Τούτο επισήμανε μεταξύ άλλων, σήμερα ο πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών κ. Ευθυμίου, ο οποίος και χαρακτήρισε την κρίση στην ναυτιλία, εισαγόμενη.
Ο κ. Ευθυμίου άσκησε εντονότατη κριτική προς την πλευρά των ναυλομεσιτικών οίκων, κυρίως του εξωτερικού, που ασχολούνται με τις αγοραπωλησίες πλοίων για την τακτική τους να προβαίνουν σε εκτιμήσεις πλοίων, χωρίς να διαθέτουν, όπως είπε, τα αναγκαία στοιχεία που απαιτούνται.
«Το να βγάζουν (οι ναυλομεσίτες αγοραπωλησιών) αξίες πλοίων κοιτώντας απλά μια καμπύλη ενός δείκτη, δεν είναι λάθος, είναι εγκληματικό», είπε, προσθέτοντας πως σήμερα «βγαίνουν εκτιμήσεις χωρίς να υπάρχουν συγκριτικά στοιχεία, χωρίς να υπάρχει, στην ουσία κίνηση αγοραπωλησιών. Και το βλέπουμε από ξένους ναυλομεσιτικούς κύκλους. Για ένα-δύο τύπους πλοίων, υπήρξε κινητικότητα. Όμως και εκεί οι εκτιμήσεις είναι λάθος».
Την έντονη δυσφορία τους εξάλλου για την τακτική αυτή, εξέφρασαν τόσο ο κ. Θεόδωρος Βενιάμης, όσο και ο κ. Χρήστος Κανελλάκης. Ο κ. Ευθυμίου ωστόσο δεν σταμάτησε εκεί, αλλά προχώρησε ένα βήμα παραπέρα επρρίπτοντας τις ευθύνες για την παγκόσμια κρίση, τόσο στο τραπεζικό σύστημα, αλλά κυρίως στις κυβερνήσεις των ΗΠΑ και της Αγγλίας που όπως αποδείχθηκε στη πράξη δεν διαθέτουν κανένα αξιόπιστο μηχανισμό ελέγχου.
Ωστόσο πίσω από τις δηλώσεις αυτές οι οποίες περιέχουν μεγάλο μέρος μέρος αλήθειας, υπάρχει το σοβαρό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν πολλοί πλοιοκτήτες, με τις τράπεζες τους όσον αφορά τις εξασφαλίσεις που προβλέπονται από τις δανειακές συμβάσεις. Οι τράπεζες ζητούν ανά εξάμηνο έλεγχο των αξιών, τις οποίες αναλαμβάνουν brokers. Τα ευρήματα των εκθέσεων, συνήθως απογοητευτικά, οδηγούν πολλές τράπεζες να ζητούν επιμόνως από τους πλοιοκτήτες , να συμπληρώσουν την απώλεια της αξίας των εγγυήσεων συνήθως με μετρητά ή άλλα περιουσιακά,στοιχεία σε μια εποχή που αξίες, ναύλοι και ρευστότητα έχουν υποχωρήσει δραστικά, γεγονός που έχει δημιουργήσει εντάσεις και προστριβές.
Αξίζει να σημειωθεί ότι μεταξύ των ελληνικών τραπεζών που διαθέτουν ναυτιλιακά χαρτοφυλάκια, στις δύο πρώτες θέσεις βρίσκονται η Πειραιώς με 3,376 δισ. δολάρια και η Alpha Bank με 2,677 δισ. δολάρια, και τις ακολουθούν στην τρίτη και τέταρτη θέση η Εθνική Τράπεζα με 2,392 δισ. δολάρια και η Marfin με 2,250 δισ. δολάρια.
Στην πέμπτη θέση βρίσκεται η Εμπορική με δάνεια ύψους 1,890 δισ. δολαρίων. Ακολουθούν: Eurobank με 1,610 δισ. δολ. , FBB με 803 εκατ δολ. , Τράπεζα Κύπρου με 270 εκατ. δολ., Aegean Baltic με 212 εκατ. δολ., Proton με 190 εκατ. δολ., Aspis Bank με 102 εκατ.δολ και ΑΤΕ με 48 εκατ. δολάρια.
O μεγαλύτερος ξένος χορηγός δανείων προς την ελληνόκτητη ναυτιλία είναι η Royal Bank of Scotland με 13 δισ. δολάρια. H συγκεκριμένη τράπεζα έχει το 19,34% της ελληνικής αγοράς, την ακολουθεί η HSH με 8,81% και η Deutsche Schiffsbank με 7,71%.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr