Για την Ελλάδα, όσο και να κάνει εντύπωση, δε μας ανεβάζει την αγορά- τίποτε άλλο από το play της Ανατολικής Ευρώπης. Στις αρχές του χρόνου υπήρχαν χώρες, για παράδειγμα, που δεν μπορούσαν να δανειστούν ούτε ένα ευρώ και ζούσαν από τη βοήθεια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείοπυ και την τελευταία περίοδο κάνουν δειλά δειλά την εμφάνισή τους στις δευτερογενείς αγορές χρήματος και εκδίδουν από κανένα ομόλογο.
Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της Ουγγαρίας, όπως αναφέρει ο υπεύθυνος στρατηγικής ανάλυσης στη Eurobank κ. Πλ. Μονοκρούσος. «Η κατάσταση είναι καλύτερη για όλους τους άλλους πλην της ελληνικής οικονομίας η οποία αντιμετωπίζει χρόνια διαρθρωτικά προβλήματα, τα οποία αναδεικνύονται εν μέσω κρίσης», σημειώνει ο έμπειρος αναλυτής. Κατά την άποψή του, «είναι καλό νέο ότι έχουν επιβραδυνθεί οι ρυθμοί υποχώρησης των ΑΕΠ σε ΗΠΑ και Ευρώπη, οπότε είναι λογικό να τυγχάνουν θερμής υποδοχής νέα που κάνουν λόγο για επιβράδυνση των οικονομιών, ακόμα και για γύρισμα σε θετικό πρόσημο της ανάπτυξης από το δεύτερο εξάμηνο του 2009».
Όπως αναφέρει, «τα προβλήματα παραμένουν στις οικονομίες και βεβαίως στην ελληνική οικονομία, αλλά το ζητούμενο είναι το πως θα διατηρηθούν και θα ενισχυθούν στη συνέχεια οι υποτονικοί αυτοί ρυθμοί ανάπτυξης για τους οποίους προεξοφλείται ότι θα γυρίσουν οι οικονομίες από το δεύτερο εξάμηνο». Μάλλον αποθαρρυντικός για τις αγορές εμφανίζεται ο διευθύνων σύμβουλος της υπό συγχώνευση από τη Fortius AΧΕΠΕΥ, χρηματιστηριακή εταιρεία Praxis Sec. κ. Δ. Παπαριστείδης. Ο ίδιος δε συμμερίζεται αυτή την υπερβολική αισιοδοξία που επικρατεί και ήδη αμφισβητεί την αντίδραση λέγοντας ότι είναι ρηχή και συνάμα στεχή από κεφάλαια, ρευστότητα και τζίρο. «Προτρέχουν», όπως λέει, «οι αγορές, στις οποίες υπάρχει πάρα πολύ short covering. Και όχι μόνο αυτό, από τα πρώτα στοιχεία των ισολογισμών προκύπτει μεγάλο μαγείρεμα στους ισολογισμούς των εισηγμένων εταιρειών, αλλά και των τραπεζών.
Ο όγκος συναλλαγών είναι μικρός και δίνει την ευκαιρία σε lobbies και ξένους να ακολουθούν τη γνωστή τακτική, την οποία εμείς βαφτίζουμε ως εξάρτηση από τα ξένα χρηματιστήρια». Ο ίδιος μάλιστα, φτάνει στο σημείο να συστήνει «αποχή, καθώς τις οικονομικές πρακτικές που ακολουθούσαν τα golden boys στις ΗΠΑ, φαίνεται ότι ακολουθούν τα golden boys στη Κίνα, η οποί, παρά τη μειωμένη ζήτηση διεθνώς, εξακολουθεί να εμφανίζει μεγάλους ρυθμούς ανάπτυξης».
Στ.Κ.Χαρίτος
sxaritos@reporter.gr
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr