Το πρόγραμμα έχει συνολικό προϋπολογισμό 8,4 εκατ. ευρώ, και αιτήσεις μπορούν να υποβάλλουν επιχειρήσεις από πλήθος τομέων όπως η βιομηχανία τροφίμων και ποτών, η κλωστοϋφαντουργία, η κατασκευή ειδών ένδυσης, η βιομηχανία ξύλου, η κατασκευή μηχανημάτων και ειδών εξοπλισμού, ιατρικών οργάνων, επίπλων, μηχανών γραφείου, κλπ
Επιλέξιμες επιχειρήσεις
Το κάθε κουπόνι θα εκδίδεται ονομαστικά στην επωνυμία της αιτούμενης επιχείρησης και δεν θα μεταβιβάζεται παρά μόνο στον φορέα καινοτομίας για την πληρωμή του.
Επιλέξιμες για συμμετοχή στη δράση είναι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις που απασχολούν μέχρι και 20 εργαζόμενους, με τζίρο που δεν υπερβαίνει τα 50 εκατ. ευρώ. Τα τρία τελευταία χρόνια δεν πρέπει να έχουν λάβει ενισχύσεις κοινοτικών προγραμμάτων μεγαλύτερες των 200.000 ευρώ. Επίσης η επιχείρηση δεν θα πρέπει να έχει λάβει άλλο κουπόνι καινοτομίας.
Η υποβολή της αίτησης θα γίνεται με ηλεκτρονική μορφή , στην ιστοσελίδα της Γ.Γ. Έρευνας Τεχνολογίας (www.gsrt.gr/voucher). Οι αιτήσεις θα κατανεμηθούν σε 6 κατηγορίες αναλόγως με τις Περιφέρειες όπου δραστηριοποιούνται οι επιχειρήσεις (Αττικής, Κ. Μακεδονίας, Στερεάς Ελλάδας, Ν. Αιγαίου, Δ. Μακεδονίας.
Σε 2 μήνες σύμβαση με ΑΕΙ ή ΤΕΙ
Εν συνεχεία θα αναρτηθούν στην ιστοσελίδα της ΓΓΕΤ όπου ο κάθε ενδιαφερόμενος θα έχει πλήρη εικόνα της αίτησης του. Οι αιτήσεις για τις οποίες υπάρχουν διαθέσιμες δαπάνες θα ενημερώνονται αυτόματα από το σύστημα ότι είναι δικαιούχοι χορήγησης του κουπονιού.
Εντός 2 μηνών από την ενημέρωση της επιχείρησης ότι δικαιούται τη χορήγηση κουπονιού καινοτομίας, θα πρέπει να συνάψουν σύμβαση με τον φορέα καινοτομίας (ΑΕΙ, ΤΕΙ, Ερευνητικό Κέντρο, κλπ). Εάν το κόστος του σχεδίου υπερβαίνει τα 7.000 ευρώ, τότε το επιπλέον ποσό θα καταβάλλεται από την επιχείρηση. Το κάθε σχέδιο θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί εντός 4 μηνών.
Παράδειγμα χρήσης κουπονιών καινοτομίας στην Ολλανδία
Το παράδειγμα αφορά μια μικρή επιχείρηση στην Ολλανδία με αντικείμενο την εμπορία ηλεκτρονικών εξαρτημάτων στον φωτισμό τεχνολογίας , που έκανε χρήση του κουπονιού το 2004.
Ο ιδιοκτήτης της επιχείρησης Dot-N, Harold Tibosch χρησιμοποίησε το κουπόνι για να σχεδιάσει λάμπες LEDs με δυνατότητα λειτουργίας εντός του νερού. Ο φωτισμός με αυτού του τύπου τις λάμπες αποτελεί μια καλή εναλλακτική λύση για φωτισμό σε πισίνες αντί για τις συνηθισμένες λάμπες αλογόνου. Κοστίζουν φθηνότερα , είναι περισσότερο φιλικές προς το περιβάλλον και έχουν μεγαλύτερη διάρκεια ζωής.
Η πρώτη πισίνα...
Το 2004 ένας από τους πελάτες της εταιρείας που διέθετε μια μικρή πισίνα κολύμβησης , αγόρασε προϊόντα φωτισμού LEDs για τον χώρο υποδοχής. Ρώτησε τότε τον Tibosch αν υπάρχει δυνατότητα φωτισμού και της πισίνας με τα συγκεκριμένες λάμπες. Το πρόβλημά του ήταν ότι ήθελε να μειώσει το ενεργειακό κόστος φωτισμού της πισίνας καθώς οι λάμπες αλογόνου άλη ποσότητα ηλεκτρισμού, επομένως κοστίζουν. Ο Tibosch διεξήγαγε κάποιες μικρές δοκιμές, από τις οποίες διαπίστωσε ότι αφενός ο φωτισμός αυτός ήταν τεχνικά εφικτός, αφετέρου ήταν και πολύ ελκυστικός. Η έρευνα όμως διακόπηκε διότι δεν είχε την τεχνογνωσία ούτε την οικονομική άνεση για τον σχεδιασμό στεγανών περιβλημάτων κατάλληλων για το σκοπό αυτό.
Αργότερα ενημερώθηκε για τα κουπόνια καινοτομίας και εντάχθηκε στο σχετικό πρόγραμμα. Ήρθε σε επαφή με 3 διαφορετικούς φορείς καινοτομίας , απευθύνοντάς τους την ερώτηση «πως θα πρέπει να μοιάζουν το περίβλημα και οι συνδέσεις ενός φωτιστικού τεχνολογίας LEDs στις πισίνες ;». Ο Tibosch επέλεξε την καλύτερη από τη λύση που του παρουσίασαν, η οποία προήλθε από την εταιρεία TNO Βιομηχανία και Τεχνολογία. «Επρόκειτο για μια τεχνική που τους έδωσε τη δυνατότητα να δημιουργήσουν γρήγορα ένα πρωτότυπο από ένα τρισδιάστατο σχέδιο σε ηλεκτρονική μορφή. Οι υπόλοιποι φορείς προσέφεραν μόνο το σχεδιασμό, ενώ η TNO ήταν σε θέση να προμηθεύσει και 5 πρωτότυπα», λέει ο Tibosch.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr