Με τη χρηματιστηριακή αγορά να βρίσκεται σε φάση σταθεροποίησης και με τα περιθώρια πτώσης να είναι ισοδύναμα με τα περιθώρια της ανόδου, οι επενδυτικές επιλογές στενεύουν. Ένας από τους κορυφαίους Έλληνες διαχειριστές, ο κ. Γ. Παπουτσής, επισημαίνει ότι μπροστά μας έχουμε ένα δύσκολο δίμηνο κρίσιμων αποφάσεων για τις τράπεζες, κυρίως ως προς τη διαχείριση των κόκκινων δανείων, ενώ το πολιτικό ρίσκο για τη χώρα εξακολουθεί να υπάρχει.
Επίσης, τονίζει ότι το πρόβλημα της Banco Espirito Santo είναι απόλυτα διαχειρίσιμο από την Πορτογαλία κι αυτό φαίνεται ότι το κατάλαβαν οι αγορές και γι΄αυτό επανήλθαν σε θετική τροχιά στις επόμενες συνεδριάσεις. Κατά την εκτίμησή του, βραχυπρόθεσμα ενδεχομένως υπάρξει βελτίωση και στην πορεία των μετοχών.
Πάντως, ο γενικός δείκτης καταγράφει οριακά κέρδη από την αρχή του χρόνου, ενώ το τελευταίο τρίμηνο μονίμως υποχωρεί, με τις απώλειες να ξεπερνούν το 12%. Η περίοδος αυτή όμως, συμπίπτει με την έξοδο των τραπεζών και άλλων μεγάλων επιχειρήσεων στις αγορές, εκδίδοντας νέα ομολογιακά δάνεια, οι αποδόσεις των οποίων συνδέονται καθαρά με την βελτίωση που κατά γενική ομολογία υπάρχει στην Ελληνική οικονομία. Οπότε, οι ξένοι σπεύδουν να εκμεταλλευθούν τις αποδόσεις που καταγράφονται στα εταιρικά ομόλογα.
Σύμφωνα με στοιχεία, κάποιες από τις εταιρικές εκδόσεις που πραγματοποιήθηκαν εντός του Ιουνίου διαπραγματεύονται κοντά στα αρχικά επίπεδα έκδοσης, γενικά, όμως, μπαίνοντας στο δεύτερο εξάμηνο του έτους, το κλίμα στις αγορές ομολόγων εξακολουθεί να είναι θετικό. Για τους επενδυτές, οι μεγάλοι κερδισμένοι φέτος είναι οι εκδόσεις από τον ΟΤΕ, τη ΔΕΗ και την Intralot, ενώ ακολουθούν και οι Motor Oil, ΕΛΠΕ και S&B. Η άνοδος των τιμών των ομολόγων αυτών διαμορφώνεται από 1% έως 6% από την αρχή του έτους έως σήμερα. Για τις αποδόσεις αυτών των ομολόγων, οι οποίες κινούνται αντιστρόφως προς τις τιμές, η πορεία χαρακτηρίζεται εντυπωσιακή.
Σε αντίθετη κατεύθυνση κινείται το Χ.Α. Όπως εξηγεί ο υπεύθυνος ανάλυσης της Beta Χρηματιστηριακή, κ. Εμ. Χατζηδάκης, ουσιαστικά η αγορά από το Δεκέμβριο κινείται σε ζώνη διακύμανσης. Αφ' ενός επειδή οι εταιρίες δεν έχουν ακόμα δείξει δύναμη στην κερδοφορίας τους, αφ' ετέρου γιατί οι εκκρεμότητες παραμένουν πολλές και έχουν δεσπόζουσα σημασία.
Αν απομονωθούν κάποιες ακραίες τιμές, ο Γενικός Δείκτης βρίσκεται σε ένα "κουτί" διακοσίων μονάδων (1.100 - 1.300) μέσα στο οποίο περισσότερο αναλώνει χρόνο και διαφοροποιεί κάποιες επιμέρους περιπτώσεις βάσει κερδοφορίας παρά ετοιμάζεται για κάποια μεγάλη κίνηση προς την μία ή την άλλη κατεύθυνση. Είναι ενδεικτικό ότι από το σημείο "μηδέν" (1.162 μονάδες) των αποδόσεων από την αρχή του έτους, ο Γενικούς Δείκτης έχει περάσει δέκα φορές σε ημερήσια βάση.
Αυτό δείχνει ότι η αγορά διαπραγματεύεται σε επίπεδα που αντανακλούν από λίγο έως πολύ δίκαιες τιμές, έχει μεν μια ροπή προς ένα υψηλότερο ανοδικό περιθώριο έναντι της πτώσης, χρειάζεται ωστόσο περισσότερα νέα και λιγότερη προσδοκία για να αλλάξει επίπεδο.
Σύμφωνα με τον αναλυτή, τεχνικά ο Γενικός Δείκτης έδωσε την ανοδική αντίδραση από την ζώνη των 1.140 μονάδων η οποία, ωστόσο, δεν είχε αντίστοιχη ένταση σε όγκο συναλλαγών ώστε να δημιουργήσει κάποια πειστική εικόνα ανάκαμψης.
Η τομή όλων των βασικών κινητών μέσων (15, 30, 200 ημερών) και η ταχύτητα της πτώσης πιθανότατα να δώσουν ένα ακόμα πτωτικό κύμα προς τις 1.100- 1.080 μονάδες όπου σταδιακά ο Γενικός Δείκτης θα ξεκινήσει το σχηματισμό αντιστροφής. Σε αυτό το επίπεδο οι ταλαντωτές θα έχουν εισέλθει στις υπερπουλημένες ζώνες δικαιολογώντας μεγαλύτερο βαθμό αντίδρασης. Σε ό,τι αφορά την ανοδική διόρθωση αυτή, εκτιμούμε ότι θα ολοκληρωθεί μέσα στην ζώνη 1.170 – 1.190 μονάδων με βάση τους τζίρους που παρατηρήθηκαν την Παρασκευή.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr