατέχουν ομόλογα ύψουςαπό 10έως 12 δις ευρώ συνολικά.
Οι 5 ελληνικές τράπεζες κατέχουν ομόλογα πάνω από 25δις ευρώ. Επίσης τα ασφαλιστικά ταμεία του ΟΤΕ, ΙΚΑ, των τραπεζών , ΤΣΜΕΔΕ ΟΓΑ ,ΤΕΒΕ , διατηρούν πολύ μεγάλες θέσεις. Το ενδιαφέρον των ξένων ήταν έως πρότινος μεγάλο και δεν είναι τυχαίο ότι σε κάθε κοινοπρακτική έκδοση εμφανίζονταν 300 διεθνείς επενδυτές ώστε να αγοράσουν ομόλογα.
Μεταξύ των ξένωντραπεζών και funds που διατηρούν μεγάλες θέσεις στα ελληνικά ομόλογα βρίσκονται η Βελγική Dexia που κατείχε πάνω από 6 με 7 δις ευρώ ελληνικά ομόλογα όπως και η Defa οι οποίες πούλησαν πριν λίγους μήνες.
H Citigroup κατέχει ομόλογα περί τα 2δις ευρώ. Τα ασφαλιστικά ταμεία του Βελγίου, Ολλανδίας και Ιρλανδίας κατέχουν το καθένα από 200 με 250 εκατ ευρώ ελληνικά ομόλογα. ΄Από τις Κεντρικές Τράπεζες πέραν των ευρωπαϊκών παραδοσιακά αγοραστής των ελληνικών ομολόγων είναι της Σιγκαπούρης με θέσεις κοντά στα 500 εκατ ευρώ και της Κίνας με 200 εκατ ευρώ της Νορβηγίας με 250 εκατ ευρώ κ.α.
Πέτρος Λεωτσάκος
[email protected]
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr