Έτοιμες να συμμετάσχουν στο κόστος του έργου δηλώνουν με επιστολή τους προς τη ΔΕΗ, οι ισπανικές Iberdrola (Χ. Ρόκκας) και Gamesa, το ελληνο-ισπανικό σχήμα Endesa-Μυτιληναίου, η Ελληνική Τεχνοδομική, η ΤΕΡΝΑ, ο όμιλος Κοπελούζου, η αμερικανική Jasper και η ελληνική ΕΝΤΕΚΑ, που συμφώνησαν να συνδράμουν με 40 περίπου εκατ. ευρώ ιδίων κεφαλαίων στην υλοποίηση της επένδυσης, συνολικού ύψους 60 με 70 εκατ. ευρώ.
Το «τάιμινγκ» της ανακοίνωσης, συνέπεσε με την έναρξη διαπραγματεύσεων της ΔΕΗ με τον ανάδοχο του έργου, την πολυεθνική Nexans, προκειμένου να μειωθούν οι απαιτήσεις της τελευταίας, ώστε να μειωθεί τελικά ο προϋπολογισμός του έργου. Η πόντιση του καλωδίου συζητείται εδώ και μια δεκαετία, αλλά μέχρι σήμερα η ΔΕΗ αρνούνταν να το κατασκευάσει, επικαλούμενη το ρίσκο που αυτό θα σήμαινε για την ίδια.
Η καθυστέρηση αυτή είχε σαν αποτέλεσμα να παραμένει αδύνατη η αξιοποίηση των αδειών για τα αιολικά πάρκα που έχει κατά καιρούς χορηγήσει η ΡΑΕ σε επενδυτές στις παραπάνω περιοχές. Το τελευταίο ωστόσο διάστημα, κάτι άρχισε να κινείται. Το σύνολο σχεδόν των εταιρειών που διαθέτουν άδειες παραγωγής για αιολικά πάρκα συνολικής ισχύος 400 MW στη Νότια Εύβοια, την ’νδρο και την Τήνο, κατέληξαν σε μεταξύ τους συμφωνία για να συνδράμουν στο 70% του τελικού κόστους.
Συγκεκριμένα σε επιστολή τους προς τη ΔΕΗ, οι εκπρόσωποι των εταιρειών δεσμεύονται να καταβάλλουν 40 εκατ. ευρώ ή 100.000 ευρώ/ MW, όσα δηλαδή αντιστοιχούν στην συνολική αιολική ισχύ των 400 MW που θέλουν να διοχετεύσουν στο εθνικό δίκτυο μέσω του καλωδίου Πολυπόταμος- Νέα Μάκρη. Κύκλοι της ΔΕΗ, από την πλευρά τους, χαρακτηρίζουν θετική την εξέλιξη και υποστηρίζουν ότι η δέσμευση των ιδιωτών αποτελεί μια επαρκή εγγύηση για την ίδια, προκειμένου να προχωρήσει στην ανάθεση του έργου. Σημειωτέον ότι τα υπόλοιπα 20 εκατ. ευρώ του κόστους, η ΔΕΗ επιχειρεί να τα καλύψει μέσω του ΕΠΑΝ ΙΙ (ΕΣΠΑ).
Το χρονοδιάγραμμα
Εφόσον η σύμβαση υπογραφεί μέσα στο 2009, το καλώδιο σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα της Nexans θα έχει ολοκληρωθεί σε μια τριετία, δηλαδή το 2012. Το πλάνο των ιδιωτών προβλέπει ότι παράλληλα με την κατασκευή της σύνδεσης, θα προχωρά και η κατασκευή των αιολικών πάρκων, ώστε το 2012 να είναι έτοιμα να διοχετεύσουν την ενέργειά τους στο δίκτυο. Γι' αυτό και δηλώνουν έτοιμοι να υπογράψουν σχετική σύμβαση με τη ΔΕΗ ή και τον ΔΕΣΜΗΕ.
Η ζεύξη Εύβοιας-Αττικής «σέρνεται» εδώ και χρόνια. Ενδεικτικό είναι πως μέχρι και τις αρχές Μαρτίου είχαν κατατεθεί στη ΡΑΕ αιτήσεις για 1.511 MW στη Νότια Εύβοια. Είχαν εκδοθεί άδειες για 682,7 MW, αλλά δεν είχαν κατασκευασθεί και λειτουργήσει παρά τα 212 MW, αφού τα υπόλοιπα είναι αδύνατον να προχωρήσουν λόγω κορεσμού.
Εξαιτίας ακριβώς αυτής της κατάστασης ο ΔΕΣΜΗΕ εδώ και πολλούς μήνες δεν εκδίδει όρους σύνδεσης για άλλα έργα, και έτσι δεν υπάρχουν άλλα αιολικά με άδεια εγκατάστασης. Και να σκεφτεί κανείς ότι «θεωρητικά» και με βάση το Ειδικό Χωροταξικό Σχέδιο για τις ΑΠΕ η επιτρεπομένη εγκατεστημένη ισχύς στους πέντε Δήμους της περιοχής (Δυστίων, Καρύστου, Μαρμαρίου, Στυραίων και Καφηρέως) υπερβαίνει τις αιτήσεις που έχουν υποβληθεί και ανέρχεται σε 1.572 MW...
Το ένα «πάνω στο άλλο»
Για να γίνει σαφές το παράλογο της κατάστασης, το 55% σχεδόν των αιτήσεων που έχουν υποβληθεί για άδειες παραγωγής αιολικών πάρκων στη Νότια Εύβοια, παρουσιάζει επικαλύψεις. Λόγω δηλαδή του μεγάλου επενδυτικού ενδιαφέροντος και των δεκάδων ανενεργών αδειών, πολλά αιολικά πάρκα έχουν χωροθετηθεί στην κυριολεξία το «ένα πάνω στο άλλο» χωρίς μάλιστα να έχει εξασφαλισθεί από κάποιον το νόμιμο δικαίωμα χρήσης των αντίστοιχων οικοπέδων!
Σημειωτέον ότι έχει σχεδόν ολοκληρωθεί το έργο της συμπληρωματικής υπέργειας γραμμής Υψηλής Τάσης των 150 κιλοβόλτ (kV) που ξεκινάει από τον Πολυπόταμο και διατρέχει τη Νότια Εύβοια μέχρι το Κάβο Ντόρο (Λιβάδι), ενώ μένει να κατασκευασθούν από τους ιδιώτες οι απαιτούμενοι νέοι υποσταθμοί για την διοχέτευση της νέας ισχύος των 400 MW.
Και βέβαια, η ΔΕΗ μπορεί να έλαβε α
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr