Η βεβαιότητα των CEOs ως προς τις προοπτικές των επιχειρήσεών τους έχει πέσει στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2003, τη χρονιά που η PwC άρχισε να καταμετρά τις προβλέψεις τους. Σε όλες τις χώρες, μόλις το 21% των CEOs δήλωσαν σίγουροι ότι τα έσοδά τους θα αυξηθούν μέσα στους επόμενους 12 μήνες, ποσοστό σημαντικά μειωμένο σε σχέση με το 50% της περσινής έρευνας. Πάνω από το ένα τέταρτο των CEOs που συμμετείχαν στην έρευνα δήλωσαν απαισιόδοξοι για τις προοπτικές τους τον επόμενο χρόνο.
Ακόμα περισσότερο απαισιόδοξοι εμφανίζονται οι CEOs σχετικά με τη μακροπρόθεσμη ανάπτυξη, προβλέποντας μικρή ανάκαμψη, σε όλο τον κόσμο. Μόνο το 34%των CEOs πιστεύουν ότι θα υπάρξει ανάπτυξη τα επόμενα τρία χρόνια, ποσοστό μειωμένο συγκριτικά με το 42% της προηγούμενης χρονιάς, όταν είχαν μόλις αρχίσει να κατανοούν τον πλήρη αντίκτυπο της πιστωτικής κρίσης στην παγκόσμια οικονομία. Αξίζει να σημειωθεί, ότι κατά την πορεία της έρευνας, το επίπεδο της απαισιοδοξίας μεγάλωνε συνεχώς, παράλληλα με τις αρνητικές ειδήσεις για την οικονομία.
Σύμφωνα με την έρευνα, η απαισιοδοξία επικρατεί σε όλες τις γεωγραφικές περιοχές, τους επιχειρηματικούς τομείς και τα επίπεδα οικονομικής ανάπτυξης. Μόλις το 15% των CEOs στη Βόρειο Αμερική και το 15% στη Δυτική Ευρώπη εξέφρασαν τη βεβαιότητά τους σχετικά με τις προοπτικές ανάπτυξης για τους επόμενους 12 μήνες. Στις χώρες με αναδυόμενες οικονομίες στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 21%, στην περιοχή του Ασιατικού Ειρηνικού 31% και 21% στη Λατινική Αμερική.
«Η ταχύτητα και η ένταση της ύφεσης έχει κλονίσει ψυχολογικά τους CEOs και δημιουργεί μία παγκόσμια κρίση εμπιστοσύνης», δήλωσε ο Global CEO της PricewaterhouseCoopers, κ. Samuel A. Di Piazza Jr. «Οι CEOs ανησυχούν για την άμεση επιβίωση των εταιρειών τους. Ακόμα και στις οικονομίες που κάποτε αναπτύσσονταν με ταχύτατους ρυθμούς, οι εταιρείες τώρα αντιμετωπίζουν ζητήματα όπως η έλλειψη της διαθέσιμης πίστωσης, οι προβληματικές κεφαλαιαγορές και η συνεχώς μειούμενη ζήτηση».
«Το βάθος και η διάρκεια της ύφεσης δύσκολα προβλέπονται και οι CEOs έχουν, από τη μία πλευρά να ανταπεξέλθουν στις προκλήσεις που παρουσιάζονται καθώς προσπαθούν να διοικήσουν με επιτυχία την επιχείρησή τους κατά τη διάρκεια της κρίσης, και από την άλλη, ταυτόχρονα, να παραμένουν σε ετοιμότητα για οικονομική μεταστροφή. Οι προοπτικές τους για ανάκαμψη είναι πραγματικά αλληλένδετες», πρόσθεσε ο κ. Di Piazza.
Σύμφωνα με το 85% των ερωτηθέντων ο αντίκτυπος της ύφεσης στις σημαντικότερες οικονομίες του κόσμου εξακολουθεί να είναι η κορυφαία ανησυχία των CEOs και ο μοναδικός παράγοντας κινδύνου που σημείωσε αύξηση. ’λλοι σημαντικοί παράγοντες είναι η αναστάτωση στις κεφαλαιαγορές (72%), οι υπερβολικές κανονιστικές ρυθμίσεις (55%), οι δαπάνες για ενέργεια (50%) και η διαθεσιμότητα κατάλληλων και ικανών στελεχών (46%).
Επιπλέον σημαντικά αποτελέσματα της έρευνας
Η χρηματοπιστωτική κρίση εξαπλώνεται
Οι CEOs περιμένουν ότι η χρηματοπιστωτική κρίση θα έχει ευρύ αντίκτυπο στις επιχειρήσεις, επηρεάζοντας όλες τις γεωγραφικές περιοχές και επιχειρηματικούς τομείς. Σχεδόν το 70% των CEOs δήλωσαν ότι οι εταιρείες τους θα επηρεαστούν από την κρίση. Από αυτούς, το 80% περίπου δήλωσαν ότι έχουν υψηλότερα χρηματοπιστωτικά έξοδα και σύμφωνα με το 70% ότι αυτό έχει ως αποτέλεσμα να καθυστερήσουν οι επενδύσεις τους. Σύμφωνα με τους CEOs, οι κλάδοι που έχουν τις περισσότερες πιθανότητες να επηρεαστούν είναι ο τραπεζικός, οι επιχειρήσεις κοινής ωφελείας, ο κατασκευαστικός, η ψυχαγωγία και η αυτοκινητοβιομηχανία.
Oι CEOs, που περιμένουν ανάπτυξη των εταιρειών τους, δήλωσαν ότι θα την χρηματοδοτήσουν κυρίως με ίδια κεφάλαια, και μετά με δανεισμό και αγορές μετοχών.
Οι μακροπρόθεσμες εξελίξεις παραμένουν στην ατζέντα
Παρά τη σοβαρότητα της παρούσης οικονομικής κατάστασης, οι μακροπρόθεσμες εξελίξεις εξακολουθούν να απασχολούν τους CEOs. Ιδιαίτερα τους απασχολεί η εξεύρεση των κατάλληλων και ικανών στελεχών. Αξίζει να σημειωθεί ότι μόνο το 26% δήλωσε ότι σχεδιάζει περικοπές
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr