Παρά την προτροπή Πούτιν προς την Ε. Ε να διευκολύνει τους Ουκρανούς για να πληρώσουν τις οφειλές τους, οι Βρυξέλλες δεν αντέδρασαν, με αποτέλεσμα το Κίεβο να ζητά πλέον από τη Μόσχα ένα νέο διακανονισμό, χωρίς ωστόσο ούτε κι εδώ να σημειώνεται πρόοδος.
Το καινούργιο στοιχείο σε σχέση με τον περασμένο Ιανουάριο, είναι πως η Μόσχα έχει σκληρύνει περαιτέρω τη στάση της, καθώς διαμηνύει στο Κίεβο πως θα του παράσχει μόνο συγκεκριμένες ποσότητες αερίου (εν προκειμένω πολύ λίγες), τόσες μόνο όσες αντιστοιχούν στα κεφάλαια που εκείνο είναι διατεθειμένο να πληρώσει.
Το ακόμη πιο εντυπωσιακό στοιχείο αφορά στη στρατηγική της Μόσχας που επιχειρεί πλέον να «εκμεταλλευτεί» στο έπακρο τη νέα διαμάχη με τους Ουκρανούς. Και δεν είναι τυχαίο ότι προ ημερών μερικά από τα πιο σημαντικά δυτικά μέσα ενημέρωσης φιλοξένησαν μακροσκελή ρεπορτάζ γύρω από το πόσο αναγκαίοι είναι για την ασφάλεια της Ευρώπης οι σχεδιαζόμενοι από εκείνην αγωγοί (South Stream, και Nord Stream), αναδεικνύοντας παράλληλα το «πόσο αφερέγγυοι εταίροι είναι τελικά οι Ουκρανοί».
To "ταίμινγκ" για τη Μόσχα είναι καλό...
Το "τάιμινγκ" για να καλλιεργήσει η Μόσχα ένα τέτοιο κλίμα στην ευρωπαϊκή κοινή γνώμη είναι καλό. Καταρχήν, στις 15 Μάιου στο ρωσικό τουριστικό θέρετρο Σότσι της Μαύρης Θάλασσας, υπό το βλέμμα του Πρωθυπουργού Βλαντιμίρ Πούτιν, η Γκάζπρομ, παρακάμπτοντας και τις τελευταίες ενστάσεις, υπέγραψε συμφωνίες με τους εταίρους της Βουλγαρία, Σερβία, Ουγγαρία και Ελλάδα, για να ξεκινήσει η εκπόνηση των μελετών σκοπιμότητας για τα αντίστοιχα τμήματα του αγωγού South Stream.
Και πριν από λίγες ημέρες στο πλαίσιο του 8ου Διεθνούς Οικονομικού Φόρουμ που διεξήχθη στην Πετρούπολη, ο πρόεδρος της Γκάζπρομ, Αλεξέι Μίλερ είχε συνάντηση με τον Ματέι Λαχόβνικ, υπουργό Οικονομίας της Σλοβενίας, της τελευταίας από τις χώρες που μένει να υπογράψει αντίστοιχη συμφωνία για τον South Stream.
Σε ανακοίνωση μάλιστα που έστειλε η Γκάζπρομ την Παρασκευή προς τα ελληνικά μέσα ενημέρωσης ο κ. Μίλερ εκφράζει την ελπίδα ότι η Σλοβενία θα ενταχθεί σύντομα στις χώρες που συμμετέχουν στην ανάπτυξη του έργου. "Σήμερα είχαμε τη δυνατότητα να διαπιστώσουμε ότι οι Σλοβένοι εταίροι μας εξετάζουν τη συγκεκριμένη πιθανότητα και μοιράζονται μαζί μας την αντίληψη ότι η νέα διαδρομή μεταφοράς φυσικού αερίου στρατηγικά αποτελεί ένα σημαντικό έργο, που είναι σε θέση όχι μόνο να προσφέρει επιπρόσθετες προμήθειες φυσικού αερίου, αλλά και να ενισχύσει την ενεργειακή ασφάλεια στο μεγαλύτερο μέρος της ευρωπαϊκής ηπείρου", αναφέρεται χαρακτηριστικά. Δήλωση που "φωτογραφίζει" με σαφήνεια την Ουκρανία και το "πόσο αφερέγγυος ενεργειακός εταίρος είναι για την ασφάλεια της Ευρώπης".
Κίνδυνος ενεργειακής κρίσης, λένε και οι Βούλγαροι
Το ίδιο αποτέλεσμα υπέρ των ρωσικών επιδιώξεων, έχει και η "κινδυνολογική" δήλωση που έκανε την Παρασκευή ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Σεργκέι Στανίσεφ, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο μιας νέας ενεργειακής κρίσης. Σε δηλώσεις του εξέφρασε την ανησυχία του λέγοντας ότι "κατά τον τελευταίο κύκλο διαβουλεύσεων που είχε με τη ρωσική ηγεσία στη Μόσχα, δεν έλαβα επαρκείς διαβεβαιώσεις για την οριστική επίλυση του προβλήματος στις ενεργειακές σχέσεις μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας, καθώς το Κίεβο εξακολουθεί να καθυστερεί την καταβολή των πληρωμών προς τη ρωσική πλευρά". Η βουλγαρική κυβέρνηση χαρακτηρίζει την κατάσταση των ρωσο-ουκρανικών ενεργειακών σχέσεων ως «ασταθή», ενώ για το λόγο αυτό εξακολουθεί να εργάζεται προς την κατεύθυνση διαφοροποίησης της ροής εφοδιασμού της, με φυσικό αέριο, ενώ παράλληλα προχωρεί σε αναβάθμιση των αποθηκευτικών υποδομών φυσικού αερίου που διαθέτει.
Σαν επαγγελματίας σκακιστής...
Εν κατακλείδι, θα έλεγε κανείς ότι η Ρωσία κινείται το τελευταίο διάστημα σαν επαγγελματίας σκακιστ
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr