Πως όμως μπορεί να γίνει στην πράξη αυτό το χαλάρωμα; Η πρόταση είναι συγκεκριμένη και το τελευταίο διάστημα έχει αρχίσει να υιοθετείται από ολοένα και περισσότερους: Διετής αναστολή του πόθεν έσχες. Σήμερα, δεν υπάρχει πόθεν έσχες για αγορά ακινήτου, μόνο αν αυτό αποκτάται ως πρώτη κατοικία του αγοραστή. Για εξοχικά και διαμερίσματα ή οικόπεδα τα οποία προορίζονται για επένδυση, ο αγοραστής είναι υποχρεωμένος -μέσω της φορολογικής του δήλωσης- να δικαιολογήσει που βρήκε τα χρήματα για την αγορά.
Μέχρι σήμερα, δεν υπήρχε πρόβλημα στην δικαιολόγηση του πόθεν έσχες. Ακόμη και το «μαύρο χρήμα» ξεπερνούσε με ευκολία τα εμπόδια κυρίως μέσω του τραπεζικού συστήματος. Και να πως:
Ο αγοραστής πήγαινε στην τράπεζα και ζητούσε να χρηματοδοτήσει την αγορά του ακινήτου εξ' ολοκλήρου με δάνειο. Ως εγγύηση, προσέφερε στην τράπεζα όχι το ίδιο το ακίνητο (μέσα από τη διαδικασία εγγραφής προσημείωσης) αλλά έναν τραπεζικό λογαριασμό γεμάτο λεφτά. Οι τράπεζες ήταν (και είναι) πολύ δεκτικές στο να χορηγούν δάνεια με εγγύηση μετρητό χρήμα καθώς το ρίσκο τους είναι μηδενικό ενώ βγάζουν και κέρδη από τους τόκους. Από την άλλη, ο αγοραστής ναι μεν επωμίζεται ένα μικρό οικονομικό βάρος (σ.σ είναι η διαφορά ανάμεσα στο επιτόκιο που θα πληρώνει για την εξυπηρέτηση του δανείου μείον το επιτόκιο που θα εισπράττει από την κατάθεση) αλλά από την άλλη υπερκεράζει το εμπόδιο του πόθεν έσχες. Πως; Όταν έρχεται η ώρα, συμπληρώνει στην φορολογική του δήλωση ότι η αγορά του ακινήτου χρηματοδοτήθηκε με δάνειο. ’ντε να βρει η εφορία ότι πίσω από αυτό το δάνειο, υπάρχει ένας τραπεζικός λογαριασμός γεμάτος λεφτά.
Το τελευταίο διάστημα, αυτό το «παράθυρο» έχει μετατραπεί σε χαραμάδα. Ο λόγος; Οι τράπεζες έχουν γίνει διστακτικές στην χορήγηση δανείων, ειδικά αν αυτά αντιστοιχούν σε ποσοστό άνω του 75% της πραγματικής αξίας του ακινήτου. Αυτό το κενό θέλουν να καλύψουν οι άνθρωποι της κτηματαγοράς. Αρχικά προσπάθησαν μέσα από την διαδικασία των «άτοκων δόσεων» (σ.σ έτσι διαφημίστηκαν διότι επί της ουσίας μιλάμε για συναλλαγματικές). Αυτό το μέτρο δεν απέδωσε τα αναμενόμενα. Έτσι, τώρα έρχεται η ώρα για την κατάργηση -ή τουλάχιστον την αναστολή- του πόθεν έσχες.
Θάνος Τσίρος
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr