Μια τρίτη μονάδα, αυτή της Endesa Hellas (Endesa - Ομιλος Μυτιληναίου), 445 μεγαβάτ στον Αγ.Νικόλαο Βοιωτίας πρόκειται να τεθεί σε λειτουργία το δεύτερο εξάμηνο του 2010, ενώ η μονάδα της Enelco (Enel-Ομιλος Κοπελούζου) στη Χαιρώνεια Βοιωτίας αναμένει τις οριστικές αδειοδοτήσεις απ'το ΥΠΕΧΩΔΕ προκειμένου να συνεχιστεί η κατασκευή της που είχε μπλοκάρει λόγω προβλημάτων με την Αρχαιολογική Υπηρεσία.
Και ενώ οι ιδιώτες επιταχύνουν, η ΔΕΗ μόλις πριν από λίγες ημέρες κατάφερε να ξεμπλέξει από τις χρονίζουσες εκκρεμότητες με την αδειοδότηση της μονάδας της στο Αλιβέρι Ευβοίας. Το ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Ανάπτυξης Κώστας Χατζηδάκης, προσθέτοντας ότι σε πολύ σύντομο διάστημα θα γίνει η θεμελίωσή της μονάδας, ισχύος 417 μεγαβάτ.
Επίσης αναφέρθηκε στη διαπραγμάτευση που διεξάγεται τις ημέρες αυτές με τον μειοδότη του διαγωνισμού για τη νέα μονάδα της ΔΕΗ στη Μεγαλόπολη, που είναι η ΜΕΤΚΑ, καθώς επίσης στο γεγονός ότι η επιχείρηση διατηρεί στο σχεδιασμό της μία ακόμη μονάδα, την 5η του σταθμού της Πτολεμαίδας.
Μεγάλη ζήτηση για ρεύμα
Αναφορικά με την κατανάλωση ρεύματος που έχει μειωθεί από τότε που ξέσπασε η κρίση, ο υπουργός χαρακτήρισε πρόσκαιρο το φαινόμενο της χαμηλής ζήτησης, και απηύθυνε κάλεσμα σε ΔΕΗ και ιδιώτες να επενδύσουν στην ενέργεια για να καλύψουν τις ανάγκες των επόμενων ετών, που όπως είπε θα αυξάνονται συνεχώς. "Εμείς ενθαρρύνουμε τόσο τη ΔΕΗ, όσο και τους ιδιώτες επενδυτές να μπουν δυναμικά στον τομέα της ηλεκτροπαραγωγής", είπε ο κ. Χατζηδάκης με αφορμή την επίσκεψή του στο κέντρο κατανομής φορτίου του Διαχειριστή Εθνικού Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΣΜΗΕ) στον ’γιο Στέφανο Αττικής.
Επεσαν έξω τα πλάνα της ΔΕΗ
Το σύνολο πάντως του επενδυτικού προγράμματος της ΔΕΗ, λόγω των καθυστερήσεων, των ματαιώσεων και των αναβολών που έχουν σημειωθεί, έχει πέσει πολύ έξω από το αρχικό της χρονοδιάγραμμα. Το επιχειρησιακό σχέδιο της ΔΕΗ, που ανακοινώθηκε στα τέλη του 2007, προέβλεπε έξι νέες θερμικές μονάδες ηλεκτροπαραγωγής (μαζί με δύο λιθανθρακικές που ακυρώθηκαν).
Τα χρονοδιαγράμματα, που αναθεωρήθηκαν ένα χρόνο μετά, το Νοέμβριο του 2008, πήγαν πίσω κατά 1-2 χρόνια το σχεδιασμό, και αυτά όμως έχουν ήδη ξεπεραστεί. Το μεν Αλιβέρι, επρόκειτο να είναι έτοιμο το 2010, αλλά καλώς εχόντων των πραγμάτων θα λειτουργήσει το 2011. Η Μεγαλόπολη ήταν να λειτουργήσει το 2012, αλλά τελικά θα είναι έτοιμη το 2013, ενώ για την Πτολεμαίδα εφόσον προκηρυχθεί άμεσα ο διαγωνισμός θα μπορέσει να τεθεί σε λειτουργία μάλλον το 2014. Σε κάθε περίπτωση, η καθυστέρηση κατασκευής των νέων μονάδων σημαίνει ότι θα παραμείνουν σε λειτουργία οι παλαιές, ρυπογόνες και αντιοικονομικές μονάδες που βρίσκονται υπό «απόσυρση», με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το κόστος παραγωγής της ΔΕΗ, τη ρύπανση του περιβάλλοντος και την επίτευξη των στόχων του Κιότο για μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.
Δεν τίθεται θέμα επάρκειας
Τέλος, αναφορικά με την τρέχουσα περίοδο, τόσο ο υπουργός όσο και ο διευθύνων σύμβουλος του ΔΕΣΜΗΕ Γιάννης Θεοδορακόπουλος, εξέφρασαν τη βεβαιότητα ότι δεν τίθεται θέμα επάρκειας, χάρη στη μειωμένη ζήτηση κυρίως από τη βιομηχανία και τις ήπιες κλιματολογικές συνθήκες. Σύμφωνα με τον κ. Θεοδορακόπουλο, η υψηλότερη ζήτηση για το 2009 ήταν 9.870 μεγαβάτ, όταν το 2008 και το 2007 οι αιχμές της ζήτησης έφτασαν αντιστοίχως τα 10.393 και 10.610 μεγαβάτ. Επίσης ο κ. Χατζηδάκης ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση αποφάσισε να χρηματοδοτηση από το Δ'ΚΠΣ το νέο πληροφοριακό σύστημα του ΔΕΣΜΗΕ, ύψους 41 εκ. ευρώ, ώστε να εκσυγχρονιστούν οι εγκαταστάσεις του και οι υποδομές του.
Ο Ενεργειακός
[email protected]
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr