Στις 20 Νοεμβρίου εκπνέει η προθεσμία για τους οφειλέτες που επιθυμούν να ενταχθούν στην ρύθμιση και να τακτοποιήσουν με ιδιαίτερα ευνοϊκούς όρους τα χρέη που έχουν στο Δημόσιο, όμως, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, το ενδιαφέρον των φορολογουμένων παραμένει εξαιρετικά χαμηλό. Από τους 644.000 οφειλέτες του Δημοσίου (χρωστούν συνολικά 17,6 δις. ευρώ) μόνο 57.000 προσήλθαν στο ταμείο της Εφορίας, προκαταβάλλοντας το 15% της συνολικής οφειλής και την πρώτη δόση της ρύθμισης. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα οι εισπράξεις που συγκεντρώθηκαν στα δημόσια ταμεία να υπερβαίνουν μετά βίας τα 60 εκατ. ευρώ την στιγμή που η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών προσδοκούσε έσοδα τουλάχιστον 300 εκατ. ευρώ για το φετινό χρόνο.
Δεδομένης αυτής της κατάστασης, όπως εκτιμούν ανώτεροι υπηρεσιακοί παράγοντες δεν αποκλείεται ο αρμόδιος υφυπουργός να παρατείνει κατά ένα μήνατην προθεσμία υπαγωγής στην ρύθμιση, προκειμένου οι εισπράξεις από τα ληξιπρόθεσμα χρέη να «ισοφαρίσουν» τα αντίστοιχα εκτιμώμενα επίπεδα του Αντώνη Μπέζα. Μετά από αυτά που προηγήθηκαν με το Ενιαίο Τέλος Ακινήτων (ΕΤΑΚ) στο υπουργείο Οικονομικών, δεν θέλουν με τίποτα να σκέφτονται ότι οι ρυθμίσεις τόσο για τα ληξιπρόθεσμα όσο και για την περαίωση (έχει ήδη κινηθεί η διαδικασία αποστολής των σημειωμάτων στους επιτηδευματίες) δεν θα δώσουν τα αναμενόμενα αποτελέσματα.
Ο προϋπολογισμός του 2009, που κατατίθεται την προσεχή Πέμπτη στην Βουλή, ποντάρει στις δύο αυτές «χαριστικές» ρυθμίσεις αφού το οικονομικό επιτελείο έχει υπολογίσει ότι θα του εξασφαλίσουν πρόσθετα έσοδα ύψους 2,5 δις. ευρώ. Επίσης, μέρος αυτών των εισπράξεων σκόπευε το οικονομικό επιτελείο να τα χρησιμοποιήσει προκειμένου να κλείσει την φετινή «μαύρη τρύπα» των εσόδων η οποία υπερβαίνει τα 2,5 δις. ευρώ.
Η πενία των εσόδων στα κρατικά ταμεία υποχρεώνει την κυβέρνηση να διατηρήσει αμετάβλητο, σε σχέση με το προσχέδιο το μέγεθος των φόρων στο τελικό κείμενο του νέου προϋπολογισμού. Παρά την ορμή με την οποία καταφθάνει η διεθνής κρίση στην ελληνική κοινωνία, το οικονομικό επιτελείο θεωρεί ότι επιχειρήσεις και νοικοκυριά θα μπορέσουν να υποστηρίξουν το πρόσθετο ποσό των φόρων ύψους 7,4 δις. ευρώ που αναμένει ο προϋπολογισμός του 2009.
Ο υπουργός Οικονομίας Γ. Αλογοσκούφης με τους συνεργάτες του Ν. Λέγκα και Α. Μπέζα οριστικοποίησαν το οριστικό κείμενο του νέου προϋπολογισμού με τις όποιες αλλαγές στα σκέλη των εσόδων και των δαπανών, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, να περιορίζονται μόνο στα δεκαδικά ψηφία. Όπως σημειώνουν οι ίδιες πηγές πληροφόρησης, ακόμη και στο μέγεθος της ανάπτυξης που οι περισσότεροι διεθνείς οίκοι αναθεωρούσαν επί τα χείρω τις προβλέψεις τους για την Ελλάδα ( Μοrgan Stanley και UBS στις τελευταίες εκθέσεις τους έθεταν από το 2009 την χώρα μας σε περιβάλλον οικονομικής στασιμότητας) το οικονομικό επιτελείο κατέβασε μόλις κατά 0,2% την «ταχύτητα» της ανάπτυξης σε σχέση με το προσχέδιο.
Παρά τις ορατές πλέον συνέπειες της κρίσης στην ελληνική οικονομία με τη συρρίκνωση της παραγωγής και της απασχόλησης ο πήχης για τον ρυθμό μεγέθυνσης του εγχώριου ΑΕΠ τοποθετήθηκε στο 2,8% από 3% που πρόβλεπε το προσχέδιο και 2,5% που εκτιμά η Κομισιόν.
Ο πληθωρισμός θα επιβραδυνθεί ακόμη περισσότερο απ ότι προέβλεπε το προσχέδιο (3,2%) και θα «πέσει» στο 3% ενώ τα περιθώρια χαλάρωσης που έδωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο Πρόγραμμα Σταθερότητας θα επιτρέψει στο οικονομικό επιτελείο να ανεβάσει οριακά για φέτος τα ελλείμματα στο 2,8% του ΑΕΠ (από 2,3%) και να συγκρατηθούν κοντά στο 2% 2,1% του ΑΕΠ το 2009 (από 1,8% στο προσχέδιο).
Σημαντικό «βαρίδι» για το νέο προϋπολογισμό θα αποτελέσουν οι δαπάνες για την εξυπηρέτηση του δημοσίου χρέους που από τα 800 εκατ. ευρώ που υπολόγιζε το προσχέδιο αυτές θα ξεπεράσουν το 1 δις. ευρώ μέχρι το τέλος του χρόνου. Και αυτό εξαιτίας του κόστους που αντιμετωπίζει το ελληνικό δημόσιο από την μεγάλη διεύρυνση των spreads μεταξύ 10ετών ελληνικών και 10ετών γερμανικών ομολόγων.
Οι συνολικές δαπάνες (μαζί με τα χρεολύσια) θα φθάσουν τα94,2 δις. ευρώ ξεκινάει η κατάρτιση του νέου προϋπολογισμού την ίδια στιγμ
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr