Μια τέτοια χώρα με ρυθμιζόμενα από την κυβέρνηση τιμολόγια είναι η Ισπανία. ’λλες χρονιές τα τιμολόγια των ισπανικών εταιρειών ενέργειας είναι κερδοφόρα (όπως η φετινή), άλλες ωστόσο χρονιές είναι ζημιογόνα, όπως η περυσινή. Έτσι λοιπόν, οι 5 ενεργειακές εταιρείες της Ισπανίας (Iberdrola, Endesa, Union Fenosa, Hidrocantabrico και Elcogas) αποφάσισαν να προχωρήσουν σε «τιτλοποίηση του ελλείμματος» μεταξύ τιμολογίων και κόστους.
Αποφάσισαν δηλαδή να «εκχωρήσουν» σε τράπεζες τις βραχυπρόθεσμες απώλειές τους, με την προοπτική ότι οι τελευταίες θα αποπληρωθούν σε βάθος χρόνου όταν τα τιμολόγια αποφέρουν κέρδη. Κατάφεραν έτσι να εξασφαλίσουν μια σταθερή ροή εσόδων που τους επιτρέπει να πραγματοποιήσουν το επενδυτικό τους πρόγραμμα, χωρίς κάθε φορά να εξαρτώνται από το αν η κυβέρνηση θα τους εγκρίνει ή όχι τις αυξήσεις και σε τι ποσοστό.
Η έκθεση της Citibank, και τι είπε ο κ. Αθανασόπουλος στους αναλυτές
Η σκέψη να προσφύγει σε μια τέτοια μέθοδο δεν είναι καινούργια στη ΔΕΗ. Την τιτλοποίηση είχε ήδη υπονοήσει ο επικεφαλής της Τάκης Αθανασόπουλος στο κείμενο του επιχειρησιακού σχεδίου της εταιρείας που είχε παρουσιάσει τον περασμένο Νοέμβριο. Φαίνεται πως τώρα η ιδέα επανέρχεται.
Σχετικές αναφορές έκανε προς τους αναλυτές ο κ. Αθανασόπουλος την περασμένη εβδομάδα, και όπως μάλιστα σημειώνει η τελευταία έκθεση της Citibank για τη ΔΕΗ η τιτλοποίηση των απωλειών των τιμολογίων θα είχε θετικές επιπτώσεις για τους καταναλωτές οι οποίοι δε θα χρειαζόταν να πληρώσουν άμεσα τεράστιες αυξήσεις στο ρεύμα. Ταυτόχρονα η ΔΕΗ μέσω της τιτλοποίησης θα μπορούσε χωρίς πρόβλημα να εφαρμόσει συγκρατημένες αυξήσεις στα τιμολόγια.
«Το συζητά με το βασικό της μέτοχο»
Σύμφωνα με τη Citi ο κ. Αθανασόπουλος ανέφερε σε πρόσφατο conference call ότι βρίσκονται σε εξέλιξη συζητήσεις μεταξύ των βασικών μετόχων και ότι η τιτλοποίηση αποτελεί μια από τις πιθανές λύσεις. Πάντως όπως εκτιμά η τράπεζα, η τιτλοποίηση το νωρίτερο που μπορεί να εφαρμοστεί είναι το 2011.
Αναφορικά με το ρίσκο, ακριβώς επειδή η ΔΕΗ ελέγχεται σε ποσοστό 51% από το Δημόσιο, το ρίσκο για τις τράπεζες θεωρείται μικρότερο, γεγονός που συνεπάγεται και μειωμένο κόστος χρηματοδότησης. Μικρότερο πάντως- λένε στη Citibank- από ότι το αντίστοιχο κόστος της τιτλοποίησης στην Ισπανία.
Απώλειες 2,5 δισ. ευρώ στα τιμολόγια της ως το 2015
Τα ποσά που σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της τράπεζας πρέπει να τιτλοποιηθούν είναι τεράστια. Η Citibank εκτιμά ότι μέχρι το τέλος του 2015 το συσσωρευμένο ύψος των απωλειών στα τιμολόγια της ΔΕΗ που θα πρέπει να τιτλοποιηθεί θα έχει ανέλθει στα 2,5 δισ. ευρώ.
Τα μισά τουλάχιστον από αυτά θα αφορούν αγορές δικαιωμάτων εκπομπής CO2. Μετά το 2015 οι επενδύσεις θα περιοριστούν στα κόστη συντήρησης και κατά συνέπεια, πιθανές αυξήσεις στο ύψος του πληθωρισμού θα είναι αρκετές ώστε να αποπληρώσουν πλήρως τις τράπεζες μέχρι το 2023, αποδίδοντας ένα επιπλέον 5% ως κόστος τιτλοποίησης.
Ο Ενεργειακός
[email protected]
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr