Η νέα δραματική πτώση της αγοράς τους δύο πρώτους μήνες του έτους, η προσέγγιση της μακροχρόνιας στήριξης του ΧΑ, αλλά και η αντίδραση που καταγράφθηκε στις αρχές του Μαρτίου φαίνεται πως δε συγκίνησε τις επενδυτικές επιτροπές των εταιρειών. Σύμφωνα με τους πίνακες επενδύσεων των εισηγμένων στο ΧΑ επενδυτικών εταιρειών, οι τοποθετήσεις σε μετοχές ήταν συγκρατημένες και η διατήρηση των κεφαλαίων σε προθεσμιακές καταθέσεις ήταν όπως φαίνεται η τακτική που επιλέχθηκε και γι΄αυτό το τρίμηνο. Έτσι η άνοδος του γενικού δείκτη κατά 14,63% την περίοδο από 9/3 έως 31/3 δεν ωφέλησε ιδιαίτερα τις επενδυτικές, παρά μόνο στη μερική βελτίωση των κεφαλαίων που ήταν ήδη τοποθετημένα από την αρχή του έτους σε μετοχές. Μάλιστα όπως φαίνεται οι εταιρείες ήταν ιδιαιτέρως επιφυλακτικές απέναντι στις τραπεζικές μετοχές με κάποιες να προχωρούν σε σημαντικές ρευστοποιήσεις τραπεζικών τίτλων.
Από τις επενδυτικές που τοποθέτησαν κεφάλαια στο ΧΑ ήταν η Δίας ΑΕΕΧ, η οποία μείωσε παράλληλα τα κεφάλαια που έχει σε καταθέσεις και ξένα νομίσματα. Η επενδυτική στο τέλος του 2008 είχε διαθέσιμα 38,31 εκατ. ευρώ και στο τέλος του πρώτου τριμήνου του 2009 είχε 24,13 εκατ. ευρώ. Στο ελληνικό χρηματιστήριο μηδένισε τη θέση που είχε στην Ιντραλότ και απέκτησε νέες θέσεις σε Folli Follie, ΕΧΑΕ, ΓΕΚ και Τιτάν. Παράλληλα ενίσχυσε τις θέσεις που είχε σε Jumbo, ΔΕΗ, Coca Cola, ΕΥΔΑΠ, Eurobank και ΟΛΠ.
Η Alpha Trust Ανδρομέδα μηδένισε τις θέσεις της σε Σωληνουργία Κορίνθου, ΔΕΗ και ΟΠΑΠ και απέκτησε θέση στη Eurobank Properties. Επιπλέον πούλησε και τις τραπεζικές μετοχές που είχε στο χαρτοφυλάκιό της. Αύξησε θέσεις σε Δίας ΑΕΕΧ και σε μετοχές της ίδιας της εταιρείας, αλλά και στις Ελλάκτωρ, ΟΤΕ, Μότορ Όιλ, Frigoglass και Jumbo. Μείωσε θέσεις στις Ντρουκφάρμπεν, S&B, Info-Quest, Lamda Development, Σέλμαν, REDS, Τιτάν και Coca Cola. Τα διαθέσιμα της εταιρείας εμφανίζονται μειωμένα.
Η Ωμέγα διατηρεί σχεδόν τα ίδια διαθέσιμα με αυτά που είχε στο τέλος της προηγούμενης χρήσης και πούλησε τις μετοχές που είχε σε Ιντραλότ και Νηρέα, μείωσε οριακά τη θέση της στην ΕΥΔΑΠ και αύξησε λίγο τη θέση της στην Εθνική Τράπεζα.
Η Interinvest επέλεξε να πουλήσει τραπεζικές μετοχές και να αυξήσει τα διαθέσιμά της. Επιπλέον πούλησε τη συμμετοχή της στη ΜΕΤΚΑ και μείωσε τη θέση της σε Coca Cola και Jumbo. Υπενθυμίζεται πως οι τραπεζικές μετοχές είναι οι πλέον κερδισμένες από την αντίδραση.
Την αύξηση των διαθεσίμων της επέλεξε και η Euroline, η οποία μείωσε σημαντικά την έκθεσή της σε ελληνικές μετοχές. Απέκτησε μετοχές της Eurobank, πουλώντας τις μετοχές που είχε σε Εθνική Τράπεζα, Alpha Bank και Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο.
Οι... εμπνεύσεις
Καλή έμπνευση φαίνεται πως είχε η Alpha Trust Ανδρομέδα η οποία εντός του τριμήνου απέκτησε θέση ύψους 200.000 τεμαχίων στη Citigroup με μέση τιμή κτήσης 1,94 ευρώ. Από την άλλη η εταιρεία προτίμησε να κρατήσει 1 εκατ. μετοχές της Σέλμαν και να πουλήσει 145 χιλιάδες μετοχές της Εθνικής Τράπεζας και 150 χιλιάδες μετοχές της Alpha Bank. Η Δίας έχει 86.550 μετοχές των Αττικών Εκδόσεων, με την εταιρεία να έχει πραγματοποιήσει συνολικό όγκο από την αρχή του έτους 15.000 τεμάχια.
Γιώργος Κατικάς
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr