Οι Έλληνες δημιουργοί είχαν συναντηθεί προεκλογικά με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και είχαν μεταφέρει τα αιτήματά τους, τα οποία και έγιναν δεκτά. Βασικό αίτημά τους αποτελεί να διαχειρίζονται οι ίδιοι τα πνευματικά δικαιώματα και όχι ιδιώτες. Ωστόσο, όπως οι ίδιοι οι καλλιτέχνες αναφέρουν, από τον Ιούλιο, που η κυβέρνηση της ΝΔ ανέλαβε δράση, δεν υπάρχει κάποια συγκεκριμένη εξέλιξη.
Αντίθετα, προέκυψε η δημιουργία μίας νέας Ανεξάρτητης Οντότητας Διαχείρισης (ΑΟΔ), γεγονός που εξόργισε τους δημιουργούς, οι οποίοι ανησυχούν πως η κυβέρνηση σχεδιάζει μία «νέα ΑΕΠΙ» και θα βγουν ξανά ζημιωμένοι.
Η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, απάντησε στις αντιδράσεις των καλλιτεχνών, τους οποίους και διαβεβαίωσε πως «στόχος είναι η εναρμόνιση με την ισχύουσα ευρωπαϊκή νομοθεσία. Τούτο σημαίνει ότι οι δημιουργοί πρέπει να διαχειρίζονται οι ίδιοι το θέμα των πνευματικών τους δικαιωμάτων».
Επίσης, η υπουργός αναφέρει πως η σύσταση νέας ΑΟΔ δεν σημαίνει κάτι, καθώς δεν πληροί τις προϋποθέσεις ελέγχου που προβλέπονται για τους Οργανισμούς Συλλογικής Διαχείρισης. Συγκεκριμένα αναφέρει: «Το Υπουργείο Πολιτισμού, κατόπιν εισήγησης του ΟΠΙ, εξέδωσε διαπιστωτική πράξη σε ιδιωτική εταιρεία, η οποία είναι ΑΟΔ, καθότι πληροί όλες τις κατά νόμον προϋποθέσεις. Σε κάθε περίπτωση μία ΑΟΔ δεν μπορεί να ασκήσει υποχρεωτική συλλογική διαχείριση. Δεν έχει τις διευκολύνσεις και τα τεκμήρια εκπροσώπησης που προβλέπει ο νόμος. Δεν προσφέρει στους δημιουργούς τα εχέγγυα ελέγχου που προβλέπονται για τους οργανισμούς συλλογικής διαχείρισης (ΟΣΔ). Επομένως, θέμα δεν υφίσταται».
Οι δημιουργοί ανταπαντούν πως και η ΑΕΠΙ της οικογένειας Ξανθόπουλου, τα μέλη της οποίας διώκονται για επτά κακουργήματα, λειτουργούσε, τα τελευταία χρόνια, επίσης λειτουργούσε με την μορφή ΑΟΔ και αυτό δεν την εμπόδισε να διαχειρίζεται τα πνευματικά δικαιώματα της συντριπτικής πλειοψηφίας των Ελλήνων δημιουργών. Είχε βρεθεί «παραθυράκι» να εξασφαλίσει τον τίτλο μιας «ΑΟΔ σε δεσπόζουσα θέση» που της επέτρεπε να το κάνει.
Εύλογα λοιπόν οι καλλιτέχνες αναφέρουν πως «κάτι ανάλογο, λοιπόν, θα μπορούσε, δυνητικά, να ισχύσει και για την νεοσύστατη ιδιωτική ΑΟΔ που φιλοδοξεί να γίνει ο νέο ισχυρός «παίχτης» στην «κούρσα» των πνευματικών δικαιωμάτων».
Τα παραπάνω επιχειρήματα αναμένεται να παρουσιάσουν οι Έλληνες δημιουργοί σε συνέντευξη Τύπου που θα παραχωρήσουν για το θέμα την Τετάρτη.
Μέχρι τότε, αναφέρουν πως δέχονται, κατ' αρχάς, ως θετική τη βούληση της κυρίας Μενδώνη για δημιουργία δικού τους αυτοδιαχειριζόμενου φορέα, αλλά συνεχίζουν να έχουν σοβαρές επιφυλάξεις. Ζητούν να αναγνωριστεί ο φορέας, ΕΔΕΜ, που έχουν οι ίδιοι δημιουργήσει για να διαχειρίζονται την Πνευματική τους Ιδιοκτησία και παράλληλα απαιτούν να «τρέξουν» οι διαδικασίες, ώστε να απελευθερωθούν άμεσα κάποια χρήματα, τουλάχιστον για καλλιτέχνες που τα έχουν τεράστια ανάγκη, καθώς δυσκολεύονται να τα βγάλουν πέρα.
Νέος… παίκτης ο Δημήτρης Μάρης
Κατόπιν των παραπάνω η νεοσύστατη ΑΟΔ που διεκδικεί τη διαχείριση των πνευματικών δικαιωμάτων των ελλήνων καλλιτεχνών καλεί σε διάλογο τους εμπλεκόμενους φορείς.
Με επιστολή της η IP Hub, του επιχειρηματία Δημήτρη Μάρη, καλεί σε συνάντηση εργασίας με στόχο, όπως αναφέρει «τη διερεύνηση της δυνατότητας συνεργασίας μεταξύ των μερών».
Στην επιστολή της η IP Hub «καλεί τους ενδιαφερόμενους σε ένα γόνιμο διάλογο, ώστε να επέλθει η κανονικότητα στον χώρο με άμεση και αποτελεσματική συλλογή των δικαιωμάτων, διαφάνεια στη διανομή και κυρίως αίσθημα συλλογικής ευθύνης για έναν από τους πλέον σημαντικούς κλάδους του πολιτισμού μας, διασφαλίζοντας σε απόλυτο βαθμό τα δικαιώματα του συνόλου των Ελλήνων και ξένων δημιουργών και εκδοτών».
Σπύρος Πολυχρονόπουλος
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr