Στην συνάντηση παραβρέθηκαν ο διοικητής της Εθνικής Τ. Αράπογλου , ο διευθύνων σύμβουλος της Alpha Δ Μαντζούνης , ο αντιπρόεδρος της Πειραιώς ο Θ Πανταλάκης, το management της Eurobank και ο γενικός γραμματέας της ΕΕΤ.
Ο Υπουργός Οικονομίας ζήτησε από τις τράπεζες να ενισχύσουν με ρευστότητα της αγορά ενώ διευκρίνισε ότιθα επιταχυνθεί η διαδικασία ώστε οι τράπεζες να κάνουν χρήση και του σκέλους ρευστότητας των 15 δις ευρώ που αφορούν τις εγγυήσεις ώστε να διευκολυνθεί ο κλάδος και κατ΄ επέκταση η οικονομία.
Οι τραπεζίτες έθεσαν κάποια τεχνικής υφής θέματα καθώς και σύμφωνα με την πάγια επιχειρηματολογία τους το κόστος της ρευστότητας που προέρχεται από τα 15 δις ευρώ είναι πολύ υψηλό. Οι εκπρόσωποι των τραπεζών έθεσαν και τον προβληματισμό τους για το πρόγραμμα ενίσχυσης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων μέσω του ταμείου Εγγυοδοσίας. Το υπουργείο Οικονομικών σε συνεργασία με το υπουργείο Ανάπτυξης θα εξετάσουν δύο ενδεχόμενα 1) να τροποποιηθεί ένας εκ των βασικών όρων υπαγωγής στο πρόγραμμα που είναι οι 3 κερδοφόρες συνεχείς χρήσειςκαι 2) το περιθώριο κέρδους που διαμορφώνει το τελικό επιτόκιο το οποίο είναι 100% επιδοτούμενο. Σύμφωνα με πληροφορίες το ελληνικό δημόσιο εξετάζει αντί για 3 χρήσεις να απαιτούνται2 χρήσεις ενώ το περιθώριο από 2,10% που ισχύει να αυξηθεί ενδεχομένως στο 2,4% με 2,5% πέραντου euribor 6μηνών που διαμορφώνεται αυτή την περίοδο στο 2,5%.
Το ΤΕΜΠΜΕ έχει θέσει ως στόχο να χρηματοδοτήσει 40 με 50 χιλιάδες επιχειρήσεις. Ο υπουργός οικονομίας επίσης ζήτησε από τους τραπεζίτες να προβούν σε μειώσεις των επιτοκίων ώστε να αναθερμάνουν την οικονομία. Οι τραπεζίτες εμφανίσθηκαν θετικοί ωστόσο συνέδεσαν τις μειώσεις των επιτοκίων με την πορεία των spreads των ομολόγων του ελληνικού δημοσίου.
Πέτρος Λεωτσάκος
[email protected]
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr