Πληροφορίες από το υπουργείο Οικονομίας αναφέρουν ότι η αναβολή της επιβολής του φόρου υπεραξίας μέχρι τον Απρίλιο είχε τη σκοπιμότητά της. Δηλαδή, αυτό που θα ισχύσει από την 1η Απριλίου κι έπειτα μπορεί και να μην έχει καμία σχέση με τον αποφασισμένο φόρο του 10% που είχε θεσπίσει ο τέως υπουργός Οικονομίας κ. Γ. Αλογοσκούφης. Με δεδομένο ότι η συμμετοχή των ξένων στο Χ.Α. έχει μειωθεί σημαντικά μέσα σε διάστημα ενός χρόνου, δηλαδή κοντά στο 10% και συγκεκριμένα στο 47%, χτυπώντας μακροχρόνιες θέσεις χτισμένες σε μετοχές, εξετάζεται το ενδεχόμενο η φορολογία να είναι μικρότερη για εκείνους που έχουν θέσεις για καιρό σε μετοχές. Αδιευκρίνηστο παραμένει το θέμα της χρονικής διάρκειας και το ύψος του συντελεστή που θα επιβληθεί γι' αυτές τις περιπτώσεις.
Από εκεί και πέρα όμως, ο τζίρος στην αγορά του Χ.Α. δεν διαρθρώνεται από αυτούς που τοποθετούνται μία φορά στο... τόσο. Αλλά κυρίως από τους traders. Σύμφωνα με διαχειριστές πάντως, μία μεσοπρόθεσμου χαρακτήρα επένδυση έχει διάρκεια την πενταετία. Την ίδια ώρα επανέρχονται και πάλι στο προσκήνιο οι προτάσεις εκείνες που αφορούν στην επαγγελματική διαχείριση του χαρτοφυλακίου των ασφαλιστικών ταμείων. "Δεν είναι δυνατόν τα ασφαλιστικά ταμεία να έχουν τοποθετηθεί μόνο σε μετοχές της Τράπεζες της Ελλάδος", σχολίαζε δηκτικά κορυφαίος παράγοντας του Χ.Α.
Για να προσθέσει ότι, "πλέον στο Χρηματιστήριο έχουν ληφθεί όλα εκείνα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας της επενδυτικής κοινότητας, που η ανάθεση της περιουσίας τους σε επαγγελματίες διαχειριστές, σε εγχώριες ΑΕΔΑΚ (Εταιρείες Διαχείρισης Αμοιβαίων Κεφαλαίων), θα απέτρεπε το να βιώσουμε ξανά στην ελληνική πραγματικότητα περιπτώσεις, τύπου δομημένων ομολόγων". Yπενθυμίζεται ότι ανάλογες εισηγήσεις έχουν γίνει κατά το παρελθόν και από την Ένωση Θεσμικών Επενδυτών.
Στ.Κ.Χαριτος
[email protected]
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr