Νωρίτερα το ''R'' έγραφε:
Υποβολή φακέλων τεκμηρίωσης τιμών με τις οποίες διακινούνται αγαθά και υπηρεσίες στο πλαίσιο των ενδοομιλικών συναλλαγών (transfer pricing) ενδέχεται να ζητήσει, σύμφωνα με πληροφορίες, το Υπουγείο Ανάπτυξης από συνδεδεμένες επιχειρήσεις (ομίλους πολυεθνικών επιχειρήσεων). Σε περίπτωση που οι αρμόδιες υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου προχωρήσουν σε σχετικό αίτημα, οι επιχειρήσεις είναι υποχρεωμένες να υποβάλλουν το φάκελο εντός 30 ημερών.
Οι συνδεδεμένες επιχειρήσεις, οι εταιρείες, δηλαδή, που μεταξύ των οποίων υπάρχει σχέση μητρικής προς θυγατρική, αναγκάζονται να υποβάλλουν φάκελο τεκμηρίωσης σε περίπτωση πλειοψηφικής συμμετοχής, συμβατικού ελέγχου της πλειοψηφίας των δικαιωμάτων ψήφου, διορισμού των μελών της διοίκησης, κυριαρχικής επιρροής ή έλεγχου ή ενιαίας διεύθυνσης.
Από τη διαδικασία εξαιρούνται οι κοινοπρακτικά συνδεόμενες εταιρείες και οι εταιρείες που έχουν σχέση δικαιοπάροχου (franchisor) και δικαιοδόχου (franchisee). Ακόμη, δεν εμπίπτει στην έννοια των ενδοομιλικών συναλλαγών η προικοδότηση υποκαταστήματος από το κεντρικό του.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΥΠΑΝ σχετικά με την απόφαση επιβολής κανόνων τεκμηρίωσης τιμών, σκοπός του νομοθετικού πλαισίου είναι η αποφυγή της τεχνητής διόγκωσης των τελικών τιμών πώλησης προς τους καταναλωτές.
Μέσω της συγκεκριμένης διαδικασίας διαμορφώνεται αποτελεσματικός μηχανισμός ελέγχου ώστε να εντοπιστούν τυχόν υπερτιμολογήσεις, ενώ ταυτόχρονα επιδιώκεται η εύρυθμη λειτουργία της αγοράς και η προστασία του καταναλωτή.
Αξίζει να σημειωθεί ότι λόγω της ανάπτυξης του παγκόσμιου εμπορίου, περισσότερο από το 60% των εμπορικών συναλλαγών στα αναπτυγμένα κράτη αφορά ενδοομιλικές συναλλαγές.
Αλκμήνη Χατζηνάσιου
[email protected]
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr