Σύμφωνα με σχετική ανάλυση του Bloomberg, οι αποδόσεις των 10ετών ομολόγων της Γερμανίας και της Βρετανίας σημείωσαν τις μεγαλύτερες ετήσιες αυξήσεις που έχουν καταγραφεί ποτέ, καθώς οι αγορές κρατικών ομολόγων «χτυπήθηκαν» από τον υψηλό πληθωρισμό και την αβεβαιότητα σχετικά με το πώς θα αντιδρούσαν οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής.
Σε αυτή την σπάνια περίπτωση, που σηματοδότησε το τέλος εποχής των αρνητικών επιτοκίων και της ποσοτικής χαλάρωσης, η σιωπηρή αστάθεια στα επιτόκια της ευρωζώνης ξεπέρασε εκείνη των ΗΠΑ, ενώ το κόστος συναλλαγών στις βασικές ευρωπαϊκές αγορές κρατικών ομολόγων «εκτοξεύθηκε».
Ο πληθωρισμός απέχει ακόμη πολύ από την πλήρη εξουδετέρωσή του και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) και η Τράπεζα της Αγγλίας (BoE) αναμένεται να αυξήσουν περαιτέρω τα επιτόκια, προσθέτοντας στις 250 μονάδες βάσης και 325 μονάδες βάσης της αυστηροποίησης που έχουν ήδη παραδοθεί φέτος, αντίστοιχα.
Εν τω μεταξύ, οι συνέπειες του παρατεταμένου πολέμου στην Ουκρανία, της ενεργειακής κρίσης στην Ευρώπη, καθώς και η λήξη των περιορισμών λόγω Covid-19 στην Κίνα αναμένεται να προσθέσουν περαιτέρω αβεβαιότητα για τις αγορές της εκάστοτε περιοχής.
Ακολουθούν μερικές από τις βασικές αιτίες για τις αναταράξεις στις αγορές ομολόγων το 2022, όπως τις παρουσιάζει το Bloomberg:
Αύξηση μεταβλητότητας
Η αστάθεια των επιτοκίων στην Ευρώπη ξεπέρασε την αντίστοιχη των ΗΠΑ σε ορισμένες περιόδους φέτος. Πρόκειται για μια σημαντική αλλαγή στη δυναμική της αγοράς. Μέχρι πρόσφατα, οι διακυμάνσεις των τιμών στις αγορές ομολόγων της ευρωζώνης ήταν εμφανώς χαμηλές λόγω της ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ και των υπό του μηδενός επιτοκίων.
Μέρος αυτού οφείλεται στην αβεβαιότητα σχετικά με το πού θα καταλήξουν τα επιτόκια. Ο πληθωρισμός στην Ευρώπη επηρεάζεται σε μεγάλο βαθμό από τις τιμές της ενέργειας, γεγονός που καθιστά δυσκολότερη την πρόβλεψη τόσο για τους επενδυτές όσο και για τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής.
Spread Blowout
Η έλλειψη σαφήνειας σχετικά με τον πληθωρισμό και η πορεία σύσφιξης οδήγησε τους επενδυτές να συσσωρευτούν σε περιουσιακά στοιχεία (assets) υψηλής ρευστότητας που μοιάζουν με μετρητά, όπως είναι τα βραχυπρόθεσμα γερμανικά κρατικά ομόλογα. Εν τω μεταξύ, τα επιτόκια ανταλλαγής (swap) κινήθηκαν υψηλότερα καθώς αυξήθηκε η ζήτηση για αντιστάθμιση κινδύνου έναντι του αυξανόμενου κόστους δανεισμού.
Μάλιστα, το χάσμα μεταξύ της απόδοσης των βραχυπρόθεσμων ομολόγων και των επιτοκίων swap έφτασε σε ιστορικό υψηλό τον Σεπτέμβριο. Το Bloomberg αναφέρει επίσης ότι οι αρχές έχουν αναλάβει δράση για να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση μιας ανωμαλίας που έπιασε στον «ύπνο» πολλούς traders.
Η ΕΚΤ ανέστειλε το ανώτατο όριο του 0% σε ορισμένες καταθέσεις που διατηρούνται στις κεντρικές τράπεζες της ευρωζώνης έως τα τέλη Απριλίου του 2023 για να αποτρέψει μια «πλημμύρα» κρατικών μετρητών στις αγορές χρήματος. Οι κινήσεις τόσο της γερμανικής υπηρεσίας χρέους όσο και της ΕΚΤ για αύξηση της προσφοράς χαρτιού που διατίθεται για δανεισμό στις αγορές repos και η τοποθέτηση για μια πληθώρα νέων εκδόσεων το 2023, βοήθησαν επίσης στην άμβλυνση της πίεσης.
Διαπραγμάτευση Βάσης (Basis Trading)
Οι ιστορικές κινήσεις των αποδόσεων στην ευρωζώνη και στις αγορές ομολόγων της Βρετανίας προκάλεσαν επίσης όλεθρο -όπως επισημαίνεται- στους traders ομολόγων των οποίων οι στρατηγικές αντιστάθμισης πήγαν… περίπατο.
Κατά τη διάρκεια περιόδων χαμηλής μεταβλητότητας, είναι εύκολο να καθοριστεί ποιο ομόλογο είναι φθηνότερο να παραδοθεί για ένα δεδομένο συμβόλαιο μελλοντικής εκπλήρωσης και δεν αλλάζει. Ωστόσο, φέτος, οι βίαιες κινήσεις στρέβλωσαν τις καμπύλες αποδόσεων και έπιασαν τους επενδυτές στη λάθος κατεύθυνση, καθώς αυτοί οι τίτλοι άλλαξαν απροσδόκητα.
Στην αγορά επίχρυσων ομολόγων, οι ταλαντεύσεις ήταν τόσο ανατρεπτικές που οι μεσίτες της Tradition είπαν ότι το συμβόλαιο του χρυσού παραδόσεως Μαρτίου ήταν το πιο δύσκολο να τιμολογηθεί από τότε που εισήχθη το συμβόλαιο το 1982.
Ακριβή ρευστότητα
Έγινε επίσης πιο ακριβή η πραγματοποίηση συναλλαγών, σύμφωνα με μέτρηση του κόστους ρευστότητας από την Tradeweb. Η εταιρεία συγκρίνει τις τιμές στις οποίες εκτελούνται πραγματικά οι συναλλαγές με τη σύνθετη τιμή ή την τιμή από «μια διατομή παρόχων ρευστότητας».
Στην περίπτωση της αγοράς επίχρυσων ομολόγων της Βρετανίας, αυτά τα κόστη ξεπέρασαν ακόμη και τα επίπεδα του Μαρτίου του 2020 σε ορισμένες λήξεις μετά τα σχέδια δαπανών της πρώην πρωθυπουργού του Ηνωμένου Βασιλείου, Λιζ Τρας.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr