Σύμφωνα με την ίδια πηγή, στις περισσότερες επιχειρήσεις του Χρηματιστηρίου υπερτερούν οι βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις -και όχι οι μακροπρόθεσμες- ενώ αρκετές έχουν ομολογιακά ή κοινοπρακτικά δάνεια τα οποία λήγουν φέτος ή το πρώτο εξάμηνο του 2009. Πρόκειται για ένα «κοκτέιλ» υψηλού ρίσκου, συνεχίζει η ίδια πηγή, που ακόμη και μια μεγάλη επιχείρηση για να τα βγάλει πέρα πρέπει να έχει επάρκεια κεφαλαίων κοινώς ρευστότητα.
Σύμφωνα πάντως με πηγές από τον τραπεζικό κλάδο, το 70% των μεγάλων επιχειρήσεων έχει περισσότερες βραχυπρόθεσμες από μακροπρόθεσμες υποχρεώσεις, ενώ το 30% των εταιρειών αυτών έχουν συνάψει ομολογιακά-κοινοπρακτικά δάνεια που λήγουν άμεσα.
Σκληρή στάση απέναντι ακόμη και στους μεγάλους παίκτες της βιομηχανίας ή του εμπορίου τηρούν οι τράπεζες, αναφέρει στέλεχος γαλακτοβιομηχανίας που ετοιμάζεται να περάσει το κατώφλι της Σοφοκλέους. Όπως υποστηρίζει η ίδια πηγή, οι τράπεζες όπου μπορούν να αυξήσουν τα spread - δηλαδή δεν δεσμεύονται από υπογεγραμμένες συμβάσεις- το κάνουν. Ακόμη και μεγάλες επιχειρήσεις καλούνται σήμερα να πληρώσουν αυξημένα spreads και πάνω από μία ποσοστιαία μονάδα, προκειμένου να ανανεώσουν τα επιχειρηματικά δάνεια που έχουν συνάψει.
Παράλληλα, εκτός από τις αυξήσεις των επιτοκίων, πολλές τράπεζες πιέζουν τους πελάτες τους ακόμη και τους πολύ καλούς- να προχωρήσουν σε παροχή επιπρόσθετων οικονομικών εγγυήσεων ότι θα αποπληρώνουν το δάνειό τους με βάση τα συμφωνηθέντα τονίζει ιδιοκτήτης αλυσίδας καταστημάτων με είδη σπιτιού. Η υποθήκευση της προσωπικής περιουσίας του επιχειρηματία είναι μία τέτοια επιπρόσθετη εγγύηση.
Δ.Καραγιαννοπούλου
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr