Όπως ανακοίνωσε η αστυνομία, ανάμεσα στους τραυματίες βρίσκονται και 25 αστυνομικοί, οι οποίοι διακομίστηκαν στο 401 Γ.Σ.Ν. Αθηνών.
Τέσσερα άτομα μεταφέρθηκαν με ελαφρά δύσπνοια στο νοσοκομείο «Σωτηρία», εξαιτίας των χημικών, σύμφωνα με το ΕΚΑΒ.
Ένα άτομο τραυματίσθηκε με μαχαίρι στον μηρό, στη συμβολή των οδών Ασκληπιού και Σόλωνος, χωρίς να υπάρχουν πληροφορίες ότι το περιστατικό αυτό συνδέεται με το συλλαλητήριο.
Κατά τη διάρκεια του συλλαλητηρίου δέχθηκε άγρια επίθεση και ένας φωτορεπόρτερ, από ομάδα αγνώστων που άρχισε να τον κλωτσάει και να τον χτυπάει με ρόπαλα και μεταφέρθηκε με τραύματα στο κεφάλι στο νοσοκομείο Ερυθρός Σταυρός. Επιπλέον οι άγνωστοι του έκλεψαν και τον φωτογραφικό εξοπλισμό του.
«Μου φώναζαν φέρε την κάμερα, δεν την έδωσα και άρχισαν να με χτυπούν και να με βαράνε. Ξεκίνησαν γύρω στα 2-3 άτομα και μετά μαζεύτηκαν κι άλλοι. Μου έκλεψαν τον εξοπλισμό», καταγγέλλει ο φωτορεπόρτερ. Τόσο το ΕΚΑΒ όσο και το νοσοκομείο «Παίδων» διέψευσαν τη μεταφορά βρέφους με αναπνευστικά προβλήματα από το συλλαλητήριο.
Σύμφωνα με πληροφορίες, τα επεισόδια ξέσπασαν τόσο στα σκαλιά πίσω από τον Άγνωστο Στρατιώτη, όσο και στο προαύλιο της Βουλής - όταν και επιχείρησαν να εισβάλλουν κουκουλοφόροι. Ομάδα ατόμων πέταξε αντικείμενα και καπνογόνα προς την πλευρά των αστυνομικών δυνάμεων, οι οποίες έκαναν χρήση χημικών προκειμένου να τους απωθήσουν.
Την αγανάκτησή του για τη ρίψη «χημικών ουσιών με επιβλαβείς ουσίες» στο συλλαλητήριο για τη Μακεδονία εκφράζει ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών, προαναγγέλλοντας πως πρόκειται άμεσα να καταθέσει μηνυτήρια αναφορά στον Εισαγγελέα «προκειμένου να αποδοθούν ευθύνες σε όσους επέλεξαν τον απαράδεκτο και αντιδημοκρατικό αυτό μέσο καταστολής που έθεσε σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία».
Πολιτικά επεισόδια για τα… επεισόδια
Παράλληλα με τα επεισόδια που συνέβαιναν στο Σύνταγμα, σφοδρή πολιτική αντιπαράθεση ξέσπασε μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, με εκατέρωθεν δηλώσεις να κατηγορούν την... απέναντι πλευρά για την κατάσταση. Μαξίμου, Νέα Δημοκρατία, Πάνος Καμμένος και Αντώνης Σαμαράς ήταν μεταξύ αυτών που ενεπλάκησαν στον «πόλεμο» δηλώσεων, οι οποίες αναφέρονταν σε «επίδειξη αυταρχισμού της κυβέρνησης» και «ακραία στοιχεία που αμαύρωσαν το συλλαλητήριο».
60.000 διαδηλωτές βλέπει η ΕΛΑΣ
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ΕΛΑΣ στο συλλαλητήριο συμμέτεχουν περίπου 60.000 πολίτες. Συγκεκριμένα, για την εκδήλωση αφίχθησαν στην Αττική 326 λεωφορεία, από τα οποία 253 από τον σταθμό διοδίων Αφιδνών, 71 από το σταθμό διοδίων Ελευσίνας και 2 από την Κρήτη. Στο λιμάνι του Πειραιά έφτασαν τα ξημερώματα διαδηλωτές από την Κρήτη. Τα λεωφορεία φυλάσσονται από αστυνομικές δυνάμεις σε χώρους στάθμευσης.
Το «παρών» στη συγκέντρωση έχουν δώσει μεταξύ άλλων βουλευτές και στελέχη της αντιπολίτευσης, όπως οι κ.κ. Νότης Μηταράκης, Δημήτρης Καμμένος, Γεράσιμος Γιακουμάτος, Κώστας Σκρέκας, καθώς και ο πρώην ευρωβουλευτής Μανώλης Μαυρομμάτης και ο πρώην αρχηγός ΓΕΣ, Φραγκούλης Φράγκος.
Σε δηλώσεις του από την πλατεία Συντάγματος ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς είπε: «Είναι διαδήλωση για τη Δημοκρατία, για την Ελλάδα και για το δίκαιό μας».
Μέτρα ασφαλείας και κυκλοφοριακές ρυθμίσεις
Η ευρύτερη περιοχή του κέντρου της Αθήνας έχει παραλύσει όλη την ημέρα από τις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, ενώ πριν λίγο άνοιξαν οι σταθμοί μετρό σε Σύνταγμα, Πανεπιστήμιο και Ομόνοια που είχαν παραμείνει κλειστοί από τις 10 το πρωί.
Επί ποδός βρίσκονται περισσότεροι από 2.000 αστυνομικοί, ενώ το τρίπτυχο των μέτρων ασφαλείας συμπληρώνουν ελικόπτερα και drones της Αστυνομίας, τα οποία «τριγυρίζουν» την πλατεία Συντάγματος. Επίσης, έχουν στηθεί «φραγμοί» με κλούβες, σε δρόμους της Αθήνας.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr