Κατά την πρώτη ημέρα διατέθηκαν περίπου 150 με 180 εκατ ευρώ. Οι τράπεζες δεν έχουν και μεγάλο κίνητρο να τα διαθέσουν στους επενδυτές γιατί κεφάλαια φεύγουν από τις καταθέσεις και τοποθετούνται στα ομόλογα δηλαδή η ρευστότητα φεύγει από τις τράπεζες. Όσες τράπεζες συμμετέχουν στην διαδικασία το κάνουν κυρίως γιατί λαμβάνουν μια σχετικά ικανοποιητική προμήθεια της τάξης του0,02% έως 0,05%επί της απόδοσης η οποία διαμορφώνεται στο 5,39%.
Η διακύμανση τηςαπόδοσης κινείται μεταξύ5,60% και 5,33%. Σύμφωνα με τραπεζικά στελέχη ο μέσος όρος των ποσών που επενδύονται στο 5ετές ομόλογο κινούνται μεταξύ 50 χιλιάδων και 80 χιλιάδων ευρώ. Βέβαια έχουν υπάρξει εντολές και για 5 εκατ ευρώ αλλά και για 10 χιλιάδες ευρώ. Τα τραπεζικά στελέχη κάνουν λόγο για μεγάλη ζήτηση αλλά ορισμένες τράπεζες δεν φαίνεται ότι υποστηρίζουν πολύ την όλη διαδικασία.
Μεγάλη υποχώρηση στα spreads
Μετά τις υπερβολές στα spreads είναι σαφές ότι υπάρχει σημαντικός εξορθολογισμός. Στην 10ετία το spread διαμορφώνεται στις 270 μονάδες βάσης και στην 5ετία στις 276 μονάδες βάσης από 330 που ήταν λίγες μέρες νωρίτερα. Ενδεικτικό της μεγάλης πτώσης των spread είναι ότι η 30ετία εμφάνιζε απόδοση πριν λίγες εβδομάδες 7,2% και την τρέχουσα περίοδο 6,45%. Η μείωση των spreads αποδίδεται στο μεγάλο αγοραστικό ενδιαφέρον των ξένων για τα ελληνικά ομόλογα , τις θετικές εκθέσεις των ξένων και στις πρωτοβουλίες των ευρωπαϊκών ΟΔΔΗΧ.
Κερδοσκοπία στο 5ετές ομόλογο!
Σημαντική άνοδο - στο 100,26 - σημειώνει αυτή την ώρα η τιμή του 5ετούς ομολόγου του ελληνικού δημοσίου το οποίο θα διατεθεί αύριο στο αποταμιευτικό κοινό μέσω τραπεζών, όπως έχει ανακοινώσει η αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου οικονομικών.
Η άνοδος στο 100,26 από 98,81 χθες ή 98,04 πριν δύο μέρες, μόνο φυσιολογική δεν θεωρείται αναφέρουν παράγοντες της αγοράς ομολόγων. Η διαφορά είναι τεράστια και σχετίζεται ακριβώς με το ότι πλησιάζει ο χρόνος διάθεσής τους στο κοινό, αναφέρουν χαρακτηριστικά.
Ο λόγος είναι απλός. Οι τράπεζες για να έχουν κέρδος θα πρέπει να πουλήσουν το ομόλογο σε τιμή ανώτερη από αυτή που το έχουν αγοράσει και ήταν σύμφωνα με το υπουργείο 99,346.
Εάν συνεπώς η τιμή του ομολόγου είναι στο ΗΔΑΤ χαμηλότερη από 99,346 - π.χ. στο 99 - τότε οι τράπεζες δεν έχουν κίνητρο να το πουλήσουν. Αν το πουλήσουν π.χ. στο 100, παρόλο που η τιμή του στο ΗΔΑΤ είναι χαμηλότερη, τότε θα έκαναν ότι έκανε η Ακρόπολις ΑΧΕΠΕΥ στα ταμεία, που πουλούσε ομόλογα με απόκλιση από την τιμή του ΗΔΑΤ και κατηγορήθηκε για απάτη. Σύμφωνα με πληροφορίες ορισμένες τράπεζες έχουν δώσει προφορικές οδηγίες, αναφέροντας ως ενδεικτική τιμή πώλησης του ομολόγου το 100.
Πέτρος Λεωτσάκος - Χρήστος Ιωάννου
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr