Την κατακύρωση του σχετικού διαγωνισμού στη γαλλική Nexans ενέκρινε χθες το διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΗ, και τώρα απομένει η γνωμοδότηση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ), ώστε να υπογραφεί η σύμβαση και να ξεκινήσει η κατασκευή του.
Το καλώδιο θα είναι ισχύος τουλάχιστον 400 MW, και θα διανύει μια απόσταση 24 χιλιομέτρων κάτω από το νερό συνδέοντας τον Πολυπόταμο Ευβοίας με τη Νέα Μάκρη και θα κοστίσει 64 εκατ. ευρώ. Μαζί με την εναέρια γραμμή υψηλής τάσης Ν. Εύβοιας- Πολυπόταμου, μήκους 49 χλμ. και κόστους 14 εκατ. ευρώ, το συνολικό κόστος θα ανέλθει στα 78 εκατ. ευρώ. Από αυτά, τα 26 εκατ. ευρώ θα προέλθουν από το ΕΣΠΑ, ενώ τα υπόλοιπα 52 εκ. ευρώ θα τα καταβάλλουν ιδιώτες στο πλαίσιο σχετικής συμφωνίας στην οποία έχουν καταλήξει οι συγκεκριμένοι όμιλοι.
Τα αιολικά και οι ιδιώτες
Το έργο θα επιτρέψει την απορρόφηση από το εθνικό δίκτυο, ενέργειας τουλάχιστον 400 MW από αιολικά πάρκα στη Νότια Εύβοια, την ’νδρο και την Τήνο, για τα οποία οκτώ από τους μεγαλύτερους εγχώριους και ξένους ενεργειακούς ομίλους (ΤΕΡΝΑ, Μυτιληναίος-Endesa, Ελ.Τεχνοδομική, Iberdrola, Gamesa, Jasper, Κοπελούζος και ΕΝΤΕΚΑ) που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα, έχουν στα χέριά τους εδώ και χρόνια τις σχετικές άδειες. Μέχρι σήμερα ωστόσο δεν τις έχουν ενεργοποιήσει, καθώς η χωρητικότητα του σημερινού δικτύου της ΔΕΗ (Αλιβέρι-Χαλκίδα- ’γιος Στέφανος) είναι κορεσμένη.
Εκπρόσωποι κάποιων από τους παραπάνω ομίλους επισημαίνουν στο «R», ότι το σύνολο των αδειών που έχουν δοθεί σε Ν. Εύβοια, ’νδρο και Τήνο ανέρχεται σε 530 MW, και επομένως υποστηρίζουν ότι δεν αποκλείεται η χωρητικότητα του καλωδίου να αυξηθεί.
Το ιστορικό
Η πόντιση του καλωδίου συζητείται εδώ και πάνω από δεκαετία, αλλά μέχρι σήμερα η ΔΕΗ αρνούνταν να το κατασκευάσει, επικαλούμενη το ρίσκο που αυτό θα σήμαινε για την ίδια. Η καθυστέρηση αυτή είχε ως αποτέλεσμα να παραμένει αδύνατη η αξιοποίηση των αδειών για τα αιολικά πάρκα που έχει κατά καιρούς χορηγήσει η ΡΑΕ στις παραπάνω περιοχές.
Τον τελευταίο χρόνο ωστόσο, κάτι άρχισε να κινείται. Το σύνολο σχεδόν των εταιρειών που διαθέτουν άδειες παραγωγής για αιολικά πάρκα συνολικής ισχύος 400 ΜW στη Νότια Εύβοια, την ’νδρο και την Τήνο κατέληξαν σε μεταξύ τους συμφωνία για να συνδράμουν στο κόστος κατασκευής.
Σε επιστολή που απέστειλαν το Μάιο στη ΔΕΗ, οι εκπρόσωποι των εταιρειών δεσμεύονται να καταβάλλουν 40 εκατ. ευρώ ή 100.000 ευρώ/ ΜW, όσα δηλαδή αντιστοιχούν στη συνολική αιολική ισχύ των 400 ΜW που θέλουν να διοχετεύσουν στο εθνικό δίκτυο. Πιθανόν, το κόστος αυτό να αναπροσαρμοστεί.
Εφόσον η σύμβαση υπογραφεί σύντομα (κάποιοι δεν αποκλείουν αυτό να γίνει και μέσα στον Ιούλιο), το καλώδιο σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ΔΕΗ θα έχει ολοκληρωθεί σε μία διετία, δηλαδή το 2011. Το πλάνο των ιδιωτών προβλέπει ότι παράλληλα με την κατασκευή της σύνδεσης θα προχωρά και η κατασκευή των αιολικών πάρκων, ώστε σε μια διετία, πολλά εξ αυτών, να είναι έτοιμα να διοχετεύσουν την ενέργειά τους στο δίκτυο.
Ο Ενεργειακός
[email protected]
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr