Οπως φαίνετια οι ευρπωπαϊκές τράπεζες μπήκαν στην πιστωτική κρίση με ανεπαρκή κεφάλαια και τώρα φαίνεται ότι πραγματοποιούν αγώνα ενάντια στον χρόνο για να «βοηθήσουν» τους ισολογισμούς τους πριν αρχίσει ο πιστωτικός κύκλος να «δαγκώνει» πραγματικά.Σύμφωνα με την Citi, ο τραπεζικός κλάδος της Γηραιάς Ηπείρου πρέπει να αναδιαρθρώσει τα κεφάλαια του, σημαντικά αλλά όχι δραματικά. Ολοι οι κεφαλαιακοί δέικτες (Core Tier 1, Tier 1, μόχλευση, μετοχικό κεφάλαιο/σύνολο κεφαλαίων) αναμένεται να βελτιωθούν μέσα στα επόμενα δύο χρόνια, αλλά κατά μόνον 40-60 μονάδες βάσης.
Οι περιοδοι οικονομική ύφεσης οδηγούν σε αύξηση των «κακών» δανείων και μειώνουν τα provisions για τα κέρδη. Καθώς λοιπόν η ύφεση έχει αρχίσει και χτυπά, οι επενδυτές θα πρέπει να αρχίσουν να προετοιμάζονται για χαμηλότερους κεφαλαιακούς δείκτες των τραπεζών = Πόσο όμως μπορεί να μειωθούν οι κεφαλαιακοί δέικτες;
Σύμφωνα με την ανάλυση της Citi, μία επανάληψη της ύφεσης της ευρωπαϊκής οικονομίας των αρχών της δεκαετίας του 90 θα ωθήσει πολλές τράπεζες κοντά στο ιστιορικό χαμηλό επίπεδο κεφαλαίων. Μία επανάληψη της οικονομικής κατάθλιψης όπως αυτήν των ΗΠΑ της δεκαετίας του 30, του αποπληθωρισμού όπως της Ιαπωνίας του 90 ή της κατάρρευσης όπως αυτή της Σουηδίας του 90, θα κάνει τις περισσότερες τράπεζες να επιστρέψουν στο κυνήγι κεφαλαίων.
Στις 10 πιο ευάλωτες τράπεζες με βάση το Tier 1, με ελάχιστο επίπεδο του δείκτη να τοπποθετείται στο 5%, τοποθετούνται η Εμπορική Τράπεζα και η Τράπεζα Κύπρου. Με βάση τον δείκτη Equity Tier 1, στις πιο ευάλωτες είναι και πάλι οι δύο τράπεζες, ενώ με βάση τον δείκτη μετοχικού κεφαλαίου / συνολικά κεφάλαια, ιδιαίτερα ευάλωτη εμφανίζεται η Εμπορική Τράπεζα. Αν και καμία μετοχή δεν μπορεί να μείνει ανεπηρέαστη από την ύφεση, η Citi υποστηρίζει πως στην καλύτερη και πιο ισχυρή θέση βρίσκονται οι HSBC, KBC, Credit Suisse και Julius Baer.
Στην λίστα με τις τράπεζες οι οποίες δεν έχουν προχωρήσει σε άντληση κεφαλαίων αλλά εμφανίζουν δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας (Cοre Tier 1) ισχυρότερο από τον μέσο όρο, τοποθετούνται η Ελληνική Τράπεζα, η Αγροτική Τράπεζα, το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, η Marfin, Τράπεζα Πειραιώς και η Εθνική Τράπεζα. Αντίθετα, στην λίστα με τις τράπεζες οι οποίες δεν έχουν αντλήσει κεφάλαια και εμφανίζουν δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας πιο αδύναμο από τον μέσο όρο, τοποθετούνται η Eurobank, η Τράπεζα Κύπρου και η Alpha Βank. Σε συνδυασμό των δεικτών Tier 1 και Εquity Tier 1, οι ελληνικές τράπεζες, μαζί με τις κυπριακές, τις ιταλικές, τηις γαλλικές και τις νορβηγικές εμφανίοζνται ως οι πιο ευάλωτες.
Ουδέτερη η UBS για τον τραπεζικό κλάδο
Ουδέτερη στάση κρατά η UBS για τον τραπεζικό κλάδο καθώς όπως τονίζει, αν και οι μετοχές των τραπεζών βρίσκονται σε ιστορικά χαμηλά από πλευράς των περισσότερων δεικτών αποτιμήσεων, για να αλλάξουν τα πράγματα ριζικά θα πρέπει να δούμε μεγαλύτερη ορατότητα της κερδοφορίας και επιστροφή στην σταθεροποίηση των ισολογισμών τους,
Το 2009 αναμένεται να είναι καθοριστικό για τον παγκόσμιο τραπεζικό κλάδο με πέντε θέματα κλειδιά να επηρεάζουν τόσο τα θεμελιώδη μεγέθη των τραπεζών όσο και την πορεία των μετοχών τους στις αγορές. Αυτά είναι: η ποιότητα των κεφαλαίων, οι πιέσεις στην ρευστότητα, ο κίνδυνος των απομειώσεων, οι κυβερνητικές αποφάσεις και κινήσεις και το νομοθετικό περιβάλλον.
Σύμφωνα με την UBS, μία πιο σοβαρή και μακρύτερης διάρκειας ύφεση, θα σπρώξει τα επίπεδα των επισφαλών δανείων πάνω από το ιστορικό ρεκόρ τους, καταλήγοντας σε ένα μεγαλύτερο κίνδυνο στην κερδοφορία και βαρύνοντας σημαντικά την πορεία των μετοχών τους στις αγορές.
Πάντως, ο διεθνής οίκος τονίζει πως καθώς οι προσδοκίες της αγοράς είναι σε υπερβολικά χαμηλά επίπεδα, απλά και μόνο το άκουσμα κάποιων ειδήσεων οι οποίες είναι λιγότερο άσχημες από ότι αναμενόταν, είναι αρκετό για να δώσει μία ανοδική ώθηση στις μετοχές τους.
Στο σημερινό περιβάλλον υψηλών λειτουργικών προκλήσεων, η UBS προτείνει στροφή σε μετοχές τραπεζών οι οποίες έχ
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr