«Ζητούμε την επιτάχυνση των ελέγχων όλων των εταιρειών ώστε να γνωρίζουμε με ποιους συναλλασσόμαστε. Ποιοι είναι υγιείς και ποιοι δεν είναι, ποιοι επιθυμούν την εξυγίανσή τους και ποιοι όχι, ώστε όσοι δρουν εκτός θεσμικού πλαισίου να τεθούν το ταχύτερο δυνατό στο περιθώριο» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Καραβίας, για να προσθέσει αμέσως μετά: «Θέλουμε όλες τις ασφαλιστικές εταιρείες στην αγορά. Μικρές και μεγάλες. Ελληνικές και ξένες. Αλλά τις θέλουμε υγιείς».
Ο πρόεδρος του ΣΕΜΑ ζήτησε επίσης τη συμβολή της Επ.Ε.Ι.Α. για την καθιέρωση και εφαρμογή ενός νέου, δίκαιου και αυστηρού κώδικα δεοντολογίας για τους Μεσίτες Ασφαλίσεων, ενός Κώδικα ο οποίος να είναι συνυφασμένος με πειθαρχικές ποινές που θα προβλέπουν ακόμη και διαγραφές μελών.
Ο Επίτιμος Πρόεδρος του ΣΕΜΑ και Διευθύνων Σύμβουλος της Ευρώπη ΑΕΓΑ, κ. Νίκος Μακρόπουλος, στο χαιρετισμό του υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, ότι τα τελευταία χρόνια ο καθοριστικός ρόλος του Μεσίτη στη στήριξη της επιχειρηματικής κοινότητας ενισχύεται ολοένα και περισσότερο, γεγονός το οποίο επιβεβαιώνεται από την σημαντική αύξηση που παρουσιάζει ο κύκλος εργασιών των μεσιτικών εταιρειών στη χώρα μας.
Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Επ.Ε.Ι.Α., κ. Γ. Πέτσας μιλώντας στην Ημερίδα του ΣΕΜΑ, ανακοίνωσε την προοδευτική ένταση των ελέγχων στην ασφαλιστική αγορά, καθώς και την πρόθεση της Επιτροπής να προχωρήσει στην κωδικοποίηση της νομοθεσίας για τη διαμεσολάβηση στην ιδιωτική ασφάλιση. Ειδικότερα για τους ελέγχους επεσήμανε ότι θα επικεντρωθούν:
στην άσκηση της διαμεσολάβησης μόνο από πιστοποιημένους επαγγελματίες,
στο ζήτημα της παρακράτησης των δικαιωμάτων,
στην προστασία των καταναλωτών και
στην πάταξη των αθέμιτων τιμολογήσεων.
Τέλος, ο κ. Πέτσας επέμεινε με αναφορές του στις δυσμενείς χρηματοοικονομικές συγκυρίες και τις επιπτώσεις της στον κλάδο της ιδιωτικής ασφάλισης.
Στο πλαίσιο της ημερίδας μίλησαν επίσης:
Ο τ. Πρόεδρος της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας, κ. Μηνάς Τάνες, ο οποίος έκανε εκτεταμένη αναφορά στην κρίση και τις επιπτώσεις της στις διεθνείς αγορές υποστηρίζοντας ότι «οι σεισμοί που ταλαιπωρούν την παγκόσμια οικονομία οφείλονται στην απληστία και την παράλογη ευφορία, αλλά και στα εποπτικά και ελεγκτικά συστήματα, που πολλές φορές αντί να λύνουν προβλήματα γίνονται τμήμα τους». Ο κ. Τάνες περιγράφοντας το ισχύον χρηματοπιστωτικό σύστημα το χαρακτήρισε «καπιταλισμό καζίνο», ενώ μίλησε για κοινωνικές ανισότητες, για ηθική κρίση με υψηλά bonus, για φορολογικούς παράδεισους και τόνισε ότι για να βρεθεί διέξοδος στο αδιέξοδο δεν αρκούν μόνο τα μέτρα αποκατάστασης της εμπιστοσύνης των επενδυτών, αλλά απαιτείται τόνωση της διαφάνειας στη χρηματαγορές, ένταση των ελέγχων, καλύτερη εποπτεία των εταιρειών αξιολόγησης και αποτελεσματικότεροι τρόποι διαχείρισης των κινδύνων. Αναφερόμενος στις επιχειρήσεις και τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν υπογράμμισε ότι η ασφάλιση συμβάλλει στη μεταφορά τους εξασφαλίζοντας τον επιχειρηματία από μια συγκεκριμένη αβεβαιότητα. Τόνισε, τέλος, ότι σωστή η διαχείριση των απρόβλεπτων καταστάσεων είναι εκείνη που βρίσκει την κατάλληλη ισορροπία μεταξύ κινδύνου και ανταμοιβής.
Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Εθνικής Ασφαλιστικής, κ. Δούκας Παλαιολόγος, υπογράμμισε ότι το σημαντικότερο στοιχείο επιλογής ασφαλιστικής εταιρείας είναι περισσότερο από κάθε άλλη φορά η φερεγγυότητα. Πρόσθεσε δε ότι λόγω της κρίσης όλες οι ασφαλιστικές εταιρείες έχουν πληγεί στα επενδυτικά τους χαρτοφυλάκια και ότι προκειμένου να αντιμετωπίσουν την αρνητική αυτή εξέλιξη θα πρέπει είναι να στοχεύσουν στην κερδοφόρα ανάπτυξη.
Ο Διευθύνων Σύμβουλος του ομίλου Generali στην Ελλάδα, κ. Πάνος Δημητρίου, στάθηκε ιδιαίτερα στο κόστος ασφάλισης, υπογραμμίζοντας ότι το χαμηλό ασφάλιστρο δεν πρέπει να αποτελεί μοναδικό κριτήριο επιλογής της ασφαλιστικής εταιρείας, καθ ότι οι εταιρείες χαμηλού κόστους είναι αυτές οι οποίες όταν έρχεται η ώρα της «κρίσης» αποδεικνύονται, τελικά, ακριβές. Ο κ. Δημητρίου επέμεινε επίσης στο after sale service τονίζοντας ότι οι διαμεσολαβούντ
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr