Όπως αναφέρουν οι FT, το σχέδιο της ΕΚΤ είναι η διατήρηση των αγορών ελληνικού δημοσίου χρέους και μετά από τη λήξη του έκτακτου προγράμματος αγοράς ομολόγων (PEPP) που διατηρεί η ΕΚΤ από την αρχή της πανδημίας του κορονοϊού με στόχο την ενίσχυση των οικονομιών της Ευρωζώνης.
Το δημοσίευμα των FT σημειώνει ότι η ΕΚΤ εξετάζει το ενδεχόμενο να αυξήσει το πλαφόν που έχει θέσει η ίδια όσον αφορά τις αγορές ομολόγων που έχει η εκδώσει η ΕΕ.
Συνολικά η ΕΚΤ διερευνά την αύξηση του ορίου σε ότι αφορά τις αγορές κρατικών ομολόγων χωρών της ζώνης του ευρώ, προκειμένου να διευρύνει την ευελιξία της.
Με βάση τα σημερινά δεδομένα το έκτακτο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων θα ολοκληρωθεί τον Μάρτιο του 2022, δηλαδή σε περίπου πέντε μήνες.
Σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία (8 Οκτωβρίου) οι συνολικές αγορές της ΕΚΤ στο πλαίσιο του PEPP υπερβαίνουν τα 1,420 τρισεκατομμύρια ευρώ.
Σημειώνεται ότι προ του PEPP τα ελληνικά ομόλογα δεν γίνονταν δεκτά από την ΕΚΤ, καθώς η πιστοληπτική ικανότητα της χώρας μας δεν βρίσκεται ακόμα σε επίπεδο επενδυτικής βαθμίδας, παρά το γεγονός ότι το αξιόχρεο της Ελλάδας έχει αναβαθμιστεί συνολικά τέσσερις φορές την τελευταία διετία από τους τρεις μεγαλύτερους οίκους αξιολόγησης (S&P, Fitch και Moody’s) και ακόμα τρεις φορές από τους οίκους DBRS και Scope.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr