Παρά την διεθνή οικονομική κρίση και τα δεινά που φέρνει στους εργαζόμενους στην έκθεση προτείνεται η υιοθέτηση επώδυνων μέτρων από την πλευρά της κυβέρνησης. Τούτα μεταφράζονται με περιοριστική εισοδηματική πολιτική με την Τράπεζα της Ελλάδος να εκτιμά ότι το κονδύλι για μισθούς το οποίο προβλέπεται στον φετινό προϋπολογισμό και είναι αυξημένο κατά 6,5% σε σχέση με πέρυσι οδηγεί σε πολύ μεγάλες ονομαστικές αυξήσεις. Εκτός από την λιτότητα σε μισθούς και συντάξεις ο κεντρικός τραπεζίτης της χώρας προτείνει καλύτερη διαχείριση των κρατικών δαπανών αλλά και πιο αποτελεσματική φορολογική διοίκηση με αποκλειστικό σκοπό τον δραστικό περιορισμό της φοροδιαφυγής.
Ο κ. Προβόπουλος δεν κρύβει την ανησυχία του για τη δημοσιονομική κατάσταση της χώρας και προβλέπει ότι ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας θα υποχωρήσει ως το 0,5% το 2009, έναντι 1,1% που προβλέπει το υπουργείο Οικονομίας και 0,2% η Κομισιόν.
Το «φρένο» που θα πατήσει η ανάπτυξη θα τονώσει την ανεργία που θα «σκαρφαλώσει» σε επίπεδα άνω του 8%. Στο αναθεωρημένο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης το αισιόδοξο σενάριο της κυβέρνησης για την ανεργία προβλέπει ότι θα αυξηθεί στο 8% το 2009, από 7,5% πέρυσι και θα μειωθεί οριακά το 2011 στο 7,9%.
Κατά τις πληροφορίες, ο κ. Προβόπουλος μέσω της έκθεσής του θα ασκήσει πιέσεις προς τις τράπεζες, οι οποίες φαίνεται να διεκδικούν και δεύτερο πακέτο στήριξης ή ορισμένες να ζητούν τη δημιουργία ενός φορέα που θα αναλάβει τις επισφάλειες (κατά τα πρότυπα της «Βad Βank» στις ΗΠΑ), να επιταχύνουν τις διαδικασίες για την απορρόφηση του πρώτου πακέτου των 28 δισ. ευρώ και να ενισχύσουν τη ρευστότητα στην αγορά.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr