Το παράδοξο είναι ότι οι αυξήσεις των επιτοκίων δανείων ήταν έως και 3 φορές μεγαλύτερη από την αντίστοιχη αύξηση των καταθέσεων. Για κάθε,1% αύξηση των επιτοκίων καταθέσεων οι τράπεζες αύξησαν έως και 4% τα επιτόκια δανείων.
Οι τράπεζες πλέον επικαλούμενες την ορθολογικότερη τιμολόγηση του πιστωτικού κινδύνου δεν σχεδιάζουν μεγάλες , ουσιαστικές περικοπές πλην κάποιων εξαιρέσεων έως ότου ολοκληρωθεί η κρίση. Ήδη σημειώνονται κάποιες μειώσεις π.χ. στις κάρτες κατά 1% αλλά είναι επιλεκτικές.
Είναι προφανές ότιοι τράπεζες δεν θα ξαναπροσφέρουν επιτόκια 2,9% στα στεγαστικά ή 15% στις κάρτες ή στα επιχειρηματικά το spreads να είναι 0,30% υψηλότερα του euribor.
Το μείζον ερώτημα που απασχολεί την ελληνική κοινωνία , τα θεσμικά όργανα και την πολιτεία γενικότερα είναι γιατί δεν μειώνονται τα επιτόκια των τραπεζών στις πάσης φύσεως χορηγήσεις.
Η απάντηση είναι απλή για να μειωθούν τα επιτόκια θα πρέπει να μειωθεί σημαντικά το euribor αλλά να μειωθούν και τα επιτόκια καταθέσεων προθεσμίας. Όμως τα επιτόκια παραμένουν υψηλά και για ένα άλλο λόγο , οι τράπεζες θα μειώσουν τα επιτόκια μετά την χρήση των μέτρων. Έτσι τώρα τα αυξάνουν και με την εφαρμογή της οικονομικής στήριξης θα τα μειώσουν εμφανιζόμενε οι τράπεζες ότι εναρμονίζονται με τις επιταγές του νόμου.
Π Λεωτσάκος
[email protected]
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr