Και τα ομόλογα είναι το επίκεντρο για τις κεντρικές τράπεζες, όχι οι μετοχές. Με απλούς όρους, ο κόσμος είναι πλημμυρισμένος με πολύ χρέος. Η φούσκα των ομολόγων ήταν κοντά στα 80 τρισ. δολάρια το 2008.
Οι επιλογές των κεντρικών τραπεζών ήταν δύο
- να αφήσουν να εκδηλώνονται οι χρεοκοπίες και να αυξάνονται τα junk bond ή
- Να φουσκώσουν τις αποτιμήσεις, να φουσκώσουν τα χρέη.
Επέλεξαν να φουσκώνουν τα χρέη σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα. Με άλλα λόγια, όλες τις πολιτικές τους, είχαν ως στόχο τον περιορισμό του αποπληθωρισμού.
Ταυτόχρονα
- Οι κεντρικές τράπεζες μείωσαν τα επιτόκια στο μηδέν για να περιορίσουν το κόστος εξυπηρέτησης των ομολόγων.
- Οι κεντρικές τράπεζες ξεκίνησαν QE προγράμματα ποσοτικής χαλάρωσης και άλλα προγράμματα για να τεθεί ένα όριο στις τιμές των ομολόγων (όταν αυξάνονται οι τιμές των ομολόγων, οι αποδόσεις των ομολόγων υποχωρούν και οι πληρωμές του χρέους είναι πιο εύκολες).
- Οι κεντρικές τράπεζες με λεκτικές παρεμβάσεις υπόσχονται να κάνουν περισσότερα ή ότι χρειάζεται όποτε τα ομόλογα έφτασαν γρήγορα κοντά στο τέλος της bull market.
Ως αποτέλεσμα αυτών, το χρηματοπιστωτικό σύστημα έχει γίνει ακόμα πιο μοχλευμένο από ότι ήταν το 2007, κατά την έναρξη της τελευταίας κρίσης χρέους. Σε παγκόσμιο επίπεδο η φούσκα των ομολόγων έχει αυξηθεί κατά περισσότερο από 20 τρισ. δολάρια από το 2008. Σήμερα είναι πάνω από 100 τρισ. δολάρια τα ομόλογα ενώ τα παράγωγα ξεπερνούν τα 550 τρισ. δολάρια. Ναι, 555 τρισ. δολάρια, πάνω από 7 φορές το παγκόσμιο ΑΕΠ και περισσότερο από 10 φορές από την αγορά των Credit Default Swap που φθάνουν τα 50 τρισ., η οποία προκάλεσε την κρίση του 2008.
Οι κεντρικές τράπεζες λοιπόν δημιούργησαν μια φούσκα με επίκεντρο τα ομόλογα. Ως αποτέλεσμα αυτού, οι μεγάλες εταιρείες σε όλο τον κόσμο έχουν εκδώσει ποσά ρεκόρ χρέους, μεγάλο μέρος σε δολάρια. Λίγα από αυτά τα ομόλογα ήταν υψηλής ποιότητας. Πράγματι, σε παγκόσμιο επίπεδο πάνω από το 50% του συνόλου των εταιρικών ομολόγων είναι τώρα "σκουπίδια" junk bond. Επίσης οι αγορές εταιρικών ομολόγων στις αναδυόμενες αγορές είναι σχεδόν ίσες με το 75% του συνόλου του ΑΕΠ των χωρών αυτών έναντι μόλις 50% το 2007.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr