Η πίεση συνεχίστηκε
Αν είναι κάτι αποκαλύφθηκε σε μεγάλο βαθμό σε αυτό το τρίμηνο είναι το σταθερό κόστος λειτουργίας των εταιριών καθώς η μείωση των τζίρων έφερε αντιμέτωπες τις εταιρίες με βασικές ανελαστικές δαπάνες που εξυπηρετούν τον βασικό πυρήνα δραστηριότητας των εταιριών, δαπάνες δηλαδή όπως ενοίκια, μισθοί, μηχανήματα, συντήρηση μηχανημάτων, μηχανογράφηση. Ήδη οι πρώτες κινήσεις που έλαβαν και λαμβάνουν χώρα είχαν ακριβώς αυτό το σκοπό: Την μείωση των σταθερών εξόδων με το κλείσιμο θυγατρικών χαμηλής απόδοσης, την απόλυση πλεονάζοντος προσωπικού, την πώληση μη λειτουργικών παγίων, τον περιορισμό των δαπανών προώθησης. Από την άλλη πλευρά η κάμψη της ζήτησης και των τιμών των πρώτων υλών έδωσε την ευκαιρία στις εταιρίες να κινηθούν περισσότερο με βάση τα αποθέματα τους
εξοικονομώντας κεφάλαιο κίνησης μειώνοντας έτσι ένα μέρος από τον βραχυπρόθεσμο δανεισμό τους.Η πρώτη εικόνα δεν αφήνει πολλά περιθώρια αισιοδοξίας. Ποιοτικά και ποσοτικά τα μεγέθη παρουσίασαν επιδείνωση σχεδόν σε κάθε γραμμή του ισολογισμού με τις εξαιρέσεις να είναι πολύ προφανείς. Εντυπωσιακή είναι η παρουσία της ενίσχυσης των ζημιογόνων εταιριών στο σύνολο: Η αναλογία πλέον διαμορφώνεται σχεδόν στο 1:1 (148:130) όταν στο τέλος της περυσινής χρονιάς η αναλογία ήταν 6:4. Μόνο το 25% των εταιριών παρουσίασε καλύτερη εικόνα σε σχέση με πέρυσι στην κερδοφορία τους.
Η τάση μείωσης πωλήσεων που ξεκίνησε το δ τρίμηνο του 2008 (-0,5%) ενισχύθηκε σημαντικά στο πρώτο φετινό τρίμηνο (-11,4%) αποτέλεσμα της κάμψης της ζήτησης που δεν εκφράστηκε μόνο με μείωση των τιμών (π.χ. Διυλιστήρια) αλλά και με μείωση των πωλούμενων μονάδων. Η παραπάνω διαπίστωση αποκτά μια ανησυχητική διάσταση για το λιανικό εμπόριο αφού οι χειμερινές εκπτώσεις που ξεκίνησαν τον Ιανουάριο δεν αναπλήρωσαν τις πωλήσεις που χάθηκαν το Δεκέμβριο στην Χριστουγεννιάτικη περίοδο όταν στις κυριότερες πόλεις της επικράτειας υπήρχε κοινωνική αναταραχή. Αυτό σημαίνει ότι ένα μεγάλο μέρος του stock παραμένει ακόμα στις αποθήκες, είναι εκτός σεζόν ή έχει ξεκινήσει η φθορά της τεχνολογικής απαξίωσης. Στην καλύτερη περίπτωση οι εταιρίες που θα κουβαλήσουν αυξημένα αποθέματα φέτος θα αντιμετωπίσουν υψηλό κόστος κεφαλαίου κίνησης ή θα υποχρεωθούν να «σκοτώσουν»1 το εμπόρευμα τους συμπιέζοντας τα περιθώρια τους. Κάτι τέτοιο παρατηρήθηκε πολύ έντονα στις αλυσίδες ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών ενώ στον κλάδο ένδυσης παρατηρούνται συνεχείς προσφορές και εκπτώσεις μετά την περίοδο του Πάσχα. Η μείωση των πωλήσεων δεν συνοδεύτηκε από αντίστοιχη μείωση των λειτουργικών εσόδων. Το λειτουργικό περιθώριο διαμορφώθηκε στο 15,46% όταν στο δ' τρίμηνο είχε πέσει κάτω από 5%, ενώ σε ίδιο αριθμό εταιριών είναι καλύτερο και από την αντίστοιχη περυσινή περίοδο (13,9%). Αυτό συνέβη πιθανόν για τρεις λόγους:
- Η εταιρίες έγιναν πιο επιλεκτικές στην εξυπηρέτηση των πελατών τους επιλέγοντας να πουλήσουν εκεί που θα έχουν σίγουρη εκταμίευση των τιμολογίων τους αλλά και καλύτερα περιθώρια κέρδους.
- Μέρος από το κόστος πωληθέντων «μεταφέρθηκε» στα χρηματοοικονομικά έξοδα αφού οι πωλήσεις κόστισαν σε χρόνο, με τις πληρωμές να ξεπερνούν πλέον τους 6 μήνες γεγονός το οποίο οδήγησε σε πρακτικές προεξόφλησης επιταγών, factoring η αύξησης του κεφαλαίου κίνησης.
- Μέρος του ανταγωνισμού εγκατέλειψε την προσπάθεια επιβίωσης αφήνοντας κάποια μερίδια αγοράς με συμπαθητικά περιθώρια κέρδους για τους δυνατούς των κλάδων.
Η τελική γραμμή εξακολουθεί να απογοητεύει. Η μείωση των κερδών ξεπέρασε το ρυθμό του περυσινού 12μήνου (-42,8%) με αποτέλεσμα τα 1,36 δις ευρώ να αποτελούν την χειρότερη επίδοση πρώτου τριμήνου από το 2004 (979 εκ. ευρώ) η οποία είχε επιτευχθεί με πολύ διαφορετική σύνθεση εταιριών. Αν σε όλα αυτά συνυπολογιστεί και το ειδικό βάρος της Εθνικής Τράπεζας τότε η μείωση θα ξεπερνούσε το 51%. Σε επίπεδο μικρών και μεσαίων εταιριών επικρατεί ένα αυξανόμενο ρεύμα ζημιογόνων εταιριών οι διοικήσεις των οποίων υπό την πίεση της κρίσης εμφάνισαν μια επιβαρημένη εικόνα ζημιών η οποία σε πολλές περιπτώσεις δύσκολα ανατρέπεται εντός του 2009. Η αναζήτηση των α
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr