Στην Εθνική σημειώθηκαν μαζικές πωλήσεις εκτοξεύοντας τις συναλλαγές στα 5,6 εκατ ωστόσο στα 11,5 ευρώ υπάρχει σθεναρή αντίσταση. Μεγάλες πιέσεις στην Πειραιώς (-6%) στην Εurobank (-3,8) στον όμιλο της Marfin.Τα Βαλκάνια κλονίζουν τις ευρωπαϊκές τράπεζες οι οποίες έχουν επενδύσειπάνω από 30 με 35 δις ευρώ. Οι ελληνικές τράπεζες έχουν επενδύσει στην Ανατολική Ευρώπη και στην Τουρκία περίπου7 με 8δις ευρώ. Οι ελληνικές τράπεζες διαθέτουν συνολικά 3.200 καταστήματα και κατέχουν μερίδια αγοράς από 16,5% η Εθνική στην Βουλγαρία , 7,5% η Alpha bank στην Ρουμανία , 7,8% η Πειραιώς στην Βουλγαρία κ.α.
Κατά μέσο όρο η έκθεση των ελληνικών τραπεζών στα Βαλκάνια ως προς το ενεργητικό τους αντιστοιχεί στο 14% ενώ το μερίδιο αγοράς στις βασικές αγορές κινείται περίπου στο 8% με 12% . Η Moodys αναμένεται μέσα στις προσεχείς ημέρες να ανακοινώσει ποιες τράπεζες θα υποβαθμίσει λόγω της παρουσίας τους στα Βαλκάνια και των ανησυχιών που διατυπώνονται για την μακροοικονομική σταθερότητα χωρών όπως ηΡουμανία , Βουλγαρία , Ουγγαρία , Ουκρανία.
Αν συμπεριλαμβάνονται και ελληνικές τράπεζες είναι προφανέςότι η πίεση στις τραπεζικές μετοχές θα συνεχισθεί. Όμως αυτή καθαυτή η υποβάθμιση δεν έχει μεγάλο αντίκτυπο στις τράπεζες (οι τράπεζες δεν δανείζονται από τις αγορές αλλά από την ΕΚΤ) όσο κυρίως οι κίνδυνοι που μπορεί να προκύψουν στα Βαλκάνια. Η κρίση των οικονομιών των Βαλκανίων αποτελεί ναρκοπέδιο για τις ελληνικές τράπεζες οι οποίες πρέπει να διασφαλίσουν ότι η κρίση στην Νέα Ευρώπη δεν θα επηρεάσει τους ισολογισμούς των τραπεζών.
Παράλληλα θα πρέπει να συνεχίσουν να χρηματοδοτούν τις δραστηριότητες τους στην Α Ευρώπη αλλά και να τις διασφαλίσουνώστε όταν ξεπεραστεί η κρίση οι ελληνικές τράπεζες να εκμεταλλευτούν την παρουσία τους στο εξωτερικό. Είναι ενδεικτικό ότι οι ελληνικές τράπεζες χρειάζονται στο εξωτερικό περίπου 15 δις ευρώ ώστε να χρηματοδοτήσουν τις θυγατρικές τους. Τα δάνεια είναι περισσότερα κατά 22 δις ευρώ σε σχέση με τις καταθέσεις τους.
Αν ληφθεί υπόψη ότι ένα μέρος τους αυτοχρηματοδοτείται , η πλειοψηφία της ρευστότητας παράσχετε από τις μητρικές τράπεζες προς τις θυγατρικές. Ηπορεία των χωρών της Α. Ευρώπης και των Βαλκανίων μαζί με τις επισφάλειες αποτελούν πλέον δύο βασικούς προσδιοριστικούς παράγοντες για τις μετοχές των τραπεζών. Όμως η εικόνα απαξίωσης που εμφανίζουν οι τραπεζικές μετοχέςέχει χειροτερεύσει και αναμένεται ναεπιδεινωθεί περαιτέρω.
Οι λόγοι για τους οποίους είναι πιθανό να υπάρξει νέα διόρθωση του ΧΑ και των τραπεζικών μετοχών.
1) Το μακροοικονομικό περιβάλλον επιδεινώνεται στην Ελλάδα και διεθνώς. Είναι προφανές ότι δεν θα αφήσει ανεπηρέαστη την ελληνική οικονομία και τα spreads των ομολόγων.
2) Τα προβλήματα ρευστότητας συνεχίζουν να ταλανίζουν πολλά hedge funds τα οποία δύνανται να οδηγήσουν σε χαμηλότερα επίπεδα τις τιμές.
3) Οι τράπεζες το 2008 και κυρίως το 2009 θα εμφανίσουν κάμψη κερδοφορίας. Ήδη η Alpha προϊδέασε ότι στο δ΄ τρίμηνο του 2008 μπορεί να εμφανίσει και ζημίες λόγω της πολιτικής προληπτικών προβλέψεων που θα διενεργήσει. Την πολιτική αυτή για το 2008 δεν θα την ακολουθήσουν όλες οι τράπεζες.
3) Το 2009 είναι προφανές ότι θα αποτελέσει μια χρονιά όπου τα κέρδη των τραπεζών θα υποστούν την μεγαλύτερη μείωση στην ιστορία τους μετά από μια μακρά περίοδο ανοδικής πορείας.
4) Οι επισφάλειες θα κρίνουν τις αποτιμήσεις. Αναμένεται μεγάλη αύξηση των επισφαλειών , των προβληματικών δανείων και των αντίστοιχων προβλέψεων για επισφαλείς απαιτήσεις. Τα προβληματικά δάνεια το 2009 μπορεί να ξεπεράσουν τα 2,7 δις ευρώ και να φθάσουν έως τα 4,2 δις ευρώ με βάση το χειρότερο σενάριο των ξένων.
5) Το πάγωμα των σχεδίων ανάπτυξης των τραπεζών θα μειώσει την δυναμική της προοπτικής σε μακροχρόνια βάση.
6) Η πιστωτική επέκταση θα παραμείνει υπό πίεση το 2009 και ίσως να κινηθεί χαμηλότερα του 10% επιδρώντας ακόμη πιο αρνητικά στην πορεία των αποτιμήσεων.
7) Η δαμόκλειος σπάθη της κρατικοποίησης των τραπεζών θα συνεχίσει να επικρέμετ
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr