Όπως αναφέρει η ελβετική τράπεζα, τα αμερικανικά ομόλογα κατέγραψαν αρχικά ράλι μετά τα στοιχεία μισθοδοσίας των ΗΠΑ την περασμένη εβδομάδα, με την απόδοση του 10ετούς ομολόγου να υποχωρεί κατά 5 μονάδες βάσης, ενόψει των ενδείξεων ότι η αγορά εργασίας των ΗΠΑ κατέβασε ταχύτητα τον Αύγουστο. Ωστόσο, αυτά τα κέρδη αποδείχθηκαν βραχύβια και έκτοτε οι αποδόσεις κινήθηκαν υψηλότερα καθώς ο δείκτης μεταποίησης ISM τον Αύγουστο ξεπέρασε τις προσδοκίες και ανήλθε στις 47,6 μονάδες (έναντι συναινετικής πρόβλεψης για 47 μονάδες).
Η πρόσφατη αστάθεια των αμερικανικών επιτοκίων έχει εγείρει το ερώτημα εάν βρισκόμαστε στα πρόθυρα μιας πτώσης στην αγορά ομολόγων. Όπως λέει η UBS, δεν συμμερίζεται αυτήν την άποψη και θεωρεί ότι οι ονομαστικές αποδόσεις θα «πέσουν» στον προβλεπόμενο ορίζοντα 6 έως 12 μηνών για τους εξής λόγους:
Πρώτον, η νομισματική πολιτική είναι περιοριστική. Η ελβετική τράπεζα εξετάζει την κατεύθυνση της νομισματικής πολιτικής με βάση τα πραγματικά επιτόκια και τις ευρύτερες χρηματοοικονομικές συνθήκες. Τα πραγματικά επιτόκια είναι πλέον θετικά σε όλη την καμπύλη των αμερικανικών αποδόσεων, σε επίπεδα που έχουν να παρατηρηθούν από την οικονομική κρίση του 2008. Τα επιτόκια στεγαστικών δανείων και πιστωτικών καρτών ομοίως βρίσκονται σε υψηλά πολλών δεκαετιών. Τα πρότυπα δανεισμού συνεχίζουν να γίνονται αυστηρότερα και ο μεταποιητικός τομέας των ΗΠΑ βρίσκεται ήδη σε ύφεση. Σε αυτό το πλαίσιο και λαμβάνοντας υπόψη τις μεγάλες και μεταβλητές καθυστερήσεις στη μετάδοση της νομισματικής πολιτικής, η UBS αναμένει ότι η ανάπτυξη των ΗΠΑ θα επιβραδυνθεί στις αρχές του 2024.
Δεύτερον, ο πληθωρισμός υποχωρεί και θα συνεχίσει να υποχωρεί, έστω με αργό ρυθμό. Με την εναλλαγή της ζήτησης από τα αγαθά και τις υπηρεσίες και την υποχώρηση των πιέσεων της παγκόσμιας προσφοράς, ο πληθωρισμός των προσωπικών καταναλωτικών δαπανών (PCE) διαμορφώθηκε στο -0,5% τον Ιούλιο σε ετήσια βάση. Ο πληθωρισμός στις κατοικίες έχει κορυφωθεί και πρέπει να συνεχίσει να υποχωρεί. Ο πληθωρισμός στα ενοίκια υποχωρεί σταθερά από τότε που η Federal Reserve άρχισε να «σφίγγει» τη νομισματική πολιτική στις αρχές του 2022 και πλέον έχει επιστρέψει σε επίπεδα κοντά στον μέσο όρο της πριν από την πανδημία. Αλλά αυτό θα αντικατοπτρίζεται στον επίσημο δείκτη για τον πληθωρισμό στις κατοικίες με καθυστέρηση. Ο πυρήνας του πληθωρισμού υπηρεσιών (εκτός κατοικιών) έχει συνδεθεί στενά με τα προβλήματα στην αγορά εργασίας από την πανδημία. Η αγορά εργασίας των ΗΠΑ κατεβάζει πλέον ταχύτητα ως απάντηση στη νομισματική σύσφιξη, αν και με αργό ρυθμό.
Τρίτον, η πρόσφατη κλίση της καμπύλης των κρατικών ομολόγων είναι κυκλική και τοπική στις ΗΠΑ. Η κίνηση οφείλεται στην ανατιμολόγηση των προσδοκιών για τα επιτόκια το επόμενο έτος, λόγω των ανοδικών εκπλήξεων στα στοιχεία για την ανάπτυξη και λόγω διεύρυνσης του premium στα κέρδη μετά την υποβάθμιση του κρατικού χρέους των ΗΠΑ από τη Fitch. Ωστόσο, η UBS δεν πιστεύει ότι η αγορά των αμερικανικών κρατικών ομολόγων έχει χάσει το ασφαλές καταφύγιό της και πιθανότατα θα συνεχίσει να προσελκύει κεφάλαια. Επίσης, δεν υπήρξε ανατίμηση υψηλότερη από τις προσδοκίες για τα επιτόκια, υποδεικνύοντας ότι η αγορά πιστεύει ότι η Fed βρίσκεται κοντά στο τέλος των αυξήσεων. Η διεύρυνση του δημοσιονομικού ελλείμματος είναι συχνά ένα μήνυμα επιβράδυνσης της οικονομίας και ιστορικά έχει συχνά οδηγήσει σε χαμηλότερες αποδόσεις.
Τέλος, οι αναλυτές της UBS δίνουν μικρή βαρύτητα στην άποψη ότι η πρόσφατη αναπροσαρμογή του ελέγχου της καμπύλης αποδόσεων της Τράπεζας της Ιαπωνίας (BoJ) ήταν η αρχή μιας μεγαλύτερης αύξησης των παγκόσμιων προθεσμιακών επιτοκίων. Η κίνηση στην απόδοση του 10ετούς κρατικού ομολόγου της Ιαπωνίας από την ανακοίνωση είναι μικρότερη από 20 μονάδες βάσης και η ελβετική τράπεζα θεωρεί ότι η BoJ δίνει μεγάλο βάρος στη χρηματοπιστωτική σταθερότητα, επομένως τυχόν προσαρμογές πολιτικής είναι πιθανό να γίνουν με ελεγχόμενο τρόπο.
Έτσι, κατά την άποψη των αναλυτών, οι σημερινές υψηλές αποδόσεις των ομολόγων παρέχουν στους επενδυτές μια καλή ευκαιρία να «κλειδώσουν» τα σημερινά αυξημένα επιτόκια για παρατεταμένη περίοδο. Σχετικά με την αγορά του σταθερού εισοδήματος, οι αναλυτές δείχνουν την προτίμησή τους στους μεσοπρόθεσμους και μακροπρόθεσμους τίτλους (5ετή, 10ετή ομόλογα) υψηλής πιστοληπτικής διαβάθμισης, επενδυτικής διαβάθμισης, όπως και στα βιώσιμα ομόλογα.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr