H έκθεση ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων στην Ελλάδα, τόσο από την επενδυτική κοινότητα, η οποία κάνει λόγο για χειραγώγηση από τους ξένους, οι οποίοι μαζικά ρευστοποιούν τις θέσεις τους και αποχαιρετούν το Χ.Α., όσο και από τις ίδιες τις τράπεζες και συγκεκριμένα την Πειραιώς, η διοίκηση της οποίας, όπως ανακοίνωσε κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης και με τη μετοχή στο -5,19%, ότι θα προσφύγει στη δικαιοσύνη κατά του γερμανικού οίκου, ενώ θα ζητήσει και από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς να ελέγξει τις συναλλαγές στη μετοχή τον τελευταίο μήνα.
Πηγές προσκείμενες στη διοίκηση της Πειραιώς κατήγγειλαν το γεγονός, αποκαλύπτοντας ότι "προ δύο μηνών μάς είχαν ζητήσει στοιχεία για την τράπεζα, τα οποία αποστείλαμε χωρίς καν να τα λάβουν υπ' όψιν τους, ακολουθώντας το δικό τους μοντέλο, ίδιο για όλες τις τράπεζες!". Το "R" επικοινώνησε με τον Ινδό αναλυτή, που βρίσκεται στα γραφεία της Deutsche Bank στο Λονδίνο, τον κ. Θάιμπολντ Ναρντίν, ο οποίος στην ερώτηση για το αν το μοντέλο που ακολούθησε ήταν το ενδεδειγμένο και το σωστό απάντησε μονολεκτικά, ότι ήταν δηλαδή "το σωστό", ενώ μας είπε ότι ήταν ενήμερος για τις αντιδράσεις και την αναστάτωση στην Ελλάδα, αρνούμενος στη συνέχεια να σχολιάσει ο,τιδήποτε άλλο.
Το "R" προσπάθησε, επίσης, να έρθει σε επαφή και με τον Ισπανό αναλυτή, αλλά όπως μας ενημέρωσαν από τα γραφεία της D.B. στην Ισπανία, ο κ. Κάρλος Μπεραστάιν Γκονζάλες απουσίαζε στο Λονδίνο και πως, "αν θέλαμε να έρθουμε σε επικοινωνία μαζί του, θα έπρεπε να του απευθυνθούμε μέσω e-mail"... Για την ιστορία και μόνο πρέπει να σημειώσουμε ότι ο ισπανός αναλυτής τελείωσε το σχολείο το 1993 και σε ηλικία είναι 33 χρόνων. Ο δε Ινδός συνάδελφός του, τελείωσε το Πανεπιστήρμιο πριν από τρία χρόνια, δούλεψε για 8 μήνες στην Credit Agricole Asset Management και εν συνεχεία έκανε την πρακτική του στην Deutsche Bank, ξεκίνησε ως junior analyst και σήμερα εργάζεται ως equity analyst. Ο ίδιος διατηρεί σελίδα στο Facebook, με 218 φίλους, μέσα στους οποίους περιλαμβάνονται και αρκετοί Έλληνες...
Εκθέσεις σαν κι αυτή δεν παύουν να δημιουργούν εντυπώσεις, πλην όμως, έχουν και πρακτικό αποτέλεσμα, καθώς σε μία ευαίσθητη για την αγορά και τις αγορές συγκυρία, το παραμικρό, μπορεί να τίς αποτελειώσει. Αν δε υπάρχει και υποψία μη τεκμηριωμένων στοιχείων, η κατάσταση μπορεί να επιβαρυνθεί, σχολιάζουν παράγοντες της αγοράς. Πάντως, δεν είναι η πρώτη φορά που υπάρχουν αντιδράσεις από εταιρείες για τα μοντέλα που ακολουθούν στις εκθέσεις και τις εκτιμήσεις τους οι ξένοι. Τον περασμένο Νοέμβριο οι τράπεζες είχαν ξεσηκωθεί για πίνακα της Goldman Sachs, στον οποίο παρουσιάζονταν επιλεκτικά στοιχεία του παθητικού τους (π.χ.ομόλογα), με αποτέλεσμα ο αμερικανικός οίκος να υποχρεωθεί σε διόρθωση. Πριν από περίπου ένα χρόνο, η Eurobank είχε διαμαρτυρυθεί για ανακριβή έκθεση και πάλι της Deutsche Bank.
Προσφυγή, επίσης κατά της μονάδας της Citigroup, Citigroup Global Markets είχε καταθέσει στις αρχές Ιανουαρίου και η Χαλυβουργική, διότι ο οίκος το 2007 δημοσίευσε μια κακόβουλη και ανακριβή έκθεση, καθώς τα στοιχεία που αφορούσαν τα έσοδα, το μερίδιο αγοράς και τις επενδύσεις της εταιρείας δεν ανταποκρίνονταν στην πραγματικότητα. Και για να μην πάμε πολύ μακριά, μετά την υποβάθμιση της Ελλάδας, αλλά και άλλων κρατών μελών της Ε.Ε. από την S&P εξόργισε τον αρμόδιο κοινοτικό επίτροπο κ. Τσαρλς Μακ Κρίβι, σε τέτοιο σημείο, που είχε βγει ευθέως να αμφισβητήσει την αξιοπιστία των ελεγκτικών οργανισμών. Σε ό,τι αφορά στη χώρα μας, την καλύτερη απάντηση ήρθε να δώσει μετά από μία εβδομάδα ο αρμόδιος κοινοτικός επίτροπος κ. Χοακίν Αλμούνια, λέγοντας, μεταξύ άλλων, ότι δεν υπάρχει περίπτωση εξόδου χωρών από το ευρώ...
Στ.Κ.Χαρίτος
[email protected]
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr