Σύμφωνα με το Bloomberg, οι αυξήσεις των επιτοκίων κατά 300 μονάδες βάσης από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) από τον Ιούλιο του 2022 σταμάτησαν την πολυετή έξοδο από τα αμοιβαία κεφάλαια σταθερού εισοδήματος. Οι καθαρές εκροές που «άγγιξαν» τα 818 δισ. ευρώ (872 δισ. δολάρια) στα τέλη του 2021 -οι μεγαλύτερες εδώ και τουλάχιστον δύο δεκαετίες- έχουν πλέον αντιστραφεί, όπως δείχνουν τα στοιχεία που συγκέντρωσε η Deutsche Bank.
Οι πιο υψηλές αποδόσεις των ομολόγων, καθώς και η ανακούφιση ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία δεν προκάλεσε βαθύτερη ενεργειακή κρίση, απομακρύνουν επίσης τη θεμελιώδη αντίσταση στο ενιαίο νόμισμα, επειδή τα κεφάλαια μετατοκυλίονται από αγορές με υψηλότερες αποδόσεις, όπως οι ΗΠΑ, σε ενεργητικό σε ευρώ.
«Η υποκείμενη δυναμική των ροών γίνεται πολύ πιο θετική για το ευρώ φέτος. Οι διαχειριστές κεφαλαίων μας λένε ότι βλέπουν τεράστιες επενδυτικές ροές προς την ευρωποαϊκή αγορά σταθερού εισοδήματος για πρώτη φορά εδώ και πολύ καιρό», υπογραμμίζει ο Γιώργος Σαραβέλος, παγκόσμιος επικεφαλής της έρευνας συναλλαγματικών ισοτιμιών της Deutsche Bank.
Όπως αναφέρεται στο ίδιο δημοσίευμα, η ΕΚΤ διατήρησε σε αρνητικό έδαφος τα επιτόκια για χρόνια για να μειώσει το κόστος δανεισμού και απορρόφησε τρισεκατομμύρια ομόλογα, πρώτα για να καταπολεμήσει τη στασιμότητα της ανάπτυξης και στη συνέχεια το ξέσπασμα της Covid. Οι επενδυτές αντιδρούσαν, μειώνοντας το μερίδιο των ομολόγων σε ευρώ στα ευρωπαϊκά επενδυτικά κεφάλαια κατά 14 ποσοστιαίες μονάδες μεταξύ 2014 και 2021, δημιουργώντας τελικά μια υποεπενδεδυμένη (underweight) θέση που ισοδυναμεί με μισό τρισεκατομμύριο ευρώ, σύμφωνα με τους στρατηγικούς αναλυτές της Deutsche Bank.
Γεφυρώνοντας το χάσμα
Τώρα, με τις αποδόσεις στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων ετών και το κλίμα απέναντι στο σταθερό εισόδημα να είναι πολύ πιο θετικό, καθώς η ΕΚΤ πλησιάζει τις αυξήσεις των επιτοκίων της Fed, οι καθαρές ροές είναι έτοιμες να μετατραπούν σε θετικές, σύμφωνα με τα στοιχεία της Deutsche Bank. Οι αγορές προεξοφλούν επιπλέον επιτοκιακές αυξήσεις σχεδόν 125 μονάδες βάσης από την ΕΚΤ σε σύγκριση με επιπλέον 75 μονάδες βάσης στις ΗΠΑ.
«Θα κλείσει η ψαλίδα μεταξύ των επιτοκίων της Fed και της ΕΚΤ. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο το ευρώ πιθανότατα θα συνεχίσει να ισχυροποιείται καθ' όλη τη διάρκεια του τρέχοντος έτους», δήλωσε ο παγκόσμιος επικεφαλής της έρευνας για την κατανομή των περιουσιακών στοιχείων στην Invesco Asset Management Ltd., Πολ Τζάκσον.
Η αναστροφή των ροών είναι ένας βασικός παράγοντας που στηρίζει την ανοδική μακροπρόθεσμη άποψη της Deutsche Bank, ακόμη και αν η ανάκαμψη του δολαρίου ανάγκασε το ζεύγος να υποχωρήσει αυτόν τον μήνα. Το ευρώ διαπραγματευόταν γύρω στα 1,07 δολάρια την Παρασκευή, χαμηλότερα από το πρόσφατο ανώτατο επίπεδο των 1,1033 δολαρίων στις 2 Φεβρουαρίου.
Το ισοζύγιο πληρωμών Δεκεμβρίου της ΕΕ υποδεικνύει μια βελτιωμένη εικόνα της ροής του ευρώ, δήλωσε ο Tζόρνταν Ρότσεστερ, στρατηγικός αναλυτής συναλλάγματος της Nomura. Εκτός από τις εισροές χαρτοφυλακίου, το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών -που ενισχύθηκε από τις χαμηλότερες τιμές ενέργειας- αυξήθηκε περαιτέρω σε πλεόνασμα 16 δισ. ευρώ.
Βέβαια, ο όποιος επαναπατρισμός κεφαλαίων προς την ευρωζώνη πιθανόν να είναι μια πολυετής διαδικασία με σκαμπανεβάσματα: οι εκροές είχαν μειωθεί τα χρόνια πριν από την πανδημία, για να επιταχυνθούν μετά από έναν νέο γύρο κινήτρων που οδήγησε και πάλι τις αποδόσεις προς τα κάτω.
Και οι κοινές εκδόσεις χρέους -που θεωρούνται ως ακόμη ένας πιθανός καταλύτης για σημαντική εισροή κεφαλαίων- απέχουν ακόμη πολλά χρόνια. Αυτό συμβαίνει ακόμη και όταν οι εκκλήσεις για κοινή έκδοση αυξήθηκαν μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία που υπογράμμισε την επείγουσα ανάγκη να ενισχυθούν οι επενδύσεις στην άμυνα και την ενεργειακή ασφάλεια.
Άλλοι θετικοί παράγοντες εξακολουθούν να παίζουν ρόλο
Το κόστος για τους ξένους επενδυτές για την αντιστάθμιση των χαρτοφυλακίων χρέους των ΗΠΑ έχει εκτοξευθεί, διαβρώνοντας τις αποδόσεις τους ακριβώς τη στιγμή που οι αποδόσεις στις εγχώριες αγορές τους αρχίζουν να φαίνονται πιο ελκυστικές. Αυτό είναι πιθανό να οδηγήσει σε επαναπατρισμό κεφαλαίων στην Ευρώπη, όπως ακριβώς συνέβη και στην Ιαπωνία, όπου οι επενδυτές ξεφορτώθηκαν πέρυσι ένα ποσό ρεκόρ υπερπόντιου χρέους.
Με τις χαμηλότερες τιμές της ενέργειας να βοηθούν το πλεόνασμα τρεχουσών συναλλαγών της ΕΕ να αυξηθεί ξανά, δεν είναι αδιανόητο το ευρώ να επιστρέψει τελικά στο εύρος διαπραγμάτευσής του πριν από το QE, σύμφωνα με τον Κιτ Τζακς, επικεφαλής παγκόσμιος στρατηγικός αναλυτής συναλλάγματος της Societe Generale SA. Το κοινό νόμισμα έφτασε στο υψηλότερο επίπεδο δεκαετίας του 1,40 δολαρίου το 2014.
«Η ΕΚΤ εκτόπισε τους Ευρωπαίους επενδυτές από τα ευρωπαϊκά ομόλογα και τώρα ουσιαστικά τους αφήνει να επιστρέψουν», δήλωσε σύμφωνα με το Bloomberg.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr