Η ζεύξη της Εύβοιας με το Λεκανοπέδιο (Πολυπόταμος Νέα Μάκρη) είναι ένα ζήτημα που «σέρνεται» εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Όσο θα καθυστερεί και η χωρητικότητα του δικτύου της ΔΕΗ θα παραμένει η ίδια, τόσο θα παραμένει αδύνατη και η αξιοποίηση των εκατοντάδων αδειών για αιολικά πάρκα που έχει χορηγήσει η ΡΑΕ σε επενδυτές.
Ενδεικτικό είναι πως μέχρι και τις αρχές Μαρτίου είχαν κατατεθεί στη ΡΑΕ αιτήσεις για 1.511 MW στη Νότια Εύβοια. Είχαν εκδοθεί άδειες για 682,7 MW, αλλά δεν είχαν κατασκευασθεί και λειτουργήσει παρά τα 212 MW, αφού τα υπόλοιπα είναι αδύνατον να προχωρήσουν λόγω του κορεσμένου δικτύου.
Εξαιτίας ακριβώς αυτής της κατάστασης (του κορεσμένου δικτύου), ο ΔΕΣΜΗΕ εδώ και πολλούς μήνες δεν εκδίδει όρους σύνδεσης για άλλα έργα, και έτσι δεν υπάρχουν άλλα αιολικά με άδεια εγκατάστασης. Και να σκεφτεί κανείς ότι «θεωρητικά» και με βάση το Ειδικό Χωροταξικό Σχέδιο για τις ΑΠΕ η επιτρεπομένη εγκατεστημένη ισχύς στους πέντε Δήμους της περιοχής (Δυστίων, Καρύστου, Μαρμαρίου, Στυραίων και Καφηρέως) υπερβαίνει τις αιτήσεις που έχουν υποβληθεί και ανέρχεται σε 1.572 MW...
Το ένα «πάνω στο άλλο»
Για να γίνει σαφές το παράλογο της κατάστασης, το 55% σχεδόν των αιτήσεων που έχουν υποβληθεί για άδειες παραγωγής αιολικών πάρκων στη Νότια Εύβοια, παρουσιάζει επικαλύψεις. Λόγω δηλαδή του μεγάλου επενδυτικού ενδιαφέροντος και των δεκάδων ανενεργών αδειών, πολλά αιολικά πάρκα έχουν χωροθετηθεί στην κυριολεξία το «ένα πάνω στο άλλο» χωρίς μάλιστα να έχει εξασφαλισθεί από κάποιον το νόμιμο δικαίωμα χρήσης των αντίστοιχων οικοπέδων!
Κινητικότητα κι επαφές
Το έργο είναι ζωτικής σημασίας αφού θα αυξήσει κατακόρυφα τη χωρητικότητα στο δίκτυο της ΔΕΗ και θα καταστήσει δυνατή την αξιοποίηση δεκάδων αδειοδοτημένων έργων ΑΠΕ στο νησί. Το τελευταίο ωστόσο διάστημα, ΔΕΗ και ιδιώτες κάτοχοι αδειών για αιολικά πάρκα στην Εύβοια έχουν πυκνώσει τις μεταξύ τους επαφές. Στόχος τους είναι να καταλήξουν στην κατάλληλη φόρμουλα που θα επιτρέψει την κατασκευή του έργου, το κόστος του οποίου υπολογίζεται ότι θα ανέλθει σε 60-70 εκατ. ευρώ. Το σενάριο που φαίνεται αυτή τη στιγμή σαν το πιο πιθανό είναι η ΔΕΗ να δέχεται τελικώς να αναλάβει εκείνη το ρίσκο της κατασκευής του καλωδίου, χωρίς ωστόσο ακόμη να έχουν διευκρινισθεί τι ανταλλάγματα θα πάρει.
Μέχρι πρότινος ούτε η Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού αλλά ούτε οι ενδιαφερόμενες εταιρείες- μεταξύ των οποίων όλα τα μεγάλα ονόματα από το χώρο των αιολικών- δέχονταν να αναλάβουν από μόνοι τους τη χρηματοδότησή του. Σημειωτέον ότι παράλληλα με το υποβρύχιο καλώδιο θα πρέπει να κατασκευαστεί και μια υπέργεια γραμμή Υψηλής Τάσης των 150 κιλοβόλτ (kV) που θα διατρέχει τη Νότια Εύβοια και θα φτάνει μέχρι τον Πολυπόταμο, μαζί με πέντε νέους υποσταθμούς ισχύος 350 MVA.
Και βέβαια, ακόμη και αν η ΔΕΗ «τα βρει» με τους ιδιώτες, θα πρέπει να συμβεί το ίδιο και με το Δήμο της Νέας Μάκρης, όπου τόσο η δημοτική αρχή όσο και η κοινωνία αρνούνται να επιτρέψουν τη διέλευση του καλωδίου προς την παραλία, επικαλούμενοι ότι θα επιβαρύνει την περιοχή
Το μπαλάκι αργά ή γρήγορα θα βρεθεί στα χέρια του ΥΠΑΝ.
Ο Ενεργειακός
[email protected]
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr