Οπως σημειώνει χαρακτηριστικά και η Unicredit στην έκθεσή της για τις προοπτικές του 2009 με τίτλο «The Storm Βefore Τhe Rainbow», το 2007 ήταν το έτος της κρίσης του subprime, το 2008 ήταν το έτος της κρίσης των αγορών και το 2009 θα είναι το έτος της οικονομικής κρίσης με συνέχιση της βουτιάς της αμερικάνικης αγοράς κατοικίας, συρρίκνωση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης, άνοδο τη ανεργίας και τεράστια εκτόξευση των defaults.
Εκτόξευση των αθετήσεων πληρωμών βλέπει και η Barclays το 2009. Σύμφωνα με τους αναλυτές του διεθνούς οίκου, θα χρειαστούν πολλά χρόνια και όχι απλά πολλοί μήνες για να ολοκληρωθεί η διαδικασία της απομόχλευσης . Οπως τονίζει, ο αντίκτυπος του deleveraging έχει ήδη γίνει αντιληπτός σε πολλές τράπεζες και σε κάποιον βαθμό σε πολλά hedge funds. Το 2009 θα δει την συνέχιση αυτής της τάσης αν και αναμένεται το φαινόμενο αυτό να επεκταθεί και στον κλάδο των ασφαλειών, των επιχειρήσεων και των καταναλωτών. Με τις αποτιμήσεις των μετοχών να συνεχίζουν να μειώνονται σε κάποιον βαθμό τουλάχιστον- αν και το ράλι ανακούφισης δεν έλλειψε και πάλι- η μόχλευση σε πάρα πολλά χρηματοδοτικά ιδρύματα θα αυξηθεί, ασκώντας έτσι μεγαλύτερη πίεση στην διάθεση κεφαλαίων καθώς και την χρηματοδότηση, σύμφωνα με τον διεθνή οίκο.
Επίσης, όπως υπολογίζεται, η βιομηχανία των hedge funds θα συρρικνωθεί κατά 70-80%. Αν και η κινητοποίηση των κυβερνήσεων βοήθησε σημαντικά στην βελτίωση της ρευστότητας διεθνώς στο χρηματοοικονομικό σύστημα, υπάρχουν ωστόσο αυξανόμενες ανησυχίες πως η πίεση θα μεταφερθεί περισσότερο προς την πλευρά των λεγόμενων κρατικών κεφαλαίων ( sovereigns) και μακριά από τις τράπεζες σε περίπτωση που χρειασθεί οι κυβερνήσεις να επέμβουν σε μεγαλύτερο βαθμό. Ο ιδιωτικός τομέας έχει αρχίσει με γρήγορα βήματα να γίνεται δημόσιος τομέας. Για να χρηματοδοτηθεί αυτή η διαδικασία, τα κυβερνητικά ελλείμματα θα πρέπει να αυξηθούν σημαντικά. Το ερώτημα-κλειδί λοιπόν στο μυαλό πολλών επενδυτών είναι, εάν τα κρατικά κεφάλαια θα μπορέσουν να χρηματοδοτήσουν... τον εαυτό τους.
Το 2008 ήταν ένα έτος που οι περισσότεροι επενδυτές της πιστωτικής αγοράς θα θέλουν να μην θυμούνται πια, όμως όπως δείχνουν τα πράγματα, δεν υπάρχουν και πολλοί λόγοι αισιοδοξίας για τις προοπτικές του 2009, υποστηρίζει και η Citigroup, καθώς είναι περισσότερο από σαφές, πως η παγκόσμια ύφεση είναι εδώ.
Ο διεθνής οίκος αναμένει τα πιστωτικά spreads να συνεχίσουν να αυξάνονται στο πρώτο εξάμηνο του έτους . Οπως χαρακτηριστικά υπογραμμίζει η Citi, για να το θέσουμε πολύ απλά, οι προοπτικές του 2009 τρομάζουν. Ομως μακροπρόθεσμα θα υπάρξει αποζημίωση. Ετσι όποιος έχει την πολυτέλεια ενός μακροπρόθεσμου επενδυτικού ορίζοντα, τώρα είναι η στιγμή να αρχίσει να αυξάνει την έκθεση του στην πιστωτική αγορά. Σε κάποια στιγμή μέσα στο 2009, όταν τα redemptions των hedge funds ολοκληρωθούν και οι επενδυτές αρχίσουν να κοιτούν μεταξύ των asset classes, θα συνειδητοποιήσουν πως στην πιστωτική αγορά υπάρχει μεγάλη αξία.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr