Σύμφωνα με τον επικεφαλής του τμήματος ανάλυσης της Κύκλος και πρόεδρο των πιστοποιημένων αναλυτών, Κωνσταντίνο Βέργο, διανύουμε μια χρονιά στην οποία οι εταιρείες οι οποίες έχουν αυξημένο δανεισμό θα έχουν πρόβλημα. Και αυτό γιατί οι όροι αναχρηματοδότησης αλλάζουν προς το δυσμενέστερο. Σε αυτά τα πλαίσια και καθώς θα έχουμε μία δύσκολη χρονιά, τόσο από πλευράς τζίρου όσο και από πλευράς κερδών, η αύξηση του δανεισμού είναι ένα κακό σημάδι σημειώνει ο κ.Βέργος. «Είναι ένα σημάδι που πρέπει να μας προβληματίσει όλους, καθώς ο κίνδυνος χρεοκοπίας είναι αυξημένος», καταλήγει ο κ.Βέργος. Σίγουρα δεν αντιμετωπίζουν πρόβλημα όλες οι εταιρείες που αναφέρονται στον πίνακα, ωστόσο κάποιες λόγω του υψηλού δανεισμού θα πρέπει να λάβουν μέτρα.
Για τους μετόχους, ο υψηλός δανεισμός, «τρώει» τα κέρδη, καθώς οι τόκοι που πέφτουν είναι μεγάλοι, ενώ πρέπει για να μειωθεί ο δανεισμός, είτε να εμφανίζουν για αρκετό διάστημα εξαιρετικές λειτουργικές ταμειακές ροές ή να προχωρήσουν σε πώληση περιουσιακών στοιχείων ή να κάνουν αύξηση κεφαλαίου. Οι θετικές λειτουργικές ταμειακές ροές μπορούν να αυξήσουν τα ταμειακά διαθέσιμα ώστε να αποπληρωθούν δάνεια. Αν μία εταιρεία πουλήσει περιουσιακά της στοιχεία θα έχει θετικές επενδυτικές ροές και θα μειώσει έτσι δάνεια. Όμως χάνει σε αξία. Η αύξηση κεφαλαίου από την άλλη αυξάνει τον αριθμό των μετοχών και μειώνει τα κέρδη ανά μετοχή (dilution).
Η περικοπή κόστους είναι επίσης μία διέξοδος αλλάήδη και λόγω της κρίσης πολλές εισηγμένες έχουν προχωρήσει σε μείωση προσωπικού και κάνουν προσπάθειες για να μειώσουν τα κόστη τους. Από τον πίνακα γίνεται εύκολα κατανοητό πως κάποιες εταιρείες για τους δικής της λόγους η κάθε μία δεν πρόκειται να αντιμετωπίσει πρόβλημα. Για παράδειγμα η ΑΕΓΕΚ δεν έχει καθόλου τραπεζικές υποχρεώσεις. Όμως οι ζημιές που έβγαλε είναι πολύ μεγαλύτερες από το μετοχικό κεφάλαιο και την καθαρή θέση της εταιρείας και η διοίκηση έχει πει πως θα πάει σε νέα αύξηση κεφαλαίου. Η εταιρεία μετά από πολλές περιπέτειες λόγω υψηλού δανεισμού πέρασε στα χέρια των τραπεζών, εκποιήθηκαν περιουσιακά στοιχεία, έγιναν αυξήσεις κεφαλαίου για να μη χάσουν τα λεφτά τους οι τράπεζες και μετά βρέθηκε και στρατηγικός. Τώρα είναι καλύτερα τα πράγματα αλλά, μετά από τέτοια πτώση υπάρχουν άλλες μετοχές σε αρκετά καλύτερη θέση.
ALTEC: ’λλη μία εταιρεία που περνάει στα χέρια των τραπεζών λόγω χρεών. Εκποιεί περιουσιακά στοιχεία προκειμένου να μαζέψει ρευστό και προφανώς θα τυπωθούν πολλές μετοχές. Θα πάρει χρόνο μέχρι να σταθεί ξανά στα πόδια της.
ΒΩΒΟΣ: Εδώ οι υποχρεώσεις είναι πολύ μεγάλες όπως και οι ζημιές που έβγαλε η εταιρεία. Αναχρηματοδοτούν οι τράπεζες, αλλά πουλάει και περιουσιακά στοιχεία. Το project του Βοτανικού έχει διχάσει τους αναλυτές, λόγω της καθυστέρησης και η μετοχή γι΄ αυτό το λόγο έχει υποχωρήσει σημαντικά.
ΔΕΗ: Εδώ υπάρχουν τεράστιες δανειακές υποχρεώσεις. Όμως η εταιρεία φέτος αναμένεται να βγάλει μεγάλα κέρδη. Το 2007 είχε κορυφαίες λειτουργικές ταμειακές ροές που κάλυπταν τις επενδύσεις που είναι μεγάλες. Το 2008 οι λειτουργικές ταμειακές ροές μειώθηκαν, αλλά φέτος περιμένουμε καλύτερα πράγματα. Έχει τεράστια ακίνητη περιουσία που μπορεί να εκμεταλλευτεί, είναι μονοπώλιο έως ένα βαθμό και εννοείται πως δεν υπάρχει κανένας φόβος. Κάθε άλλο.
ΤΡΑΠΕΖΕΣ: Εταιρείες με μεγάλο δανεισμό όπως βλέπουμε οι τράπεζες δεν τις αφήνουν να κλείσουν, γιατί θα γράψουν μεγάλη ζημιά. Τις κάνουν... θυγατρικές. Παίρνουν τη διοίκηση, μετοχοποιούν υποχρεώσεις, κάνουν αυξήσεις κεφαλαίου και γενικά ό,τι μπορούν για να μη γράψουν μεγάλη ζημιά. Για αυτές που έχουν όμως λίγα δάνεια...
ΕΝΚΛΩ: Χρόνια τώρα διαβάζουμε στις λογιστικές καταστάσεις πως η πορεία και η εξέλιξη της εταιρείας και του ομίλου είναι απολύτως συνυφασμένη με την έγκαιρη έγκριση και επιτυχή υλοποίηση του επικαιροποιημένου επιχειρησιακού σχεδίου. Από αυτό εξαρτάται η βιωσιμότητα και η δυνατότητα σημαντικής ανάπτυξης του ομίλου. Σε αντίθετη περίπτωση, η πορεία της εταιρείας δε θα είναι ομαλή. Ο βασικός μέτοχος όμως δε βάζε
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr