Ο Πρόεδρος του ΣΕΒ στην επιστολή του σημειώνει την ανάγκη για ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα μακράς πνοής, αντί για ημίμετρα και περιστασιακές πολιτικές, ενώεπισημαίνει ότι η αντιμετώπιση της κρίσης προϋποθέτει την ουσιαστική συμμετοχή των κοινωνικών εταίρων στο σχεδιασμό της πολιτικής και στην εφαρμογή των μέτρων.
Ακολουθεί, το πλήρες κείμενο της επιστολής του Προέδρου του ΣΕΒ:
«Η κρίση που βιώνουμε είναι βαθιά και θα είναι μακρά.Η χώρα μας, εξάλλου, είναι εξαιρετικά ευάλωτη στις αρνητικές επιπτώσεις της κρίσης διότι τα δημοσιονομικά περιορίζουν τις επιλογές της στη λήψη μέτρων. Γι αυτό και η ουσιαστική αντιμετώπιση της προϋποθέτει βαθιές τομές στο πλαίσιο ενός ολοκληρωμένου προγράμματος μακράς πνοής.Αν μείνουμε στα ημίμετρα και στις περιστασιακές πολιτικές, την Ελληνική οικονομία και κοινωνία απειλεί το φάσμα της βαθιάς ύφεσης, της υψηλής μόνιμης ανεργίας, της οριστικής διεθνούς περιθωριοποίησης.Η χώρα χρειάζεται πολιτικό εθνικό ορίζοντα και όχι μικροπολιτική ατζέντα-κάτι που, προφανώς, αφορά όλους ανεξαίρετα τους φορείς ευθύνης.
Η κοινωνία εύλογα ανησυχεί και κινητοποιείται, ενόψει των υπαρκτών αλλά και των διαφαινόμενων συνεπειών της κρίσης.Θα ήταν ωστόσο δραματικό αν επικρατούσε μεταξύ των κοινωνικών ομάδων το δόγμα «ο σώζων εαυτόν σωθήτω» και όχι η αντίληψη ότι θα σωθούμε -ή θα χαθούμε-όλοι μαζί.
Για τον λόγο αυτό, οι παροχές που δίνονται είτε περιστασιακά, είτε υπό το κράτος εκβιασμού ως κατασταλτικό φάρμακο στις επιμέρους κοινωνικές διεκδικήσεις, χωρίς προηγούμενη ιεράρχηση των αναγκών και των στόχων, χωρίς να εντάσσονται σ ένα σαφές και συνεπές σχέδιο, θα καταστούν μπούμερανγκ για το κοινωνικό σύνολο και το κοινό μας μέλλον.
Οι σημερινές περιστάσεις υπαγορεύουν ένα μείγμα οικονομικής πολιτικής με άμεσα μέτρα κοινωνικής στήριξης και αναγκαίες διαρθρωτικές αλλαγές.Τα μέτρα στήριξης αναπόφευκτα θα επιβαρύνουν τον ήδη προβληματικό Προϋπολογισμό. Οι διαρθρωτικές αλλαγές, όμως, αν υποβληθούν άμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και αρχίσουν να υλοποιούνται άμεσα και αποτελεσματικά θα προσδώσουν στη χώρα μας την απαραίτητη αξιοπιστία ώστε να προσφεύγει στο διεθνή δανεισμό, απαλλαγμένη από τους επαχθείς όρους που της επιβάλλονται σήμερα.
Γνωρίζουμε όλοι ότι η χώρα μας και η ηγεσία της καλούνται να επιλέξουν ανάμεσα:
- Στην επιβολή από την ΕΕ μίας πολύ αυστηρής επιτήρησης για την αποκατάσταση της δημοσιονομικής πειθαρχίας -πράγμα που θα επιφέρει κοινωνικά αδιέξοδα χωρίς να αποτρέπει τη διαιώνιση των χρόνιων παθογενειών της οικονομίας μας.
- Στην εκπόνηση και εφαρμογή ενός ολοκληρωμένου μεταρρυθμιστικού προγράμματος συνδυασμένου με άμεσα μέτρα κοινωνικής στήριξης των ασθενέστερων- που θα αποτελέσει και τη βάση μιας δεσμευτικής μεσοπρόθεσμης συμφωνίας με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Πεποίθηση μας είναι ότι η κυβέρνηση δεν πρέπει και δεν μπορεί να αντιμετωπίσει την κρίση χωρίς την ουσιαστική συμμετοχή των κοινωνικών εταίρων στο σχεδιασμό της πολιτικής και στην εφαρμογή των μέτρων.
Γι αυτό ο ΣΕΒ καταθέτει σήμερα ένα πλαίσιο μέτρων με αναφορά σε τέσσερις άξονες: τη στήριξη των κοινωνικά και οικονομικά πιο ευάλωτων ομάδων, την προστασία της απασχόλησης, την αναθέρμανση της οικονομίας και την προώθηση των αναγκαίων διαρθρωτικών αλλαγών.
Επιπλέον ο ΣΕΒ θα καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε τα μέλη του να συμβάλουν στη διατήρηση της απασχόλησης και την ενίσχυση των επενδύσεών τους στην Ελλάδα, για να βγει η χώρα από την κρίση δυνατή και ενωμένη.
Το αίσθημα ευθύνης που όλοιεπιβάλλεται να επιδείξουμε, προϋποθέτει την ενεργή συμβολή όλων μας στην προσπάθεια να αντιμετωπίσει η χώρα μας την κρίση με αποφασιστικότητα, σχέδιο και εμπιστοσύνη για το μέλλον της».
Ειδικότερα τα μέτρα που προτείνει ο ΣΕΒ για την αντιμετώπιση της κρίσης είναι τα εξής:
1. Μέτρα κοινωνικής στήριξης
- Προικοδότηση του Ταμείου Κοινωνικής Συνοχής με τα υπεσχημένα και άμεση χρήση των πόρων του.
- Αύξηση των ορίων που καθιστούν φτωχά νοικοκυριά δικαιούχους προγραμμάτων.
- Κατάργηση των αντικινήτρων στη διανομή κερδών και την πρόσθετη ασφαλιστικ
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr