Αυτή η πρώτη γραμμή άμυνας έναντι του κατακερματισμού της Ευρωζώνης θα τεθεί σε λειτουργία από αύριο (1/7) ενώ ένα ακόμα εργαλείο πρόκειται να παρουσιαστεί τον επόμενο μήνα.
Η κεντρική τράπεζα έχει χωρίσει τις 19 χώρες της ευρωζώνης σε τρεις ομάδες -δωρητές, αποδέκτες και ουδέτερους-, με βάση το μέγεθος και την ταχύτητα της αύξησης των spread στα ομόλογά τους τις τελευταίες εβδομάδες. Τα spread μετρώνται έναντι των γερμανικών ομολόγων, τα οποία χρησιμεύουν ως defacto σημείο αναφοράς για τη ζώνη του ενιαίου νομίσματος.
Η ΕΚΤ θα διοχετεύσει προς τους «αποδέκτες» μέρος των μετρητών από τις λήξεις ομολόγων που αγόρασε από τις χώρες «δωρητές», στο πλαίσιο του ειδικού προγράμματος για την αντιμετώπιση της πανδημίας, με τα έσοδα από τα ομόλογα «ουδέτερων» χωρών να λειτουργούν ως αποθέματα ασφαλείας, τονίζουν οι πηγές του Reuters.
Οι λίστες θα αναθεωρούνται κάθε μήνα, αλλά αντανακλούν τον διαχωρισμό των χωρών ανάμεσα στον πυρήνα και την περιφέρεια, που εμφανίστηκε κατά τη διάρκεια της κρίσης χρέους, πριν από μία δεκαετία.
Οι «αποδέκτες» είναι οι χώρες που θεωρούνται από τους επενδυτές πιο ριψοκίνδυνες, λόγω του υψηλού χρέους ή της χαμηλής ανάπτυξής τους, όπως η Ιταλία, η Ελλάδα, η Ισπανία και η Πορτογαλία, σημειώνει το Reuters. Μάλιστα, προσθέτει ότι η λίστα ήταν αρχικά μεγαλύτερη, αλλά το ΔΣ της ΕΚΤ την «έκοψε».
Τα επόμενα «βήματα»
Αν και οι αποπληρωμές ομολόγων του Ιουλίου και του Αυγούστου είναι σημαντικές, η ΕΚΤ γνωρίζει ότι μόνο η επανεπένδυση των εσόδων αυτών δεν θα είναι αρκετή για να καθησυχαστούν οι αγορές, σημειώνει το Reuters. Έτσι, έχει επιταχύνει τις εργασίες πάνω στο νέο εργαλείο που θα της επιτρέψει να κάνει νέες αγορές, όταν χρειάζονται, εφόσον μία χώρα πληροί συγκεκριμένες προϋποθέσεις.
Αυτό μπορεί να εξακριβωθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με βάση τους δημοσιονομικούς κανόνες ή τις οικονομικές συστάσεις της, ή από την ίδια την ΕΚΤ, μέσω αξιολόγησης της βιωσιμότητας του χρέους, όπως έκανε με την Ελλάδα πριν από μερικά χρόνια, ανέφεραν πηγές στο Reuters.
Στη συνέχεια, η ΕΚΤ ενδέχεται να αφαιρέσει ρευστότητα από το τραπεζικό σύστημα, για να αντισταθμίσει τις αγορές ομολόγων της. Οι policymakers δεν έχουν αποφασίσει ακόμα εάν πρέπει να ανακοινώσουν το μέγεθος του προγράμματος, καθώς ελπίζουν ότι μόνο η ανακοίνωσή του θα σταθεροποιήσει τις αγορές, κάτι που σημαίνει ότι η ΕΚΤ ίσως να μην χρειαστεί τελικά να το χρησιμοποιήσει.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr