Σε μια περίοδο όπου τα μοχλευμένα τραπεζικά προϊόντα δεν γίνονται αποδεκτά από τους επενδυτές καιη διάθεση τους σε τελικούς πελάτες αποτελεί μια σύνθετη διαδικασία υψηλού ρίσκου θεωρητικά αποτελεί παράδοξο γιατί επιλέγουν αυτή την λύση για να ενισχύσουν την ρευστότητα τους οι τράπεζες. Ο λόγος είναι απλός οι ελληνικές αλλά καιοι διεθνείς τράπεζες που προβαίνουν σε τιτλοποιήσεις δεν τις πωλούν σε τελικούς πελάτες αλλά τις χρησιμοποιούν ως εγγύηση στην ΕΚΤ ώστε να λάβουν ρευστότητα.
Από την στιγμή που η ΕΚΤ πριν μήνες άρχισε να αποδέχεται ως collateral , δηλαδή ως εγγυήσεις όχι μόνο δάνεια που είχαν δοθεί προς τα κράτη των χωρών της ΕΕ αλλά και άλλα στοιχεία του ενεργητικού η συντριπτική πλειοψηφία των τραπεζών επέλεξαν την λύση της ΕΚΤ ώστε να διασφαλίσουν ότι θα λάβουνρευστότητα.
Την ίδια στιγμή εγείρεται και το ερώτημα γιατί οι τράπεζες καταφεύγουν στις τιτλοποιήσεις όταν π.χ. σε εύλογο χρονικό διάστημα θα κάνουν χρήση των μέτρων της κυβέρνησης η οποία θα παράσχει έως 23 δις ευρώ σε ρευστότητα και έως 5 δις ευρώ σε κεφάλαια ώστε να ενισχύσει χρηματοοικονομικά το τραπεζικό σύστημα; Είναι προφανές λοιπόν ότι οι ελληνικές τράπεζες μπορεί να εξετάζουν να κάνουν χρήση των μέτρων της κυβέρνησης ωστόσο την ίδια στιγμή θα εξαντλήσουν όλα τα πιθανά ενδεχόμενα αναζητώντας ρευστότητα με τον παραδοσιακό τραπεζικό τρόπο.
Στόχος είναι να μειώσουν δραστικά την δυνητική εξάρτηση τους από τα μέτρα της κυβέρνησης τα οποία όλες οι διοικήσεις τα αντιμετωπίζουν ως θετικά καιέτσι είναι ωστόσο η πλειοψηφία των τραπεζών και κυρίως οι μεγάλες θα ήθελαν να τα χρησιμοποιήσουν ως έσχατη λύση.
Π Λεωτσάκος
[email protected]
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr