Η κρίση είναι βαθιά και φαίνεται στα αποτελέσματα 145 εταιρειών του κλάδου το 2008, όταν η κερδοφορία 145 επιχειρήσεων υπέστη καθίζηση κατά 65,5% και οι ζημιογόνες εταιρείες ανήλθαν στο 30% του συνόλου. Αν εξαιρεθούν τα έκτακτα κέρδη από πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων τότε ο συγκεντρωτικός ισολογισμός των 145 επιχειρήσεων αναδεικνύει ζημιές άνω των 25 εκατ. ευρώ. έναντι οριακής ζημιάς το 2007.
Τα νούμερα είναι ακόμα χειρότερα το τρέχον έτος, όπως προκύπτει από τα αποτελέσματα του α΄τριμήνου 2009 των μεγάλων εισηγμένων στο Χρηματιστήριο Αθηνών ομίλων.
Όμως παρότι η επένδυση στα ΜΜΕ δεν ενδείκνυται, ο κλάδος προσελκύει σαν τις μέλισσες τα μεγαλύτερα επιχειρηματικά συμφέροντα. Επιχειρηματίες, που είναι προφανές πως ξοδεύοντας ή ακόμη και «καίγοντας» τεράστια χρηματικά ποσά, επιδιώκουν να εισέλθουν στον κλάδο συγκεντρώνοντας όλο και περισσότερη επικοινωνιακή δύναμη, προκειμένου να αποκομίσουν «παράπλευρα» οφέλη από άλλες δραστηριότητες.
Έτσι, χρηματοδοτούν τη λειτουργία των ζημιογόνων μέσων από άλλες δραστηριότητες, κάνουν ακριβές προσφορές και σπρώχνουν βαθύτερα στο κόκκινο συνολικά τον κλάδο. Αυτός είναι και ένας λόγος που κτυπά την αξιοπιστία του κλάδου, καθώς ο βασικός στόχος των επιχειρηματιών αυτών δεν είναι να πληροφορήσουν σωστά την κοινωνία και να σταθούν κριτικά απέναντι στο κράτος και την κυβέρνηση, αλλά να εξυπηρετήσουν τα άλλα συμφέροντά τους.
Σε ότι αφορά τους εκδοτικούς ομίλους που είναι στο Χρηματιστήριο η οικονομική τους πορεία επιδεινώθηκε το τρέχον έτος. Οι πέντε όμιλοι που εκπροσωπούν τον κλάδο των εκδόσεων-εκτυπώσεων (εκτός καναλιών) στο Χρηματιστήριο παρουσίασαν στο α τρίμηνο του 2009 διευρυνόμενες ζημιές 19,6 εκατ. ευρώ από 11,3 εκατ. ευρώ πέρυσι. Αυτό σημαίνει ότι οι ζημιές για το σύνολο του έτους ίσως ξεπεράσουν τα 60 εκατ. ευρώ.
Χρ. Ι.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr