Από τις τράπεζες μέχρι τώρα έντονη συμμετοχή έχουν επιδείξει η ΑΤΕ που έχει διαθέσει και τα περισσότερα δάνεια και ακολουθούν Εθνική , Πειραιώς κ.α. Οι τράπεζες θα πρέπει να σημειωθεί ότι έχουν ζητήσει αλλαγές στις εγγυήσεις , στο επιτόκιο αλλά και σε επιμέρους όρους ώστε να συμμετάσχουν πιο ενεργά. Τα θέματα που τίθενται στο μικροσκόπιοείναι το περιθώριο κέρδους το οποίο ανέρχεται στο 2,10% επιπλέον του euribor 6 μηνών.
Οι τράπεζες ζητούν ή αύξησητου περιθωρίου στο 2,5% ή να διατηρηθεί το 2,10% αλλά παράλληλα να επιβληθεί και ένα επιπλέον περιθώριο 2% το οποίο θα πληρώνουν οι εταιρίες. Το μέτρο αυτό δεν φαίνεται να συζητά το ελληνικό δημόσιο. Πιθανό είναι τελικά να αυξηθεί το αρχικό περιθώριο από το 2,10% στο 2,5% περίπου. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι τα δάνεια που αφορούν μόνο κεφάλαια κίνησης είναι επιδοτούμενα κατά 100%, 81% από την ΕΕ και 19% από το ελληνικό δημόσιο. Όσον αφορά τις εγγυήσεις οι τράπεζες ζητούν από το ΤΕΜΠΜΕ να εγγυηθεί 100% τα δάνεια και όχι 80% όπως ισχύει τώρα.
Το θέμα εξετάζεταικαι δεν αποκλείεται οι τράπεζες να ζητούν κάποιες πρόσθετες εξασφαλίσεις. Όσον αφορά τον όρο των 3 κερδοφόρων συναπτών χρήσεων εξετάζεται να περιοριστούν στις 2 συναπτές χρήσεις. Οι επιτελείς του ΤΕΜΠΜΕ υποστηρίζουν ότι το πρόγραμμα θαυλοποιηθεί και ο στόχος της δανειοδότησης των 50 χιλιάδων επιχειρήσεων και η διάθεση 2 με 2,5 δις ευρώ θα επιτευχθεί.
Πέτρος Λεωτσάκος
[email protected]
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr