Ο ΟΔΔΗΧ χρειάζεται επιπλέον 2 δις ευρώ για να ολοκληρώσει το φετινό του δανειακό πρόγραμμα. Ως προς τη διάρκεια εξετάζεται τόσο η 5ετία όσο και η 7ετία. Αξίζει να επισημάνουμε φέτος λήγουν δάνεια προς το ΔΝΤ ύψους 1,5 δις ευρώ που θα αποπληρωθούν με τη τρίτη και τελευταία για φέτος έκδοση και το 2020 ωριμάζουν δάνεια ύψους 2,2 δις. ευρώ.
Το ζητούμενο, προκειμένου να διατηρήσει το ελληνικό Δημόσιο την πρόσβαση στις αγορές, είναι να εξασφαλίσει το ενδιαφέρον μεγάλων επενδυτών, όπως η Blackrock και η Amundi. Υπάρχουν ενδείξεις ότι τέτοιοι επενδυτές έχουν αρχίσει να βάζουν τα ελληνικά ομόλογα και πάλι στα ραντάρ τους.
Να σημειώσουμε ότι ενώ στην έκδοση του 2014 λιγότερο από 30% των επενδυτών ήταν θεσμικοί επενδυτές και το 50% αγοράστηκε από κερδοσκοπικά κεφάλαια, στις φετινές εκδόσεις τα κερδοσκοπικά κεφάλαια αντιπροσώπευαν μόνο το 11% και οι θεσμικοί επενδυτές το 70%.
Ενόψει της εξαγοράς τμήματος του δανείου του ΔΝΤ, ύψους 3,7 δισ. ευρώ, το οποίο επιβαρύνεται με επιτόκιο 5,1%, στις εκδόσεις που έκανε φέτος η Ελληνική Δημοκρατία, 5ετούς και 10ετούς ομολόγου, το ελληνικό Δημόσιο πλήρωσε λιγότερο από 4%.
Ένας επιπλέον λόγος για να προχωρήσει το ελληνικό Δημόσιο σε νέες εκδόσεις είναι η αποκατάσταση της κανονικότητας. Για να προσελκύσει ένα νέο κύμα επενδυτών, η Ελλάδα πρέπει να αναπτύξει τις αγορές της – πρέπει να υπάρχει πρόσβαση σε τακτικές εκδόσεις διαφόρων ωριμάνσεων. Όπως αναφέρουν διεθνείς αναλυτές η Ελλάδα χρειάζεται βαθμολογία ΒΒΒ τουλάχιστον για να ενταχθεί στον δείκτη της Ευρωζώνης Markit iBOXX EUR, αλλά εν τω μεταξύ οι μακροπρόθεσμοι επενδυτές μπορούν να επενδύουν σε ελληνικούς τίτλους από κεφάλαια τα οποία δεν περιορίζονται από τις αξιολογήσεις. Έτσι, τόσο η Blackrock όσο και η Amundi έχουν κάποιες θέσεις σε ελληνικά ομόλογα.
ΑΝΕΣΤΗΣ ΝΤΟΚΑΣ
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr