Η εν λόγω κίνηση έρχεται να κατευνάσει τις αντιδράσεις των πολιτών στους παχυλούς μισθούς και τα προκλητικά μπόνους που λαμβάνουν τα στελέχη των επιχειρήσεων της Wall Street εν μέσω κρίσης. Οι αντιδράσεις έχουν κορυφωθεί σταδιακά από τον Οκτώβριο όταν το Κογκρέσο ενέκρινε το σχέδιο των 700 δισ. δολαρίων για τη στήριξη των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων. Σταγόνα που ξεχείλισε το «ποτήρι» για τους Αμερικανούς ήταν τα μπόνους ύψους 18,4 δισ. δολαρίων που έλαβαν το 2008 τα κορυφαία στελέχη των μεγάλων επιχειρήσεων.
Ακόμη, πρόκειται να επιβληθούν κανονισμοί για την ενίσχυση της διαφάνειας σχετικά με δαπάνες που αφορούν την χρήση εταιρικών αεροσκαφών, έξοδα ανακαίνισης γραφείων, εταιρικές εκδηλώσεις, αλλά και τα «χρυσά αλεξίπτωτα», δηλαδή τα υπέρογκα ποσά που λαμβάνουν στελέχη όταν αποχωρούν από μια εταιρία.
Ο Ομπάμα και ο υπουργός Οικονομίας των ΗΠΑ Τίμοθι Γκάιθνερ αναμένεται να κάνουν τις σχετικές ανακοινώσεις σήμερα. Το μέτρο δεν θα έχει αναδρομική ισχύ.
Whitney: Λάθος κίνηση η μείωση των μπόνους
Οι τράπεζες και οι χρηματοπιστωτικοί οίκοι δε θα έπρεπε να προχωρήσουν σε προχωρήσουν σε μείωση των μπόνους, σημειώνει η αναλύτρια της Oppenheimer, Meredith Whitney, καθώς αυτό μπορεί να ωθήσει σε παραίτηση τους καλύτερους από τους υπαλλήλους τους.
«Κανείς δεν μπαίνει στη Wall Street για να σώσει τον κόσμο», τόνισε χαρακτηριστικά η Whitney σε συνέντευξή της στην τηλεόραση του Bloomberg. «Οι απολαβές είναι το κύριο κίνητρο.» Η αδυναμία να πληρωθούν ικανοποιητικά οι εργαζόμενοι ενδέχεται να «διώξει» τους καλύτερους και εξυπνότερους, υπογράμμισε.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr