Τη σχετική αίτηση για το αιολικό πάρκο, κατέθεσε η ΔΕΗ, μέσω της θυγατρικής της ΔΕΗ Ανανεώσιμες στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας στις 10 Απριλίου, και φυσικά ξεχωρίζει ανάμεσα σε αυτές που κατατέθηκαν κατά τον κύκλο Μαρτίου-Απριλίου.
Η απόφαση της Μελίνας και τα κόμματα της Αριστεράς
Καταρχήν, το βασικό εμπόδιο που θα πρέπει να υπερβεί το έργο της ΔΕΗ, για να προχωρήσει αφοράσε υπουργική απόφαση του 1989, της αείμνηστης Μελίνας Μερκούρη, με την οποία χαρακτηρίζεται ως ιστορικός τόπος ολόκληρο το νησί και «ως ιστορικά διατηρητέα μνημεία όλα τα κτίρια των στρατοπέδων της Μακρονήσου». Το δεύτερο εμπόδιο αφορά σε Προεδρικό Διάταγμα του 1995 βάσει του οποίου το νησί χωρίστηκε σε τρεις ζώνες. Στις ζώνες αυτές υπάρχουν ρητές απαγορεύσεις για οποιαδήποτε εγκατάσταση ή κατασκευή τεχνικών έργων, ενώ η μόνη οικονομική δραστηριότητα που επιτρέπεται είναι... η μελισσοκομία.
Γνωρίζοντας τα εμπόδια που θα συναντήσει, η ΔΕΗ πριν να καταθέσει αίτηση στη ΡΑΕ, ενημέρωσε - σύμφωνα με τις πληροφορίες- για την πρόθεσή της τα κόμματα της Αριστεράς.
Με βάση τις ίδιες πηγές, τα κόμματα της Αριστεράς συναίνεσαν στην κατασκευή του αιολικού, αλλά υπό προϋποθέσεις. Επισήμως ωστόσο δεν υπάρχει κάποια τοποθέτηση, ενώ και στο παρελθόν όταν ιδιωτική εταιρεία επιχείρησε να πάρει άδεια για αιολικό στη Μακρόνησο, το ΚΚΕ είχε αντιδράσει.
Και υπεράκτιο πάρκο στην Κέρκυρα ;
Πέραν της αίτησης της ΔΕΗ, στον κύκλο Μαρτίου-Απριλίου της ΡΑΕ, υποβλήθηκαν συνολικά 70 αιτήσεις για έργα ΑΠΕ, ισχύος 2062,38MW. Δεδομένου ότι στον αμέσως προηγούμενο κύκλο είχαν κατατεθεί άδειες συνολικής ισχύος 1400 MW περίπου , δείχνει ότι κάτι κινείται στην αγορά, παρά την κρίση.
Από τα έργα που ζητούν την αδειοδότηση της ΡΑΕ, τα 1780,45MW αφορούν σε αιολικά πάρκα. Ξεχωρίζει η αίτηση από την εταιρεία Ανανεώσιμες Κρήτης Α.Ε. για μεγάλο υβριδικό έργο ισχύος 200MW σε Χανιά και Σητεία που περιλαμβάνει αιολικά πάρκα ισχύος 100MW και ένα υδροηλεκτρικό έργο επίσης 100MW. Επίσης η εταιρεία Venergia υπέβαλε αίτηση για υπεράκτιο αιολικό πάρκο ισχύος 96 MW στα ανοιχτά του Ιονίου Πελάγους μεταξύ Κέρκυρας και Οθωνών.
’λλα μεγάλα έργα που αιτούνται άδειας είναι τρία έργα της γαλλικής EDF σε Έβρο, Φωκίδα και Αίγιο, ισχύος 71,6 MW και έξι πάρκα 90 MW της Sprider Ενεργειακή στη Δ. Ελλάδα. Αίτηση για αιολικό πάρκο στα Κύθηρα ισχύος 61MW κατέθεσε η Τέρνα Ενεργειακή μαζί με την εταιρεία Vector. Αυτόνομα η Vector κατέθεσε αιτήσεις για πάρκα 106MW. Επιπλέον η ισπανική Gamesa κατέθεσε αιτήσεις για πάρκα σε Κοζάνη και Αιτωλοακαρνανία ισχύος 56MW.
Ο Ενεργειακός
[email protected]
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr